Un traumatism al dintelui, o afectiune a gingiei sau o carie netratata pot fi cauze ale abcesului dentar. Mucoasa bucala se bombeaza in jurul dintelui afectat si devine congestionata. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene. Netratat corespunzator, un abces dentar poate duce chiar si la distrugerea osului din jurul dintelui. Medicatia este stabilita de medicul stomatolog, dupa un consult amanuntit, insa un abces in faza incipienta poate fi tratat si cu ajutorul plantelor.
Dezinfectati cu musetel
Preparati o infuzie din trei linguri cu flori la o cana cu apa. Dupa ce se raceste, clatiti gura de cateva ori pe zi cu acest ceai. Un foarte bun dezinfectant este si infuzia de flori de coada-soricelului. Aceasta se prepara dintr-o lingura cu flori la o cana cu apa.
Frunzele de salvie pot fi si ele de ajutor in cazul unui abces dentar. Se recomanda gargara cu infuzie din doua lingurite cu flori de salvie la 100 ml apa. Aceasta solutie dezinfecteaza si cicatrizeaza mai repede tesutul afectat.
Radacina de cerentel are actiune astringenta
Radacina de cerentel are o actiune astringenta puternica, datorita continutului bogat de tanin. Pentru spalaturi locale se prepara un decoct din doua lingurite cu radacini la o cana cu apa. Se pot pune direct pe zona afectata si tampoane de vata sau tifon imbibate in acest decoct.
Nalba de cultura si nalba mare contin mucilagii, care le confera o actiune emolienta puternica. Pentru tratarea abceselor dentare, se face gargara cu decoct din patru-cinci linguri cu radacini de planta maruntite, la o cana cu apa.
• Durerile dentare de orice fel pot fi calmate daca faceti gargara cu infuzie din doua linguri cu sunatoare la 200 ml apa