Picant si usor iute, hreanul aduce beneficii in cazul multor probleme de sanatate. Printre altele, trateaza infectiile respiratorii si durerile locale, fiind apreciat si pentru proprietatile antimicrobiene.
Hreanul este o radacinoasa originara din Europa, care se remarca prin aroma puternica. De regula, acesta se consuma in cantitati mici, insa o singura lingurita (15 g) contine cantitati generoase de substante nutritive, precum: fosfor, magneziu, potasiu si vitamina C. Hreanul are in compozitie si cantitati mici de calciu, fibre si carbohidrati. Ca remediu, acesta se foloseste ca extract, uscat sau sub forma de radacina proaspata. Ca aliment, hreanul se consum razuit, adaugat in sosuri, sau se pastreaza in borcan, amestecat cu otet.
Siropul trateaza tusea productiva
Daca ai racit, hreanul iti este de folos, deoarece substantele continute stimuleaza sistemul imunitar. Acesta te ajuta sa respiri mai bine, trateaza durerile aparute la nivelul gatului si tusea productiva. In aceste situatii, se recomanda folosirea siropului, pe care il prepari astfel: razuiesti 3 lingurite de hrean, pe care le amesteci cu 3 lingurite de alcool alimentar de 40 de grade. Lasi 10 minute si amesteci compozitia cu 3-6 linguri de miere. Siropul se administreaza intre mese.
Cataplasmele alina durerile
Te confrunti cu dureri musculare, articulare sau cu dureri de cap? Aplica hrean pe zona afectata, deoarece acest condiment incalzeste, stimuleaza circulatia, reduce inflamatia si grabeste vindecarea. Pentru durerile locale, razuiesti un hrean, il stropesti cu putina apa si il aplici direct pe zona afectata. Este bine sa repeti procedura cateva zile, pana cand durerea se amelioreaza. Pentru dureri de cap, strivesti cateva frunze de hrean, adaugi peste ele cateva picaturi de ulei alimentar si le aplici pe frunte. Hreanul se foloseste cu prudenta de persoanele care au pielea sensibila sau alergica.
Vezi si: Afla ce beneficii majore ai daca mananci sfecla rosie!
Tinctura are proprietati antibacteriene
Studiile au aratat ca hreanul are in compozitie o substanta antibacteriana (numita izotiocianat de alil), care actioneaza asupra unor bacterii daunatoare precum Salmonella, E.coli si Helicobacter Pylori. Se recomanda folosirea tincturii de hrean, pe care o prepari astfel: razuiesti cateva radacini de hrean si le pui intr-un borcan pana cand acoperi o treime din recipient. Completezi borcanul cu alcool alimentar de 80 de grade, lasi la macerat 8 zile, apoi strecori amestecul printr-un tifon. Se iau 20-40 de picaturi, de 3 ori pe zi, intre mese sau in functie de recomandarile medicului. Durata unei cure este de 10 - 14 zile. Tinctura nu se recomanda copiilor si nici femeilor insarcinate.