Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Turnedou Rossini
3.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria whisky-ului scotian
2.065 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cordon bleu
3.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Retete de chec
3.121 vizite - 0 comentarii
adaugat de piata
 
  Istoria Sandwich-ului
3.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Istoria vinului
2.713 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Berea si istoria ei
3.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria berii
3.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kabak Tatlisi
2.155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Placinta de mere
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Istoria sampaniei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.05.2012  Adauga la favorite 3.096 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
A bea sampanie la zilele onomastice sau de revelion a devenit o traditie tocmai din cauza calitatilor speciale ale acestei licori.

Istoria leaga aparitia sampaniei de provincia franceza Champagne. Aici a fost elaborata „tehnologia traditionala" de producere a vinurilor spumante (Methode Champenoise), initial din trei soiuri de struguri cultivate in aceasta regiune – Pinot Meunier, Pinot Noir si Chardonnay . Aceste vinuri erau supuse unei fermentari secundare in sticla, iar apoi erau pastrate la loc sigur pentru cel putin un an.

Sampania a fost inventata de Pierre Perignon, calugar la abatia Hautvillers, amplasata pe malul raului Marna, in centrul regiunii Champagne. El este primul care a studiat procesul fermentarii secundare in sticla si a apreciat frumusetea irepetabila a bulelor perlante de bioxid de carbon emanat. Prin fermentare secundara se intelege ca, inainte de incheierea procesului de fermentare, vinul destinat sa devina sampanie este mutat in sticle - unde va continua sa fermenteze -, pastrand insa in sticle si dioxidul de carbon rezultat in urma incheierii fermentarii.

Din anul 1688 si pana la sfarsitul vietii sale, in 1715, Pierre Perignon a avut functia de viticultor si vinificator principal al abatiei. Ce este interesant e faptul ca Pierre Perignon era orb. Totusi, avea un gust extraordinar de fin si o memorie impresionanta cand venea vorba de vinuri si de tot ce era legat de vinificatie. Cunostea in detaliu nu doar podgoriile care apartineau manastirii Hautvillers, dar si pe cele din imprejurimi.

In baza unui singur strugure, Perignon putea sa numeasca nu doar soiul de vita-de-vie respectiv, dar si locul exact unde a fost cultivat. Mai mult, din struguri de culoare neagra el fabrica minunate vinuri albe, ceea ce nu mai facuse nimeni pana atunci.

Descoperirea de catre Perignon a sampaniei pare sa fie totusi mai mult un accident decat o urmare a unei cercetari amanuntite. Potrivit unei legende, marele vinificator ar fi fost luat prin surprindere de o pocnitura puternica atunci cand destupa o sticla de vin. Parintele si-a dat repede seama ca vinul, care din anumite motive nu a fermentat suficient pana la imbuteliere, odata cu sosirea primaverii a inceput sa fermenteze din nou in butelia deja astupata si, din aceasta cauza, a devenit „spumos".

Lui Perignon i se atribuie si introducerea unei cupe de forma noua, fina si eleganta, in care bulele de gaze „scanteiau si jucau in diferite culori". Acest pocal, fin si inalt, este numit astazi „pocalul pentru sampanie" sau cupa pentru sampanie.

Sampania se serveste intotdeauna rece, iar cupa de sampanie trebuie tinuta de picior, pentru ca temperatura mainii sa nu influenteze temperatura sampaniei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.