Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mit si istorie – Maria Tanase (1)
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pelerinaj in Tara Sfanta
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.484 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata Sfintei Maria Egipteanca
1.161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tara Sfanta si Tibet
737 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sfanta Treime din Soporu de Campie
1.682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Mos Craciun
1.546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rainer Maria Rilke
255 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Theresa a Austriei
1.518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

SFANTA MARIA MICA 8 septembrie.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.09.2022  Adauga la favorite 136 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
SFANTA MARIA MICA 8 septembrie. In ordinea anului bisericesc, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscuta in popor ca Santamaria Mica. Este un eveniment celebrat atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano-Catolica.

Sfanta Maria Mica 2022. Pe 8 septembrie este o mare sarbatoare in calendarul crestin-ortodox. Se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica.

Sfanta Maria Mica 2022. Nasterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a nascut din parinti foarte inaintati in varsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sfanta Maria Mica 2022. Ziua de 8 septembrie marcheaza, in calendarul crestin-ortodox, Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica. Sarbatoarea aduce cu sine o serie de obiceiuri si traditii.

Sfanta Maria Mica 2022. In traditia crestina exista legenda potrivit careia Dreptii Ioachim si Ana, in varsta fiind, si-ar fi dorit nespus de mult un copil. Cum incercarile de o viata nu au dat roade, rugaciunile au ramas unica lor sansa. Si Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinti, daruindu-le un odor cu chemare dumnezeiasca, cu o menire sfanta pe pamant. Asa a venit pe lume fiica Parintelui Ceresc, Mama Fiului si mireasa Duhului Sfant, Imparateasa tuturor Sfintilor, sprijinitoarea pacatosilor, atotputernica ajutatoare si rugatoare pentru toti oamenii, Maica indumnezeirii si mantuirii, mai cinstita decat Heruvimii si mai marita decat serafimii, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ne miluieste pe noi.

Sfanta Maria Mica 2022. Ce trebuie sa faci si ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica
In cultura populara exista tot felul de superstitii legate de aceasta zi, in functie de zona.

– Astfel, se spune ca nu e voie sa se aprinda focul in casa in preajma acestei sarbatori, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala.

– In aceasta zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru dezlegarea pantecelor si se spune ca vor primi pruncul dorit. Si pentru ca Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insarcinate se pot ruga pentru o nastere usoara si un copil sanatos.

– Se mai spune ca in fiecare casa trebuie sa fie cate o candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea Nasterii Fecioarei Maria.

– Pe 8 septembrie, barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor.

– Ziua de dinaintea sarbatorii si ziua de dupa aduc ghinion celor care lucreaza – barbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mancarea. In unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.

– De asemenea, in cultura populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sa mai faca acest lucru pentru ca acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica.

– De Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta.

– Maramuresenii cred ca toamna va fi urata si cu precipitatii daca ploua pe 8 septembrie. Iar daca infloresc merii si perii, inseamna ca toamna va fi placuta, iar recoltele se vor culege usor. Semnele din aceasta zi ii ajuta pe oameni sa faca prognoze despre urmatorul an agricol.

– In alte regiuni, oamenii sunt ferm convinsi ca vremea se strica de tot dupa Sfanta Maria Mica, vara devenind o simpla amintire. Pasarile calatoare isi iau zborul catre tinuturi mai calde si insectele se ascund in pamant.

Sfanta Maria Mica 2022. De la mit la realitate
Sfanta Maria Mica 2022. In ordinea anului bisericesc, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscuta in popor ca Santamaria Mica. Este un eveniment celebrat atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano-Catolica. Potrivit Traditiei Bisericii, Sfanta Maria era de neam ales, tatal, Ioachim, fiind din semintia lui David, iar mama, Ana, din neamul preotesc al lui Aaron. Iar Nasterea Maicii Domnului este considerata de Parintii Bisericii drept momentul istoric in care a inceput mantuirea neamului omenesc din robia pacatului stramosesc. Prin puritatea vietii ei, dedicata in intregime lui Dumnezeu, Sfanta Fecioara s-a facut vrednica de a fi cea din care sa Se nasca Fiul lui Dumnezeu.

Sfanta Maria Mica 2022. Numele de Maria isi are radacinile in limba ebraica, unde Miriam inseamna Doamna, imparateasa, cea aleasa, cea frumoasa. Aceasta sarbatoare crestineasca ar trebuie sa fie pentru toti un prilej de a ne dedica viata lui Hristos si de a deveni oameni noi. Nu degeaba momentul acesta de peste an este urmat, pe 9 septembrie, de pomenirea Dreptilor si dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana, cei care i-au dat viata Maicii Domnului. Praznicul liturgic al Nasterii Maicii Domnului exista si la coptii egipteni, si la iacobitii sirieni.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.