Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce a fost condamnat Galileo la inchisoare pe viata?
138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce a fost condamnat Galileo la inchisoare pe viata?
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria telescopului
1.403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aurora polara 2012 / Rusia, Murmansk
1.430 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasiliu
 
  Familia Medici.Secretul puterii lor
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tainele planetei Venus
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria meteorologiei
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria meteorologiei
1.393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut ceasul mecanic?
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iluminatii - Bestsellerul lui Dan Brown
1.554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Galileo Galilei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.08.2020  Adauga la favorite 380 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564[5] – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom si filosof italian care a jucat un rol important in Revolutia Stiintifica. Printre realizarile sale se numara imbunatatirea telescoapelor si observatiile astronomice realizate astfel, precum si suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „parintele astronomiei observationale moderne", „parintele fizicii moderne", „parintele stiintei", si „parintele stiintei moderne". Stephen Hawking a spus ca „Galileo, poate mai mult decat orice alta persoana, a fost responsabil pentru nasterea stiintei moderne."

Miscarea obiectelor uniform accelerate, predata in aproape toate cursurile de fizica la nivel de liceu si inceput de facultate, a fost studiata de Galileo ca subiect al cinematicii. Contributiile sale la astronomia observationala includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliti ai lui Jupiter (denumiti in cinstea sa, sateliti galileeni), si observarea si analiza petelor solare. Galileo a lucrat si in stiinta aplicata si in tehnologie, imbunatatind tehnica de constructie a busolelor.

Sustinerea de catre Galileo a copernicanismului a dus la controverse in epoca, o mare majoritate a filosofilor si astronomilor inca sustinand (cel putin declarativ) viziunea geocentrica cum ca Pamantul ar fi centrul universului. Dupa 1610, cand a inceput sa sustina public heliocentrismul, a intampinat o puternica opozitie din partea a numerosi filozofi si clerici, doi dintre acestia din urma denuntandu-l inchizitiei romane la inceputul lui 1615. A dat primele atacuri contra aristotelismului la catedra Universitatii din Padova[11]. Desi la acea vreme a fost achitat de orice acuzatie, Biserica catolica a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals si contrar Scripturii" in februarie 1616,[12] iar Galileo a fost avertizat sa abandoneze sustinerea sa—ceea ce a promis sa faca. Dupa ce, mai tarziu, si-a aparat din nou parerile in celebra sa lucrare, Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii, publicata in 1632, a fost judecat de Inchizitie, gasit „vehement suspect de erezie", fortat sa retracteze si si-a petrecut restul vietii in arest la domiciliu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.