Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Functia tiroidiana revine la normal
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grasimea viscerala. Cum scapi de ea?
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROTEZA TOTALA DE GENUNCHI.
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa iti scazi colesterolul cu patrunjel
1.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Osteoporoza - ce este, cum o prevenim si cum o tratam
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum iti poti masura singur pulsul
375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spirometrie normala = de ce sa iau inhalatorul ?
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Controlul glicemiei este cheia vietii sanatoase.
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AI GRIJA DE RINICHII TAI
775 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Glicemia normala: ce este, valori optime
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Cum deosebesti o alunita normala de una periculoasa?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.11.2023  Adauga la favorite 198 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca te ingrijoreaza aspectul unei alunite nu amana consultul la medicul dermatolog, deoarece anumite alunite pot sa favorizeze aparitia unei forme de cancer de piele numita melanom. Acesta se dezvolta atunci cand melanocitele (celulele din piele care produc pigmentul) se inmultesc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Poate sa apara spontan ca o pata pigmentara cutanata (cum ar fi alunitele) noua sau sa creasca in interiorul unui semn deja existent. De regula, zonele cele mai frecvent afectate sunt picioarele si trunchiul in cazul femeile, in vreme ce barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte melanom pe spate, trunchi, cap sau gat. Nici talpile picioarelor sau palmele nu sunt mai ferite de aceasta forma agresiva de cancer.


Cum deosebesti o alunita normala de una periculoasa?

Exista un un sistem, numit ABCDE care poate fi de ajutor in a face distinctia intre o alunita normala si una care ar putea fi un melanom:
Asimetria (Asymetria): o jumatate a alunitei nu este la fel cu cealalta jumatate;
Margini (Borders): margini neregulate;
Culoarea (Colour): pigmentarea este variata si neuniforma si poate contine umbre de pigment- maro, negru, roz, iar uneori zone cu rosu, alb sau albastru;
Diametru (Diameter): melanoamele sunt in mod obisnuit mai mari de 6 mm in diametru cand sunt diagnosticate, uneori insa pot fi mai mici. Daca observi o alunita deosebita de altele sau o alunita care se schimba sau care ustura sau sangereaza, chiar daca este mai mica de 6 mm, consulta medicul;
Evolutie (Enlargement): schimbarea caracteristicilor unei alunite, cum ar fi dimensiunea, aspectul sau sensibilitatea la atingere.


Cum decurge consultul dermatologic?

De regula, medicul confirma diagnosticul de melanom prin efectuarea unei biopsii a leziunii cutanate, iar dupa ce ai facut toate testele se va decide asupra optiunilor terapeutice. Alegerea unui tratament se face in functie de stadiul melanomului (cancerul a invadat numai in straturile pielii sau s-a raspandit la nodulii limfatici sau alte organe sau tesuturi), existenta sangerarilor si a ulceratiilor la nivelul leziunii, locatia si dimensiunea tumorii si starea de sanatate generala a persoanei afectate.

Stadiul este determinat masurand cat de adanc a patruns melanomul in straturile pielii (scara Breslow), daca este ulcerat (crapaturi sau sangerari) si daca/cat de departe a metastazat (s-a propagat la ganglionii limfatici sau alte organe). Stadializarea corecta si exacta a bolii este importanta deoarece tratamentul si prognosticul bolii variaza in functie de stadiul bolii la diagnostic:

Melanom in-situ: Melanomul este prezent la straturile superioare ale pielii;
Stadiu I A/B: tumora este progresiv mai groasa, este confirmata la straturile superioare ale pielii si nu a metastazat;
Stadiul II A/B/C : Tumora a invadat straturile profunde ale pielii, dar nu a metastazat;
Stadiul III A/B/C: Tumora poate fi de orice grosime, a metastazat la ganglionii limfatici regionali.


Pacientii cu melanom primar adanc (Stadiu II B/C) sau cei cu melanom metastatic la nodulii loco-regionali (Stadiu III) sunt considerati cu risc crescut de recurenta;
Stadiu IV: Tumora poate fi de orice grosime, a metastazat dupa ganglionii limfatici regionali in alte tesuturi sau organe, cel mai frecvent in plaman, ficat sau creier.

Tratamentul chirurgical este standard pentru toate stadiile de melanom si are scopul de a indeparta tumora initiala si orice ganglioni limfatici afectati. Daca tumora este diagnosticata intr-un stadiu precoce, inainte de a invada straturile mai profunde ale pielii sau de a se raspandi prin sange sau calea limfatica, doar tratamentul chirurgical poate fi curativ.

Boala avansata Stadiu II sau III are un risc mare de recurenta dupa chirurgie. Terapia preventiva sau adjuvanta poate include imunoterapie (terapie care stimuleaza sistemul imun pentru a omori celulele maligne), chemoterapie (pentru a stopa cresterea celulelor tumorale care au metastazat) si radioterapie (pentru tumori inoperabile sau ca tratament paliativ pentru a ameliora simptomele melanomului metastazat care s-a raspandit la creier sau la os).


Ce presupune biopsia excizionala?

O biopsie excizionala este efectuata pentru a evalua prezenta melanocitelor. Leziunea suspecta este indepartata chirurgical impreuna cu o margine de siguranta de tesut normal si piele din jurul acesteia. Acest lucru se face pentru a putea masura cat de adanc a invadat tegumentul melanomul suspectat si pentru a evita recurenta loco-regionala.

Pentru melanoamele cu grosime mai mare se efectueaza o biopsie a ganglionului santinela pentru a determina daca leziunea a invadat ganglionii limfatici invecinati. Un colorant albastru sau alta substanta radioactiva este injectata la nivelul melanomului, iar aceasta dreneaza prin sistemul circulator limfatic spre ganglionii limfatici regionali. Primul ganglion limfatic la care ajunge substanta respectiva este indepartat si analizat pentru a se vedea daca contine melanocite maligne. Daca nodulul este pozitiv, intregul sistem limfatic regional este investigat si toti nodulii cancerosi sunt identificati si indepartati. Daca primul ganglion este negativ, probabilitatea ca restul ganglionilor limfatici sa fie infiltrati este mica.

De retinut! Pacientii care au dezvoltat un melanom sunt supusi riscului de a dezvolta un alt melanom subsecvent, in timp ce alti pacienti pot dezvolta metastaze ale melanomului initial. Din acest motiv, toti pacientii cu melanom necesita urmarire regulata, intervalul fiind determinat de stadiul bolii, istoricul medical si factorii aditionali de risc.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.