Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum a aparut oala sub presiune
1.227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat radiatorul?
1.525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat calculatorul?
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria calculatorului
1.833 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caloriferul si povestea lui
192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat chipsurile
1.728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat painea? Istoria alimentului universal
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine suntem ?
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simon Parkes - Avalon
1.167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut inelul
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cine a inventat oala de fiert sub presiune?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2024  Adauga la favorite 40 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Indiscutabil, oala de fiert sub presiune a revolutionat modalitatea de preparare a hranei, prin fierberea rapida si dietetica a alimentelor. Oala de fiert sub presiune a fost patentata de societatea franceza SEB, lider mondial in producerea de obiecte casnice, dar inventarea ei ii este atribuita lui Denis Papin, fizician si matematician francez, care, in 1679, a conceput si realizat o oala cu inchidere ermetica, pe care a numit-o « digesteur ». Avea forma unui cilindru din fonta, prevazut cu un capac, fixat in suruburi. Apa pusa la incalzit, in interior, se transforma in vapori, presiunea si temperatura urcand pana la nivelul indicat de o supapa de siguranta, montata pe capac. Este adevarat ca, la prima prezentare, « oala lui Papin » a explodat, dar, intre timp, sistemul de functionare a fost perfectionat. In anii 1920, la atelierele din Boulogne (Franta), a fost pus la punct un vas pentru fierbere sub presiune, numit « autotermos », care s-a bucurat de succes la Salonul de obiecte menajere, din 1926, dar, treptat, a fost abandonat, pentru ca era prea fragil si avea un risc crescut de explozie. In paralel, si in Statele Unite ale Americii, compania « National Pressure Cooker » a lansat propriul model de oala de fiert sub presiune, apreciata de milioane de cumparatori. Societatea SEB a avut meritul de a produce astfel de oale din aluminiu (nu din fonta), mai usoare si mai ieftine, care au surclasat toate modelele aflate pe piata, la acel moment. Numai in 1960, oala SEB s-a vandut in peste 500 000 de exemplare. Aceeasi companie, care, la ora actuala, are filiale in 50 de tari si o cifra de afaceri de aproape 4 miliarde de euro, a creat, in 1986, oala de fiert sub presiune « Senzor », din inox, cu maner lung si cu mai multe trepte de temperatura, iar in 1994, modelul « Clipso », cu supapa silentioasa si cu sistem de inchidere-deschidere manevrabil cu o singura mana. Preocuparea constanta a producatorilor a fost, mai ales, in sensul perfectionarii supapelor, din cauza carora au avut loc si accidente, in momentul in care acestea erau obstructionate cu resturi de alimente. Mai mult, modelele actuale nu permit deschiderea capacului atat timp cat oala este sub presiune.

Avantajele utilizarii oalei de fiert sub presiune
Reducerea timpului de gatit (a ciorbelor, supelor, tocanitelor, pe baza de carne, care, de obicei, fierbe greu, cum ar fi cea de oaie, de vita) la o treime, in comparatie cu fierberea obisnuita ; timpul se calculeaza din momentul in care supapa incepe sa se invarteasca; legumele si pestele se pot gati la abur, in maximum 15 minute ;
Conservarea diverselor substante nutritive din alimentele gatite;
Folosirea apei si a grasimilor in cantitati reduse;
Economie de energie, deoarece, dupa ce presiunea ajunge la nivelul optim, sursa de incalzire trebuie data la minim.
In oala sub presiune se pot steriliza diverse ustensile din bucatarie, daca se pun in apa si se tin pe foc pana supapa incepe sa suiere;

Dezavantajele utilizarii oalei de fiert sub presiune
Chiar daca oalele moderne au fost optimizate, un inconvenient ar fi acela al zgomotului pe care il produce supapa ;
Suprafierberea ar putea fi un dezavantaj, daca timpul nu este controlat corect ;
Riscul de accidente (diminuat, totusi, substantial) ;

Precautii in utilizarea oalei de fiert sub presiune

Pentru ca rezultatele sa fie optime, nivelul apei nu trebuie sa depaseasca o treime din inaltimea vasului, capacul de desface numai dupa ce nu se mai aude zgomotul facut de supapa sau dupa ce se tine oala sub jet de apa rece. Pentru igiena, oala sub presiune trebuie spalata cu atentie, in special in zona garniturii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.