Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Raul Iordan
966 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Boboteaza
704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caderea Ierihonului:Secretele Biblie ep 5
97 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boboteaza -traditii si obiceiuri
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femei in securitate. Raport asupra banalitatii raului
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conflicte intr-un rau - Documentar despre animale salbat
83 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele zeilor
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul biblic Sodoma, descoperit langa Marea Moarta?
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Din tainele Pamantului
1.558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dunarea: Amazonul Europei (2015)
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Minunea intoarcerii Raului Iordan de Boboteaza.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.12.2023  Adauga la favorite 92 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In luna ianuarie crestinii sar­batoresc Boboteaza, in amin­tirea evenimentului pe­trecut la raul Iordan, prin care Iisus Hristos a primit bo­tezul de la Sf. Ioan. Acesta este nu­mit Botezatorul deoa­rece si pana la aparitia Man­tuitorului pe malul raului, el ii boteza pe iudei si ii indemna sa-si schimbe viata printr-o curatire sufleteasca. Mai mult, la Iordan, dupa bo­tezul Domnului, taina de nepatruns pentru noi, oa­­menii, a Sfintei Treimi s-a dez­valuit intr-o mica masura prin aparitia porumbelului alb (ca prezenta lamurita a Duhului Sfant) si ca glas al Tatalui Ceresc, glas care a fost auzit de toti cei prezenti – ramasi inmarmuriti.
De atunci – de aproape 2000 de ani – pe malul Ior­danului are loc o procesiune la care participa multime mare de oameni. Vis a vis de malul israelian, pe pamantul Ior­daniei, despartiti doar de raul (lat de vreo 10 m) care este si granita, alte sute de crestini praznuiesc Bo­boteaza cu mare entuziasm.
Am fost martorul ocular al minunii „intoarcerii Ior­danului", chiar de Boboteaza, mo­ment in care se sfintesc apele printr-o slujba speciala. De altfel, aghiazma inseamna chiar sfintirea apei (din lb. grea­ca), iar apa sfintita atunci, numita si „aghiazma mare", tine vreme indelungata. Toti cei prezenti la Iordan stiau aceste lucruri, si manifestarea lor a fost una pe masura. Ime­diat dupa slujba, sub pri­virile Patriarhului si dele­ga­tiei sale, oamenii au sarit in apa deloc calda (chiar daca afara erau vreo 15 grade), sa prinda cru­cea care a fost aruncata in mij­locul raului (1). In acelasi timp, s-au eliberat porumbei albi, care au inconjurat fix de trei ori multimea, si dusi au fost. Zarva crescuse pe malurile pline de trestie ale Iordanului, iar multimea pestrita (rase, nea­muri, porturi, obiceiuri etc.) se manifesta zgomotos. Cele cateva mii de suflete as­tep­tau infrigurate mi­nunea: „intoarcerea" raului inspre izvoare!
Unduirea umana se mai potolise nitel, unii incepusera chiar sa plece ,eu insumi stran­geam aparatele foto, cand un glas jugulat de emo­tie ne-a facut sa tresarim: „Ior­danul, priviti Iordanul!". In­tr-adevar, am ramas mut de uimire! Fiind la 2 metri de apa, am putut vedea perfect cum raul malos, care cursese pana atunci imperturbabil de lin, a prins a fierbe. Dar cum? Exact intre locul din amonte, in care Patriarhul Ierusalimului aruncase crucea, si locul din aval, unde eram noi – si unde se si termina multimea pelerinilor adunata pe mal (3).
Asadar, raul isi tulburase curgerea exact pe o distanta de 100 de metri. Mai sus, era perfect lin; dupa noi, la vale – neted ca-n palma... Privind acest fenomen inexplicabil, aveai senzatia unui urias fierbator pus pe fundul apei, care-i agita suprafata, intr-o „fierbere" nemaipomenita. Asa­­dar, pentru ochiul meu, Iordanul nu a curs invers, ci a bolborosit pe loc, si-a incretit fata – asa cum o arata si ima­ginile foto.
Va imaginati ce vuiet, ce entuziasm a cuprins mul­timea! Oamenii s-au aruncat cu zecile in apa, altii luau bidoane intregi, multi se ru­gau fierbinte, unii priveau in gol, amutiti .Pentru toti cei prezenti, a fost o zi de neuitat. Si acest lucru se intampla la fel, punctual, de aproape doua milenii! Asa uiti de oboseala zilei, de marsul prin desert cativa kilometri dus-intors (de unde se opresc autocarele), uiti de sete sau foame. Pur si simplu re­memorezi fiecare imagine tulburatoare si nu contenesti sa te gandesti ca ai fost martorul unei minuni care
s-a petrecut sub ochii tai .


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.