Kiwano este fructul unei plante agatatoare exotice din aceeasi familie cu pepenele. I se mai spune "castravete african", pentru ca este originar din Zimbabwe, sau "pepene cu coarne" prin raportare la infatisarea sa. Unii l-au asemanat cu un peste abisal iar altii, cu imaginatia poate cea mai bogata, cu .. o jucarie pentru caini.
In locurile de bastina, fructul este frecvent consumat crud, in salate sau in diferite retete traditionale. Pulpa verde din interior, plina de seminte, are din punct de vedere al gustului, cate putin din savoarea pepenelui, castravetilor si cea a lamaiei.
Kiwano nu se curata de coaja, se taie in doua si se extrage cu lingurita pulpa suculenta din interior, cu sau fara seminte. Unul dintre cele mai mari beneficii aduse de fructul kiwano este cantitatea sporita de vitamina C. Valoarea energica a 100 g de kiwano este de 183 kJ, echivalentul a 44 kcal.
O lingura de kiwano poate avea circa 4 grame de proteine, adica tot cam atatea cate se gasesc intr-o lingura cu unt de arahide. Pe langa acestea, se mai regasesc 287 miligrame de potasiu (circa jumatate din cat exista intr-o banana), Vitamina A, Vitamina B6, beta-caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor si zinc.
In restul lumii, mai ales in statele dezoltate, kiwano este rareori cautat pentru consum, utilizarea sa de capatai fiind cea decorativa.