Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestea lui Dumnezeu / Subtitrat / Episod 3
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea epica a orezului
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nevasta Invizibila a lui Stalin * Nadejda Alliluyeva "
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dido Belle * Povestea unei negrese nobile
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Dumnezeu, Morgan Freeman(2) Viata de apoi
1.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Piatra lui Iacov: Casa lui Dumnezeu | Secretele Bibliei
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Dumnezeu, cu Morgan Freeman partea 1
1.911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Povestea lui Dumnezeu, Morgan Freeman(3) Viata de apoi
1.227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Povestea lui George Muller, ocrotitorul orfanilor
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adolescent in fuga: Legenda banditului descaltat
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Caloriferul si povestea lui

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.12.2023  Adauga la favorite 204 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In perioadele friguroase trebuie sa ne mentinem locuintele calduroase. Pentru a ne feri de frig s-a inventat caloriferul. Dar v-ati intrebat veodata cine a inventat caloriferul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul caloriferului cand a fost acesta inventat.

Caloriferul este un aparat de conversie a caldurii creat sa transfere energia termala dintr-un mediu in celalalt cu scopul de a incalzi o incapere. Caloriferul este un dispozitiv format din conducte expuse (elementi) prin care circula un fluid.

Istoria caloriferului

Cel care a inventat caloriferul este omul de afaceri rus, Franz San Galli (1824 – 1908), intre anii 1855 – 1857. San Galli s-a nascut in Stettin, Pomerania Prusaca, astazi Szczecin. Era de in mare parte de desecendenta italiana si germana, dar si-a petrecut o mare parte din viata in St. Petersburg (capitala Rusiei la acea vreme), unde si-a condus afacerile si si-a dezvoltat inventile. Prin inventia sa, Franz San Galli a jucat un rol important la modernizarea sistemelor de incalzire centrala.

Caloriferele sunt de mai multe tipuri, acestea evoluand din inventia lui Galli si devenind mai eficiente si mai fiabile odata cu trecerea anilor. Printre cele mai importante tipuri de calorifere sunt: cele cu apa fierbinte, cu abur, cu ventilator si portabile. Intr-o categorie aparte de calorifere putem adauga incalzirea in podele.

Caloriferele cu apa fierbinte sunt realizate dintr-un container metalic (de obicei fonta) gol pe dinauntru, umplut cu apa fierbinte cu ajutorul alimentarii gravitationale, unei pompe de presiune sau prin convectie. Pe masura ce caldura se elimina, apa fierbinte se raceste si se scufunda la baza caloriferului, lasand locul apei mai calde si este eliminata printr-o conducta de la capatul caloriferului. Dispozitive antisoc hidraulic sunt adesea instalate pentru a preveni sau minimaliza lovirea tevilor de apa fierbinte.

Aburul are avantajul de a trece prin conducte sub propria presiune fara a mai fi nevoie de pompare. Din aceasta cauza a fost adoptat mai devreme, inainte ca motoarele electrice si pompele sa fie disponibile. De asemenea, aburul este mai usor de distribuit decat apa calda prin cladiri mari, inalte precum zgarie-norii. Totusi, temperaturile mai mari la care sistemele cu abur functioneaza le fac sa fie mai putin eficiente, deoarece pierderile nedorite de caldura sunt inevitabil mai mari.

Caloriferul asistat de ventilator este un convertor de caldura alimentat cu apa fierbinte de la sistemul de incalzire si un intrerupator termostatic ce pune in functiune un ventilator electric ce sufla aerul peste convertor pentru a produce circulatia de aer cald prin incapere. Avantajele sunt ca distribuie caldura uniform si in cantitati relativ mici, iar dezavantajele sunt ca este nevoie de sursa de caldura si o sursa de curent separate, iar ventilatorul produce un zgomot uneori iritant.

Caloriferele portabile vin in doua forme de baza: elementi electrici care fie incalzesc direct, fie radiaza caldura spre un solid conductor de caldura precum cuartul si calorifere umplute cu ulei care implica un element electric pentru a incalzi fluidul din conductele metalice care circula prin convectie.

Incalzirea in podele este un sistem de incalzire centrala modern, bazat pe principiul caloriferului. Cunoscut si sub numele de “caldura radianta", sistemul presupune folosirea unei retele de conducte intinsa de-a lungul incaperii si acoperita cu ciment, podele de lemn sau alte materiale. Apa fierbinte care circula prin tevi emana caldura si se propaga prin podele, ridicandu-se si incalzind uniform intreaga incapere. Cele mai bune rezultate sunt obtinute cu materiale pentru podele conductoare de caldura precum gresia. Incalzirea in podele este mai scumpa la constructile noi decat celelalte sisteme de inclazire, dar este mult mai eficienta, iar pe termen lung isi merita investitia. De asemenea este dificil de instalat in cladiri deja existente.

Pana la o noua inventie mai buna, mai eficienta si mai accesibila, caloriferul va ramane cea mai buna alegere pentru incalzirea incaperilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.