Bolile cardiovasculare reprezinta una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. O investigatie simpla, cum ar fi masurarea pulsului, iti poate salva viata. In plus, o poti face fara echipament special. Iata cum!
Masurarea pulsului se poate face cel mai usor palpand incheietura mainii, insa tehnica se poate aplica si in alte zone precum cea de la nivelul gatului (la artera carotida). Pentru a-l masura corect la incheietura mainii, asaza antebratul pe o suprafata, cu palma in sus si cotul usor indoit. Foloseste-ti degetul aratator si cel mijlociu pentru a cauta pulsul. Acesta se poate simti chiar la baza degetului mare, intre os si tendon, pentru ca acolo se afla artera radiala. Apasa usor pana cand simti sangele pulsand sub piele. Daca e nevoie, plimba degetele putin pana depistezi pulsul.
Pentru a masura pulsul la nivelul gatului, foloseste-te de aceleasi degete, aratatorul si mijlociul, pe care le plasezi sub maxilar, in adancitura care se formeaza intre gat si maxilar. Apasa usor pana simti pulsul. Apoi, folosind un ceas, numara bataile, timp de un minut. Daca nu ai rabdare, numara-le timp de 15 secunde si apoi inmulteste rezultatul cu patru.
Frecventa normala a pulsului la un adult in repaus este cuprinsa intre 60 si 100 batai pe minut, iar la copii intre 70 si 120. Insa, in anumite situatii precum efectuarea unor activitati fizice, rata pulsului creste. Daca in mod repetat acesta este prea mare (peste 100 de batai pe minut), prea lent (sub 60 de batai pe minut) sau neregulat, adreseaza-te unui medic.