Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dodecanese -Grecia
1.055 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulele Canalului-sau Insulele Anglo-Normande
1.637 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulele Kerguelen-
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulele Egadi, Italia
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulele Pearls--Panama
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  46. Insula Ereikoussa-Grecia
1.737 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aitoliko-Grecia
1.121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insulele Andaman si Nicobar oceanul Indian
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pyrgos-Grecia
1.599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Paros Grecia
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

10.Insulele Evia-Grecia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2012  Adauga la favorite 995 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Insula Evia a fost cunoscuta in diferite perioade istorice si/sau in diverse culturi sub mai multe denumiri: Macris, Doliche, (H)Ellopia, Abantis (in perioada arhaica), Abantes (in textele homerice), Negroponte (evul mediu), Egrippos (perioada turca). Diferiti istorici au avansat mai multe teorii cu privire la originea acestor denumiri. [ … ]
Lunga (175 km lungime), ingusta (6 pana la 45 km latime) cu o orientare generala de la N-V la S-E, insula este situata in imediata apropiere si paralel cu coasta de est a Greciei continentale, de care este despartita la nord de Golful Pegasitikos iar la vest de Golful Maliakos, Golful Evia de Nord, canalul Evripos, Golful Evia de Sud si Golful Petalion . La sud si la est insula este marginita de Marea Egee . Dupa suprafata, Evia este a doua insula a Greciei (dupa Creta) si a treia din estul Marii Mediterane (dupa Cipru si Creta).
Insula este o prelungire a unui lant muntos care incepe pe continent, in Tesalia (Athos, Olympus, Ossa si Pelion), traverseaza in lung Evia si continua in cateva mici insulite muntoase din sud (Andros, Tenos si Mykonos). In centrul insulei exista si cateva campii manoase dintre care cea mai renumita este campia Lelantine (Ληλαντίο/Lilantio) situata intre orasele Chalkis si Eretria.
Evia este divizata in trei regiuni delimitate natural si avand caracteristici geomorfologice si de ambient diferite, ce corespund la trei grupuri muntoase distincte:
• nordul insulei puternic impadurit, dominat de varful Pyxaria (1.341 m), cu un climat similar cu cel al peninsulei Pelion situata in nord, pe continent;
• centrul insulei: cea mai larga si fertila parte a Eviei, unde, la sud de muntele Dhirfis (1.745 m, cel mai inalt varf al insulei) se intalnesc campii relativ intinse; ambientul este asemanator cu cel al Beotiei si Atticii cu exceptia precipitatiilor, care sunt mai bogate in insula;
• sudul insuleie o zona accentuat muntoasa avand o clima cu influente maritime; este zona cea mai departata de continent, cu o populatie dispersata si cu un relief si ambient asemanator celui al insulelor din nordul Cicladelor); portiune din insula dintre a Dystos si a Styra, avand in centru muntele Ochi (1.394 m), care leaga centrul de sudul insulei este cea mai ingusta parte a Eviei avand o latime minima de numai 6 km


Divizarea naturala a Eviei a determinat in paralel si o divizare tripartita socio-culturala a insulei in trei provincii, care s-au cristalizat pe la mijlocul Epocii de Bronz (2000 -1600 i.Hr. ) o data cu colonizarea preistorica (cca. 2000 i.Hr.) a insulei de catre trei grupuri de populatii ce s-au stabilit fiecare in alta zona a insulei :

provincia Istiaias, in nord, unde s-au stabilit histiaei si ellopes, veniti din Tesalia , care probabil au trecut peste Golful Pegasitikos .
provincia Chalkida, in centru, unde s-au stabilit curetes kouretes) si abantes , veniti de pe continent peste canalul Evripos ;
provincia Karistos, in sud, unde s-au stabilit dryopes (dupa ce a fost expulzat din sudul Tesaliei de catre dorians, o parte a acestui trib au migrat in Evia unde au stabilit trei orase Karystos, Dystos si Styra .


Principala poarta de acces spre insula dinspre continent este Halkida. De aici puteti traversa un pod, cu masina sau cu bicicleta. Exista si multe feriboturi care fac curse intre insula si continent, in sapte locatii diferite. In sudul insulei, din portul Karystos, feriboturile merg spre Rafina in Atica. Din nordul insulei feriboturile pleca din portul Pefki spre Volos, la poalele muntelui Pelion.

Insula Evia este acoperita cu o vegetatie bogata, atat in munti cat si in vai, iar plajele constituie diamante pretioase ale tarii. Apele exceptional de curate sunt o atractie careia cu greu ii puteti rezista. Infrastructura turistica si ospitalitatea de aici sunt greu de rivalizat. Capitala Eviei este Chalkis si se afla in mijlocul insulei. In portul Eretria gasiti peste proaspat si multe restaurante care servesc feluri delicioase.

Amarinthos este considerat a fi unul dintre cele mai cosmopolitane orase, ce ofera nu doar frumusete naturala, dar si comfort - de la micile bodegi pana la barurile moderne, in care puteti savura o bautura la lumina lunii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.