Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Prajitura cu foi si crema de caramel
552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu foi si crema de gris
3.405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura Carpati
2.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu foi fragede si crema de cacao
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura dobos
2.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura Alba ca zapada
4.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu nuca, crema [CARAMEL] Glazura de ciocolata
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura reforma
807 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu piscoturi si foi de napolitane
2.911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura in 10 min
1.836 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Prajitura cu foi fragede si crema de caramel mousseline

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.08.2024  Adauga la favorite 23 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente


pentru foi:

2 oua de marime medie
800 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oualor si de calitatea fainii)
225 de grame de unt 80%
150 de grame de zahar
1 plic de amoniu pentru prajituri
1 plic de zahar vanilat bourbon
coaja rasa fin de la 1 lamaie bio, doar partea galbena, de la suprafata
200 ml de lapte integral
1 lingurita (10 grame) de sare
pentru crema mousseline caramel:

500 ml de lapte integral
2 oua intregi + 1 galbenus – se pot folosi 4 galbenusuri dar mi s-a parut mai economic sa procedez asa
260 de grame de zahar
10 grame de sare – sau mai putina, daca asa credeti de cuviinta, dar sa stiti ca gustul de caramel merge perfect cu sarea
60 de grame de amidon alimentar din porumb
2 plicuri de zahar vanilat bourbon
350 de grame de unt cu 82% grasime





pentru glazura:

250 de grame de ciocolata cu 54% cacao
30 de grame de unt
120 de grame de nuca prajita, tocata mare din cutit
optional, 50 de grame de ciocolata alba
Mod de preparare Prajitura cu foi fragede si crema de caramel mousseline –



1. Nu voi insista asupra modului de preparare al foilor! Il puteti gasi, explicat in cel mai mic detaliu, in reteta de foi fragede cu amoniac sau saligar, pe care o gasiti aici. Pe scurt, mentionez ca din ingredientele foilor am framantat rapid un aluat pe care l-am impartit in patru. Am intins 4 foi cu marimea de 35 x 25 cm si le-am copt la 180°C, timp de 12-13 minute, pana ce marginile au devenit brune-aurii.
Crema fiarta
2. Din cantitatea totala de zahar, am cantarit 200 de grame intr-o cratita. Am pus cratita pe foc mediu mic. Am lasat zaharul sa se caramelizeze lent, fara sa amestec. Din cand in cand, am inclinat din cand in cand cratita, asa incat sa se caramelizeze uniform.

3. In momentul in care zaharul a devenit brun auriu, am turnat in cratita, peste zaharul ars, 450 de ml din cantitatea totala de lapte. Am redus focul la mic si am lasat sa fiarba. Din cand in cand, am amestecat, pana cand zaharul caramelizat s-a dizolvat complet in lapte.

4. In timp ce laptele cu caramel fierbe la foc mic, am pus intr-un castron cele doua oua intregi si galbenusul. Am adaugat sarea si zaharul ramas (cele 60 de grame). Cu telul, am omogenizat totul. Nu trebuie ca zaharul sa se dizolve si nici sa obtinem o crema, doar sa se omogenizeze totul bine. Am adaugat amidonul si l-am omogenizat cu ouale, apoi am adaugat restul de 50 ml de lapte rece.



5. Intre timp, tot zaharul ars s-a dizolvat in laptele fierbinte. Am luat cratita de pe foc si am turnat laptele cu caramel peste compozitia de oua si amidon. Am amestecat rapid apoi am turnat totul inapoi, in cratita.

6. Am gatit aceasta compozitie pe foc mic, amestecand continuu, pana cand s-a ingrosat bine, apoi am rasturnat-o intr-o sita asezata deasupra unui castron curat. Am amestecat in sita, cu rabdare, pana a trecut toata crema prin aceasta. Acesta e un pas necesar, pentru ca e o crema fiarta cu oua! Nu cred ca cineva si-ar dori bucatele de omleta in crema unei prajituri.

crema fiarta de caramel

7. Imediat ce am trecut crema prin sita, am adaugat in crema calda 100 de grame de unt, in bucatele. Am amestecat pana cand untul a fost complet incorporat. In final, am adaugat 2 plicuri de zahar vanilat bourbon. Acesta se poate inlocui cu pasta de vanilie sau extract. Am omogenizat bine si am acoperit crema cu folie alimentara, aplicata direct pe suprafata, ca sa preintampin formarea pojghitei.


Finalizarea cremei



8. Am lasat crema sa se raceasca pana la temperatura ambientala, apoi am dat-o la frigider, pentru minimum 2 ore. Desigur, crema fiarta se poate lasa la frigider si mai mult de atat, chiar de pe o zi pe cealalta.


9. Cand crema fiarta cu zahar ars s-a racit bine, am transferat-o in castronul mixerului. Am atasat accesoriul pentru creme si spume si am mixaat putin crema, sa devina mai supla. Imediat, am inceput sa adaug, treptat, bucatica cu bucatica, restul de 250 de grame de unt. Acesta este scos din frigider cam de 1 ora si jumatate. S-a inmuiat, dar este nu foarte moale. Untul trebuie sa aiba cam 18 grade, asa incat temperaturile celor doua compozitii – untul si crema de baza – sa nu difere foarte mult. Asta limiteaza riscul sa se taie crema mousseline.

10. Am adaugat, deci, untul, cate un cubulet o data, mixand continuu la viteza mare, pana ce l-am incorporat pe tot. Precizez ca, uneori, in ciuda precautiilor legate de temperatura cremei fierte si a untului, crema are un aspect taiat, in timpul mixarii. Nu trebuie sa va descurajati, pentru ca crema se va repara prin mixare. Pur si simplu, trebuie mixata in continuare, pana cand devine spumoasa si plastica.


Umplere
11. Odata ce crema este gata preparata, se pot umple foile. Acestea vor fi foarte tari, asa este firesc sa fie, tari dar casante, aveti grija sa nu se sparga! Asa tari cum sunt, foile vor absorbi minunat umiditatea din crema iar prajitura pur si simplu se va topi in gura!

Intre cele patru foi, voi avea nevoie de 3 straturi de crema. Gramajul total al cremei pe care am obtinut-o a fost 988 de grame. Am impartit crema in 3 cantitati egale, corespunzatoare fiecarui strat. Pe fiecare dintre primele trei foi, voi pune cate 329-330 de grame de crema.

12. Am asezat prima foaie pe o suprafata perfect plana si am adaugat pe ea crema care-i revenea, cele 328 de grame. M-am asigurat ca nivelez perfect crema! E foarte important, la prajiturile cu foi, ca straturile sa fie perfect paralele!

13. Am acoperit cu urmatoarea foaie si am presat usor cu palmele pe toata suprafata. In continuare, am procedat identic. Dupa ce am intins perfect ultimul strat de crema, in sfarsit, am pus deasupra a patra foaie! Am presat-o usor cu palmele, am verificat ca foile sunt bine aliniate apoi am acoperit prajitura cu o coala de hartie de copt. Deasupra colii, am asezat o tava si o carte mai grea, sa mentina prajitura presata.

Odata astfel "construita", am asezat prajitura intr-un loc racoros (camara), macar vreo 4-5 ore, ideal ar fi 8 ore sau peste noapte.

Finisare
14. Dupa timpul de odihna, foile au absorbit o parte din umiditate si s-au fragezit. In primul rand, am indreptat marginile prajiturii cu un cutit cu lama lunga. Daca foile se intind la masura, asa cum am aratat in reteta de foi pe care am pus-o mai sus, pierderile de la margini vor fi minime.

15. V-am spus deja, eu am glasat aceasta prajitura cu foi fragede si crema caramel. Subliniez ca acest pas e optional. Prajitura se poate finisa oricum va place. Eu am ales o ciocolata amaruie si nuca prajita pentru ca mi s-a parut ca se vor potrivi perfect cu gustul de caramel al cremei.

Am pus pe foc, intr-un vas special pentru bain marie, ciocolata cu 54% cacao si untul. Separat, intr-un castronel asezat peste o craticioara cu apa care fierbe, am pus la topit ciocolata alba. Cand ciocolata neagra s-a topit, am amestecat si am adaugat nuca prajita, taiata din cutit. Imediat, am rasturnat glazura peste prajitura. Am distribuit rapid glazura pe toata suprafata, cu o spatula.

ciocolata cu unt topita in bain marie

16. Ciocolata alba am transferat-o intr-un pos de unica folosinta. Am taiat posului o deschizatura fina. Cu ciocolata alba, am trasat linii subtiri, in diagonala, peste glazura de ciocolata cu nuca.

Portionare si pastrare
17. Dupa ce glazura s-a intarit bine, am portionat prajitura. Aceasta prajitura cu foi fragede si crema caramel se poate portiona cum va place, in bucati mai mici sau mai mari. Eu prefer bucatile micute. In orice caz, va sfatuiesc sa masurati cu mare atentie si sa marcati portiile inainte de a taia. Dupa ce am marcat cu cutitul portiile, am taiat prajitura cu rabdare, folosind un cutit lung, pe care l-am tinut in apa fierbinte si l-am sterg bine cu un servet de bucatarie curat, dupa fiecare taietura.

prajitura cu foi cu crema de zahar ars reteta foi cu crema mousseline caramel reteta video laura laurentiu
Prajitura mea foi fragede si crema mousseline caramel se poate pastra intr-o camara rece sau la frigider, intr-o cutie bine inchisa, pana la o saptamana. Va deveni tot mai frageda, recomand, insa, ca inainte de servire sa fie adusa la temperatura camerei. Asa, devine chiar delicioasa, se topeste in gura de frageda, glazura cu nuca prajita ii da textura si echilibreaza gustul excelent. E de incercat, fara dubiu!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.