Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine a inventat radiatorul?
1.525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria calculatorului
1.833 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Angliei ep.1|
509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat painea?
679 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat calculatorul?
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria celor mai ciudate mituri si legende ale omului |
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vot universal
17 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat chipsurile
1.728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Ceausescu - Voievodul comunist
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma Hiperboreenilor (Istoria Geto-Dacilor - ep 2)
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cine a inventat painea? Istoria alimentului universal

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.12.2018  Adauga la favorite 1.225 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Te-ai gandit vreodata la istoria painii? Sau macar te-ai intrebat vreodata cine a inventat painea? Spre deosebirile de prajiturile cu glazura de ciocolata si supa de rosii, inventarea painii nu i se poate atribui unei singure persoane sau unui singur popor.

Painea a evoluat de-a lungul mileniilor, asa ca n-o sa stim niciodata cu siguranta cine a inventat painea. Versiunea moderna a painii feliate este o inventie destul de noua (primele paini gata feliate s-au vandut in anii ’30), insa painea in sine este un fel de mancare arhaic, cu origini mai vechi de 22.000 de ani.

Cine a inventat painea
Paine sub forma de turte, specifica Orientului Mijlociu si altor zone cu clima calda

In 2004, intr-un sit de sapaturi arheologice numit „Ohalo II", in Israelul de astazi, oamenii de stiinta au gasit graunte de orz vechi de de 22.000 de ani, lipite de o piatra de macinat. Este cea mai veche dovada ca oamenii procesau grane salbatice.

Insa aceste „paini" timpurii semanau probabil mai mult cu niste „turte plate de seminte macinate si graunte incalzite pe pietre sau in foc" decat cu painea standard din care astazi facem sandvisuri, afirma Howard Miller, istoric al alimentatiei si profesor la Universitatea Lipscomb din Tennessee, SUA.



Istoria painii incepe in mezolitic. Granele pentru paine, primele plante cultivate de om, au fost mai intai recoltate in stare de salbaticie de catre natufieni. Acest grup mezolitic de vanatori-culegatori a trait in regiunea Vaii Iordanului, in Orientul Mijlociu, cu aproximativ 12.500 de ani in urma.

„Se crede ca natufienii sunt primii care au facut trecerea de la mancarea adunata din natura la agricultura organizata, devenind fermieri si controland toate aspectele stocului de mancare", a declarat William Rubel pentru Live Science.

Rubel este istoric al alimentatiei si autor al cartii „Painea: O istorie globala."

Cine a inventat painea
Reprezentare artistica a unei societati arhaice de agricultori

Natufienii aveau infrastructura necesara pentru a macina orz si pentru a-l transforma in paine. Ei au organizat prima societate cunoscuta bazata pe agricultura si procesau granele, obtinand o faina grosolana din care faceau turte mici si plate, gatite direct pe jar.

In urmatoarele milenii, agricultura si cultivarea granelor s-au raspandit in Orientul Mijlociu si sud-vestul Asiei, prin contactul mercantil cu alte popoare de vanatori-culegatori din Valea Nilului, Mesopotamia si estul Vaii Indusului.

Cine a inventat painea a inventat si berea


„Painea a fost scanteia evolutionara care a dus la dezvoltarea unor entitati statale si politice mari. Painea permitea acumularea surplusului, si astfel satele s-au marit pana cand au devenit orase", a explicat Rubel.

Dupa mai mult de 5.000 de ani de cand natufienii au inceput sa faca turte, trei civilizatii cresteau si se extindeau cu repeziciune in Epoca Bronzului: egiptenii, mesopotamienii (in Irakul de azi) si harappanii (in valea Indusului, in Pakistanul de azi). Toate cele trei civilizatii, considerate cele mai mari din lumea antica, depindeau de paine.

Cine a inventat painea
Sortiment de paine de grau

Potrivit lui Rubel, „din paine isi luau majoritatea caloriilor. Painea permitea acumularea proviziilor si dezvoltarea claselor sociale. Numai dupa aparitia painii a aparut o clasa de artizani."

Nu vom sti niciodata cu exactitate cine a inventat painea, insa prima paine coapta cunoscuta, facuta cu drojdie semisalbatica, dateaza din jurul anului 1.000 i.e.n. si a fost produsa in Egipt. Dar savantii dezbat originea exacta a primii paini coapte, deoarece dovezile indica ca si mesopotamienii produceau paine crescuta cu drojdie.



De fapt, se poate ca inventia painii coapte, cu drojdie, sa aiba radacini in alcool. Egiptenii antici foloseau orzul si graul moale pentru a fermenta berea amara si pentru a face paine cu gust amar, potrivit unui studiu din 1994 din publicatia Egyptian Archeology.

S-ar putea ca egiptenii antici sa fi fabricat berea prin coacerea „unui aluat cu multa drojdie" pentru a obtine „painea de bere". Apoi, sfaramau aceasta paine si o amestecau cu apa, care apoi fermenta si devenea bere, potrivit cartii „Materialele si tehnologia egiptenilor antici".

„Berea este paine lichida. Are aceleasi ingrediente ca painea – apa, grane, drojdie – numai ca in proportii diferite", a spus Miller.

De la turtele leaganului civilizatiei pana la feliile impachetate din marile magazine de azi, istoria painii a evoluat alaturi de societate, din clipa in care oamenii au zdrobit pentru prima data granele cu o piatra de macinat, cu mii de ani in urma.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.