Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Coreea de Nord, nimic de invidiat,
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord, nimic de invidiat / Adelin Petrisor
885 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Coreea de Nord si de Sud:doua lumi diferite
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bun venit in Coreea de Nord!
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dictatura, paranoia, foametea: Coreea de Nord
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lagarul 14: Zona de control total
923 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mai rau decat animalele- viata intr-un lagar nord-coreea
555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord – Nimic de invidiat
1.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocul propagandei (2015)
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord -O lume a nebuniei Documentar BBC Part 1
1.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

O zi in Coreea de Nord.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.01.2024  Adauga la favorite 57 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
P'yŏngyang , municipalitate la nivel de provincie si capitala a Coreei de Nord . Este situat in partea central-vest a tarii, peRaul Taedong la aproximativ 30 de mile (48 km) in interior de Golful Coreea al Marii Galbene . Amplasamentul orasului ocupa o suprafata plana de ambele maluri ale raului, iar zona construita se intinde spre nord si este spre muntii de jos. P'yŏngyang este reputat a fi cel mai vechi oras din Coreea. Pop. (2008) oras (zona urbana), 2.581.076; municipiul, 3.255.288.

Istorie
Vechea capitala a legendarului Dinastia Tangun (2333 I.HR. ) a fost situata pe locul unde, potrivit legendei , P'yŏngyang a fost fondat in 1122 I.HR. Istoria orasului a inceput in anul 108 I.HR. cu infiintarea unei colonii comerciale chinezesti langa P'yŏngyang, iar orasul a fost ulterior fortificat. In 427 D.HR. P'yŏngyang a devenit capitala regatului Koguryŏ , dar in 668 a fost capturata de invadatorii chinezi. Mai tarziu, regii dinastiei Koryŏ (918–1392) au facut din P'yŏngyang capitala lor secundara. Orasul a cazut in mainile japonezilor in 1592 si a fost devastat de manciu la inceputul secolului al XVII-lea.

Zgarie-nori din cartierul de afaceri din centrul Jakarta, Indonezia, in jurul arterei Jalan Jenderal Sudirman.
Testul Britannica
Testul capitalelor asiatice
Invaziile succesive si-au pus amprenta asupra coreenilor, care au devenit suspiciosi fata de toti strainii. Cand Coreea si-a deschis in sfarsitul portii strainilor in secolul al XVI-lea, P'yŏngyang a devenit baza unei campanii intense de aducere a crestinismului in Coreea. Peste 100 de biserici au fost construite in oras, care in anii 1880 avea reputatia de a avea mai multi misionari protestanti decat orice alt oras din Asia.

In timpulRazboiul chino-japonez (1894–95), o mare parte din P'yŏngyang a fost distrusa. Ciuma a urmat razboiului, iar in 1895 P'yŏngyang a ramas practic un oras pustiu si ruinat. In timpul ocupatiei japoneze a Coreei (1910–45), P'yŏngyang a fost construit ca un centru industrial. In timpulRazboi din Coreea (1950–53) numeroase raiduri aeriene au devastat P'yŏngyang. A fost capturat de fortele Natiunilor Unite in 1950, dar ulterior a fost pierdut cand fortele comune chinezesti au intrat in razboi. Dupa 1953, orasul a fost reconstruit cu asistenta sovietica si chineza.

Orasul contemporan
O statuie uriasa de bronz aCh'ŏllima, un cal inaripat al legendei coreene , deasupra unui piedestal inalt domina orizontul orasului P'yŏngyang si simbolizeaza locuitorilor progresului economic realizat dupa incheierea razboiului din Coreea. Sectiunile din zidurile interior si nordice si Poarta Hyŏnmu sunt inca in picioare, iar mai multe temple si pavilioane care dateaza din regatul Koguryŏ au fost reconstruite in stilul arhitectural original. Repere moderne includ Teatrul Mare; Sala Okryu, care contine o sala mare de banchet pentru functii oficiale si facilitati de recreere pentru muncitori; si Stadionul Kim Il-sung. SubMoran Hill, principalul centru de acord al orasului, este un imens teatru subteran. Reputatul mormant al inteleptului chinez Kija (1122 I.HR. ), fondatorul legendar al orasului, se afla la nordul orasului.

Infrastructura industriala din P'yŏngyang si din jur este cea mai dezvoltata din tara. A fost primul care a aparut in Coreea de Nord in ceea ce priveste industria moderna, iar dezvoltarea sa se datoreaza mult resurselor naturale bogate si disponibile, cum ar fi carbunele , fierul si calcarul , precum si sistemele convenabile de transport pe sol si pe apa. Industriile grele si usoare din baza de productie din P'yŏngyang au crescut in paralel, activitatea de baza fiind industria mecanica. Orasul produce, de asemenea, manufacturi grele precum ciment , munitie si armament si ceramica industriala. Industriile usoare dezvoltate in regiunea capitalei includ textile si, intr-o masura mai mica, incaltaminte, alimente si alte marfuri . Guvernul opereaza marile institutii comerciale si financiare.


Oferta speciala pentru studenti! Consultati tariful nostru academic special si excelati in acest semestru de primavara!
Agricultura se desfasoara la marginea orasului, iar activitatea se concentreaza pe cultivarea culturilor subsidiare pentru muncitorii orasului; se pune un accent deosebit pe productia si furnizarea de produse proaspete. De asemenea, se cultiva orez , porumb (porumb) si soia, dar cantitati lor nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile de cereale pentru P'yŏngyang. In toata regiune a capitalei se fac eforturi pentru a atinge autosuficienta in productia de carne. Puii, porcii si alte animale sunt crescute in unitati de inalta densitate.

P'yŏngyang, Coreea de Nord
P'yŏngyang, Coreea de Nord
Fiind centru de transport al Coreei de Nord, P'yŏngyang detine sau retea densa de rute aeriene, feroviare si rutiere, atat ca puncte de plecare, cat si ca puncte de sosire. Unele companii aeriene ajung atat la destinatii interne, cat si internationale, inclusiv Beijing si Moscova . De asemenea, radiaza din P'yŏngyang si autostrazile interregionale si drumurile expres care ajung la Namp'o , Wŏnsan si Kaesŏng . Aeroportul International Sunan este singurul port de intrare pentru vizitatorii Coreei de Nord. Sistemele de metrou, autobuz si troibuze ale orasului sunt folosite in principal de navetisti ca mijloc principal de transport urban.

P'yŏngyang este sediulUniversitatea Kim Il-sung (1946), o scoala de medicina si o universitate comunista pentru formarea liderilor de partid. Educatia adultilor este incurajata prin cursuri predate in fabrici. Exista multe locuri pentru opera, teatru, in si acrobatii, iar multe parcuri bine ingrijite imprastie peisajul orasului. Principalele muzee si biblioteci ale tarii sunt, de asemenea, situate in P'yŏngyang.

Editorii Encyclopaedia Britannica


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.