Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pisicile – Acesti tigri mici pe care-i ingrijim
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Se temeau turci de Vlad Tepes?
0 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jaipur - India
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  50 lucruri uimitoare despre Turcia
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kolmanskuppe, Namibia
862 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Am intrat in Orasul Interzis din Arabia Saudita!
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podisul Bas Hemsin - Familia Kecici |
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gobekli Tepe
1.185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turcia la 100 de ani.Mai exista democratie?
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chan Chan (Peru) - Cel mai mare oras din chirpici
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Pisicile din orasul Van-Turcia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.10.2023  Adauga la favorite 133 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Van este un oras situat la cativa km distanta de Muntele Arar at. Termen frecvent utilizat in denumirile oraselor si satelor din Turcia, Van este, de asememea, numele celui mai mare lac din aceasta tara. Localnicilor le place sa creada ca atunci cand Arca lui Noe a poposit pe varful muntelui si apele s-au retras, pisicile au coborat de pe Arca si au intrat in orasul lor. Van Kedi ("Kedi" in limba turca inseamna "pisica") este iubita si venerata de turci de sute de ani, credinta populara interpretand marcajele colorate de pe capul acestei feline ca fiind urmele atingerilor lui Allah, care a binecuvantat toate animalele coborate de pe Arca.

Calatorii secolului al XVI-lea au adus cu ei in Anglia si in Franta cateva exemplare feline exceptionale, care au castigat imediat numerosi admiratori. Aceste pisici - atat Angora, cat si Van - au fost imperecheate ulterior cu alte rase feline existente in Europa, astfel incat, cu timpul, si-au pierdut caracteristicile originare.

In 1955, Laura Lushington (in prezent presedintele Asociatiei Pisicilor Van Turcesti Clasice din Marea Britanie), aflata in vizita in Turcia, a primit cadou o pisica Van. La scurt timp, directorul hotelului din Istanbul la care se cazase i-a daruit un motan Van. Laura Lushington a adus pisicile in Marea Britanie si le-a imperecheat intre ele, cei trei pisoi rezultati, spre uimirea ei, avand modelul blanii identic cu cel al parintilor - alb, cu marcaje colorate prezente doar pe cap si pe coada. Acest lucru iesit din comun a dat de inteles Laurei ca pisicile apartin unei rase antice pure.
Ea s-a reintors in Turcia in anul 1959 pentru a obtine alte doua asemenea pisici, necesare pentru proliferarea rasei.

Gazdele turce au fost incantate de interesul manifestat de englezoaica pentru faimoasele Van Kedi si au intrebat-o de ce dorea sa mai achizitioneze si altele. "Pisicile acestea nu prind soareci!" - au informat-o localnicii, temandu-se totodata sa nu o dezamageasca. Explicatia acestui fapt era ca, in trecut, pentru a supravietui, pisicile Van nu ezitau sa se arunce in apele lacului si sa prinda peste.

In timpul calatoriei spre casa, Laura a reusit sa afle secretul acestor feline. "Am desoperit ca pisicilor mele le place apa cand ma intorceam acasa din Turcia" - relata ea intr-un memoriu scris in 1963. Laura a inceput un program de reproducere cu cele patru exemplare Van aduse din Turcia, sperand ca intr-un final sa obtina cele trei generatii cerute de Cat Fancy pentru a recunoaste rasa.

In ciuda frumusetii si a caracterului deosebit de placut al acestor pisici, ele sunt foarte putin raspandite.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.