Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care are ca scop refacerea dintilor fracturati sau cariati, care ulterior va fi acoperit de o coroana dentara. Pivotul dentar are mai multe denumiri pe care le veti intalni :
Dispozitiv corono-radicular ( DCR )
Dispozitiv radicular
Stift dentar sau radicular
Popular se mai numeste "dinte cu cui"
Din ce este alcatuit un pivot dentar ?
Partea radiculara
Este reprezentata de un pivot radicular care se fixeaza in canalul radicular corect tratat endodontic al dintelui respectiv. Exista dispozitive cu unul sau mai multi pivoti radiculari.
Pivotul are o lungime maxima de trei sferturi din lungimea totala a canalului radicular, iar ca grosime, este dependent de grosimea radacinii dintelui respectiv.
Partea coronara
Este in continuarea partii radiculare, dispozitivul fiind intotdeauna turnat dintr-o singura bucata. Are forma si marimea unui dinte gata slefuit, intrand astfel in categoria bonturilor artificiale.
In functie de pozitia dintelui respectiv si situatia din cavitatea bucala a pacientului, partea coronara difera ca forma si marime.
pivot dentar cu 2 pivoti radiculari
pivot dentar cu 2 pivoti radiculari
Rolul pivotului dentar
Inlocuirea partii coronare a unui dinte fracturat sau distrus
Daca partea coronara a unui dinte lipseste din cavitatea bucala dar radacina lui este inca suficient de rezistenta, este nevoie de confectionarea unui pivot dentar care sa sustina viitoarea lucrare protetica. Coroana unui dinte se poate distruge din mai multe cauze :
Datorita progresiei cariilor dentare.
Din cauza unei fracturi accidentale a dintelui
Ca urmare a unei fisuri dentare netratate
Inlocuirea tesuturilor dentare distruse a unui dinte cariat
Chiar daca coroana dintelui nu este complet distrusa, exista situatii cand, datorita unei carii avansate, dintele ramane cu pereti subtiri si putini rezistenti.
Pivotul dentar va avea rolul de a inlocui tesuturile dentare distruse si, prin aceasta, stabilitatea lucrarii protetice ce va fi realizata peste el va creste.