Ceea ce o deosebeste de celelalte lalele este culoarea ei violacee cu pete albe, dar si modul de raspandire, deoarece ea creste la noi spontan in locurile umede, in apropierea padurilor. Pentru frumusetea ei este culeasa abuziv incat in unele zone ale tarii a ajuns pe cale de disparitie.
Aceasta floare minunata purta in trecut denumirea de Floare de sah, denumire care i-a fost data de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Sahului Persiei.
Legenda spune ca Daria avea grija de gradina palatului in care existau cele mai alese soiuri de lalele. Intr-o noaptea a avut un vis in care o tanara care purta o rochie alb liliachiu a venit in gradina la ea si ia cerut flori pentru mama ei care era bolnava. Daria i-a oferit un buchet de flori dar in schimb i-a cerut sa ii aduca o lalea pestrita pe care o dorea de mult timp.
Dupa un timp a aparut in gradina palatului o lalea pestrita care a fost ingrijita si daruita demnitarilor care veneau din tarile vecine. In acelasi timp unchiul ei care era un pasionat matematician a inventat jocul de sah pentru ai alunga plictiseala care il cuprindea adesea pe Marele Sah. Cand unchiul ei s-a infatisat cu jocul de sah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de sah.
O alta poveste spune ca lalelele au devenit pestrite de la amarul lacrimilor deoarece se crede ca localnicii din Fratautii Noi care erau unitii, au plans soarta bucovineasca, au cautat alinare in soaptele codrului, pe potecile naturii, in locurile unde au crescut aceste flori.
Nici pana astazi nu s-a definitivat care este originea acestei minunatii si cum a aparut ea.
Asadar toate povestile legate de aceasta floare sunt unele mai marete ca altele. Ceea ce ar trebui sa stie toata lumea este ca laleaua pestrita este o specie introdusa in Cartea Rosie si ocrotita de stat.