Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  15 Biserici si Manastiri In care Il vei Intalni pe Dumne
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iasi - Manastirea Hadambu si Manastirea Cetatuia
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Petru Voda
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Vovidenia
614 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Xuan Kong, China
1.163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Afteia jud Alba
591 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hurezi
1.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Culturii si Complexul Comercial Palas-Iasi
765 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Dragomirna jud Suceava
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iasi
1.186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.07.2018  Adauga la favorite 382 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ctitorul acestui monument singular, construit intre anii 1637-1639, este credinciosul domn al Moldovei Vasile Lupu, una din figurile cele mai importante ale istoriei romane, aparator recunoscut al Bisericii Ortodoxe. In timpul primilor ani ai domniei sale, cand Patriarhia de Constantinopol se gasea intr-o situatie critica - strivita de datorii, dominata de intrigi si lovita de dezordini -, Vasile Lupu intervine si incearca sa restabileasca lucrurile; de asemenea mai tarziu el va achita datoriile Sfantului Mormant si pe cele ale manastirilor de pe Muntele Athos si va face numeroase donatii ca initiator al unor opere de cult si caritate crestin-ortodoxe in Polonia, Bulgaria si Grecia.

Remarcabila marturie a maretiei domnului, biserica Trei Ierarhi se ridica in inima Iasului, pe actualul bulevard Stefan cel Mare si Sfant, inconjurata inca de la inceput de bisericile Sfantul Nicolae, Sfantul Sava, Golia si Barnovschi, carora li s-au adaugat succesiv alte monumente religioase si laice, atrase - am putea spune - de centrul traditional, de locul pe care istoria l-a innobilat.

Impresionanta, facuta parca pentru ''a lasa uimit'' sufletul contemporanilor, constructia raspunde dorintei de fast a ctitorului sau despre care Nicolae Iorga spunea ca "inca de a doua zi dupa urcarea pe tron si-a luat numele de Vasile si a patruns in visul bizantin". Si, intr-adevar, biserica Trei Ierarhi din Iasi reflecta aspiratia spre aceasta lume minunata a Bizantului, combinand structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa.


Dupa cum rezulta si din studiul alcatuit de Gheorghe Bals, monumentul respecta in linii mari planul bisericilor moldovenesti din secolul al XVI-lea - un plan triconic influentat de biserica Galata, avand totusi o turla suplimentara deasupra pronaosului. Bolta, respectand ingeniosul sistem moldovenesc de constructie al boltilor, cuprinde doua registre suprapuse de patru si respectiv opt arce de bolta dispuse oblic si care, impreuna cu pandantivele de deasupra lor, reusesc sa reduca diametrul clopotnitei. In exterior, pe fatade, aranjarea elementelor decorative ne aminteste de biserica manastirii Dragomirna (Moldova 1606-1609) si impartirea paramentului cu ajutorul unei centuri intalnita la manastirile din Muntenia. Influenta goticului transilvan este vizibila in multe locuri: la contraforturi, la armatura de piatra a ferestrelor, la profilul usilor, chenarele cu baghete si arce in acolada.

Ceea ce imprima edificiului un caracter particular si o asaza intre cele mai originale creatii ale artei moldovenesti, este contrastul armonios dintre formele arhitecturale bine reliefate si proportionate, si decoratiile sculptate care imbraca precum o dantela toata suprafata celor patru fatade, inclusiv contraforturile si arhivoltele de pe laturi si de la baza clopotnitelor". Ornamentatiile sunt din cele mai variate: nise adanci cu arcade fasciculate conform modelelor orientale, colonete ca ale bisericilor rusesti, vase persane din care se ridica ramuri inflorite, motive geometrice intalnite si in Georgia si Armenia, paramentul impartit de o centura in forma de sfoara rasucita incadrata de doua benzi de marmura decorate in stil renascentist sau baroc. Toate acestea se aranjeaza intr-o unitate careia lumina pare sa-i dea viata. In plus subliniata printr-o colorare lazurit pusa in evidenta prin aurire, aceasta decoratie contribuie din plin la celebritatea pe care biserica Trei Ierarhi si-a castigat-o inca de la constructia sa. Pictura a fost realizata de cei mai vestiti mesteri: Sidov Pospeev, Iacob Gavrilov, impreuna cu pictorii moldoveni Nicolae Zugravu cel Batran si Stefan.

Paul de Alep, arhidiacon al Antiohiei care l-a insotit pe patriarhul Macarie in calatoria acestuia prin Principatele Romane, in secolul al XVI-lea, dupa ce a examinat cu mare atentie edificiul, si-a exprimat intregul sau entuziasm in cartea sa "Calatorii" scrisa in araba si publicata la Bucuresti in 1900, in traducere romaneasca.

Istoric


In biserica au fost aduse in iunie 1641, moastele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia si sinodul de la Constantinopol in semn de recunostinta pentru actiunile si donatiile generoase ale domnitorului Vasile Lupu. Racla cu cinstitele moaste a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, fiind insotita de trei mitropoliti greci; Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului si Teofan al Paleopatrei. Ajungand la Galati, apoi la Iasi, au fost intampinate de Vasile Voda Lupu, de mitropolitul Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi. In ziua de 13 iunie 1641, moastele au fost asezate in biserica manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Moastele Cuvioasei Parascheva au fost stramutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi dupa sfintirea acesteia la 23 aprilie 1887.

Jefuita si arsa de navalitorii din Est (1650) si din Nord (1686), zguduita de cutremure (1711, 1781, 1795, 1802) biserica va fi restaurata intre anii 1882 - 1887 (arhitectura) iar pictura si amenajarea interiorului a durat pana in anul 1898, resfiintirea lacasului facandu-se in anul 1904. Alaturi de ctitori, la Trei Ierarhi isi dorm somnul de veci carturarul voievod pribeag Dimitrie Cantemir (1710-1711) si primul domnitor al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

In curtea bisericii a fost construita o manastire din care azi se mai poate vedea cladirea cu Sala Gotica, vechea Schola Basiliana, marturie a bogatiei vietii culturale din acea epoca. Tipografia ce a fost instalata aici, a carei presa tipografica a fost adusa de la Kiev datorata ajutorului mitropolitului mitropolitul Petru Movila, a fost condusa de staretul manastirii si director al scolii nou deschise, calugarul Sofronie. Aici a aparut prima lucrare tiparita (in limba greaca) din Moldova si, anul urmator, celebra Cazanie a mitropolitului Varlaam.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.