Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  SOTUL REGINEI
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sotul reginei
484 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvaluiri despre Craciun
610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce ne ascunde NASA - Documentar
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Reginei Maria
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  What the bleep do we know [Ce stim noi de fapt?]
1.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry &Anne .Dragostea schimba istoria-1
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bitcoin: sfarsitul banilor asa cum ii stim
752 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry & Anne: Indragostitii care au schimbat istoria -2
609 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a termitelor
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Laleaua-Ce stim si nu stim despre lalea

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.03.2013  Adauga la favorite 1.064 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un capitol important din istoria plantelor il ocupa lalelele.Desi Olanda se numeste tara lalelelor, aceste flori nu sunt originare de acolo si nici olandezii nu au fost primii din lume care au cultivat lalelele. Obsesia olandezilor pentru lalele a aparut destul de recent in istorie. Istoricii au stabilit ca lalelele au aparut pentru prima data, acum sute de mii de ani intr-o zona coridor care se intindea de-a lungul paralelei de 40 de grade latutudine, intre nordul Chinei si sudul Europei.
Lalelele sunt flori remarcabile care par sa aiba puterea de a captiva inimi, dar si de a le distruge. Desi obsesia olandezilor pentru lalele este foarte cunoscuta, lalelele au avut perioade in care "au fost la putere" si in alte tari. Prima data, acest lucru s-a intamplat in Turcia, in anii 1500, perioada in care exista Imperiul Otoman, condus de sultanul Suleiman I. Lalelele au devenit flori foarte cultivate si ingrijite pentru ca ii placeau foarte mult sultanului si anturajului sau. In timpul domniei turcului Ahmed al III-lea, se crede ca laleaua a fost ridicata la rangul de simbol al bogatiei si prestigiului, iar perioada respectiva s-a numit "Era Lalelelor". De asemenea, denumirea florii vine dintr-un cuvant turcesc care inseamna turban. In timp ce turcii tineau deja festivalurile lalelelor, olandezii de abia incepeau sa experimenteze cultivarea acestor flori
In ce-a de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea, vestea destre lalea a atins Europa, iar la un moment dat, cateva seminte de lalele i-au fost expediate prefectului Clusius. Acesta a fost momentul care a marcat sosirea lalelei in Europa.
Scotia este o tara bogata in vechi castele, in forturi si orase istorice. Este tara legendelor animiste si a fantomelor care bantuie prin castele ca Glamis, Fivye si Barnbougle, prin Insulele Skye si prin multe alte locuri. Este, de asemenea, si un paradis al pescuitorilor de somon, al jucatorilor de golf si al degustatorilor de whisky. In acest teritoriu situat in nordul Marii Britanii, elementele peisajul englez (campurile, gardurile din piatra, parcurile) se regasesc intru totul. In acelasi timp, in peisajul scotian se conserva un caracter ceva mai salbatic, influentat desigur si de climatul specific, care, aici, este mult mai aspru


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.