Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Am o respiratie urat mirositoare. Ce pot face?
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fumatul poate produce cancer oral
851 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Candidoza
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PIVOTUL DENTAR.
1.771 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pruritul
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce spun limba si saliva despre sanatatea ta
995 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 semne de alarma care anunta diabetul
1.563 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iubeste iaurtul!
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Infectiile nosocomiale
1.490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvia elimina abcesele dentare
1.635 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Candidoza bucala

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.06.2023  Adauga la favorite 125 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Candidoza acuta pseudomembranoasa
Este caracterizata de pete albe pe suprafata mucoasei orale, limbii sau in alte zone ale corpului. Leziunile se dezvolta in placi confluente care se aseamana cu laptele covasit si prin inlaturare arata o baza eritematoasa si singerinda.

Candidoza eritematoasa
Se caracterizeaza prin zone eritematoase descrise in general pe fata dorsala a limbii, palat sau mucoasa bucala. Leziunile de pe fata dorsala a limbii se prezinta ca zone depapilate. Zonele rosii sunt observate pe palatul persoanelor cu HIV. Se descrie si asocierea intre candidoza orala eritematoasa si stomatita angulara.

Candidoza hiperplazica cronica (leucoplakia cronica)
Este caracterizata de leziuni discrete, supradenivelate, cronice, care variaza de la zone palide, translucente, palpabile, mici, albe, pina la placi opace, dense, mari, dure sau rugoase la atingere. Se mai pot observa zone omogene sau imprastiate cu leziuni nodulare. Leucoplakia imprastiata numara 6% dintre leucoplakiile candidozice. Leucoplakia candidozica apare de obicei pe suprafata interioara a obrajilor si mai rar pe limba.

Candidoza multifocala cronica
La o minoritate dintre pacienti infectia candidozica cronica poate fi observata in multiple zone orale in diferite combinatii, incluzind: stomatita angulara care este unilaterala sau bilaterala si se regaseste la purtatorii de dantura, leucoplakia retrocomisurala, care este cea mai constanta componenta a tetradei, glosita romboida mediana si leziunile palatului.
Criteriile aditionale de diagnostic includ:
leziuni cu durata de peste o luna
absenta conditiilor medicale predispozante
excluderea indivizilor cu radioterapie sau care urmeaza tratamente cu antiinflamatorii, imunosupresive, citotoxice sau psihotrope, antibiotice.
Acest tip de candidoza bucala este mai comun fumatorilor barbati in decada a sasea de viata. Terapia antifungica vindeca leziunile si produce ameliorare clinica, totusi recurenta este comuna, daca fumatul nu este redus.

Candidoza atrofica cronica
Denumita si stomatita indusa de dantura, candidoza atrofica cronica este caracterizata de eritem cronic si edem al mucoasei care ia contact cu suprafata danturii. Mucoasa de sub dantura inferioara este rar afectata. Apar ocazional fisuri fine, totusi pacientul este tipic asimptomatic. Aceasta forma de candidoza este clasificata in trei tipuri clinice:
inflamatia simpla localizata sau hiperemia in ac de gamalie
tipul simplu eritematos sau generalizat prezentindu-se ca eritem difuz implicind o parte sau intreaga mucoasa acoperita de dantura
tipul granular (hiperplazia papilara inflamatorie) implicind zona centrala a palatului dur si marginea alveolara.
In tratamentul pentru candida bucala se vor trata afectiunile de fond care favorizeaza candidoza, se vor intrerupe sau diminua dozele de antibiotice, corticosteroizi daca reprezinta cauza probabila. La pacientii cu imunosupresie severa preventia colonizarii extensive este scopul terapiei. Pacientii cu risc crescut de candidoza, cum sunt cei cu HIV si persoanele care primesc chimioterapie pentru cancer, imunosupresive sau antibiotice de durata necesita antifungice profilactice. In infectiile HIV agentii topici controleaza infectia in general pina cind deficitul imun in crestere necesita agenti sistemici. Agentii antifungici topici sunt disponibili ca tablete, creme si solutii. Solutiile orale sunt eficiente pentru persoanele cu mucoasa uscata sau care nu pot dizolva tabletele.

Placile dentare contin frecvent candida. Pentru a preveni stomatita indusa de dantura sunt necesare solutii pentru gura. Acestea contin enzime litice si proteolitice, acid benzoic care distruge complet candida. Solutiile de gura pot fi impartite in gurpe in functie de componentele continute: peroxizi alcalini, hipocloriti alcalini, acizi, dezinfectanti si enzime. Cele mai eficiente sunt enzimele. Acidul benzoic si gluconatul de clorhexidina distrug complet candida


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.