Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cozonac din aluat pufos cu smantana.
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonac fara framantare cu dospire la rece,
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonac cu mac, reteta traditionala de cozonac pufos
848 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonaco-Pasca
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonac pufos cu maia
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonac cu nuca, cacao si stafide
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Sorina Cuisine
 
  Pasca din aluat de cozonac
1.351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Sorina Cuisine
 
  Cozonac pufos de post vegan, fara zahar
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Budinca de cozonac
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desert din resturile de cozonac
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Cel mai bun COZONAC, PUFOS si FRAGED

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.12.2022  Adauga la favorite 241 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente pentru aluat:
un kg de faina sau 5 cani nu indesate
o cana plina de zahar
o cana si 3 sferturi de lapte sau 500 ml
jumatate cana de ulei sau 150 ml
50 g drojdie proapata – cat 2 nuci
5 galbenusuri
o lingura esneta de vanilie
coaja razuita de la o lamaie
o lingurita esenta de rom
un praf de sare
inca putin ulei pentru uns masa

Ingrediente pentru umplutura:
5 albusuri
2 linguri cu varf de cacao
o cana miez de nuca macinata-200g
10 linguri zahar pudra
o lingura zeama de lamaie
o lingurita esenta de rom
2-3 pumni de stafide
pentru decor-seminte de susan sau mac, putin zahar tos

Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Mai putin laptele si uleiul pe care le vom incalzi. Cernem faina intr-un bol incapator. Pregatim mai intai maiaua. Punem intr-un bol mic 4-5 linguri de lapte caldut. Peste el adaugam o lingura de zahar si drojdia sfaramata. Amestecam pana cand sunt topite. Apoi punem si 2 linguri de faina si o incorporam. Acoperim bolul cu folie alimentara si un prosop de bucatarie si lasam maiaua la dospit intr-un loc caldut pentru 10-15 minute. Puteti folosi si drojdie uscata, in jur de 25 g.

Peste galbenusuri adaugam praful de sare si amestecam putin. Le lasam deoparte, asa sarea va accentua culoarea galbenusurilor. Incalzim laptele atat cat sa fie usor fierbinte. Apoi peste el adaugam zaharul si aromele. Amestecam foarte bine pana cand zaharul s-a topit. In timp ce amestecam, laptele se va mai raci, exact atat cat sa fie caldut (30ºC). Il incercam cu dosul degetului mic de la mana. Daca se simte caldut este numai bun de pus peste faina. Inainte vom face o gropita in bolul cu faina si apoi adaugam laptele cu zaharul dizolvat si aromele. Punem si maiaua care intre timp a crescut foarte bine, si galbenusurile. Amestecam cu o furculita in mod circular pentru a incorpora faina. Sau putem sa introducem direct mana curata si sa formam aluatul. Puteti folosi si un robot de framantat, va va usura munca.

Aluatul obtinut va fi foarte lipicios, de aceea acum trebuie sa incepem sa adaugam treptat din uleiul caldut in timp ce continuam sa framantam. Punem putin ulei, framantam pana este incorporat iar apoi adaugam din nou. Acest proces poate intarzia 10-12 minute. Este timpul de framantare al cozonacului. Daca la sfarsit vedeti ca aluatul inca se mai lipeste de maini mai puneti 2-3 linguri de ulei si framantati. Apoi il formam intr-o bila si il asezam in bol. Acoperim aluatul cu folie alimentara si cu ceva prosoape de bucatarie pentru a mentine temperatura in interior. Asa va creste mai repede. Daca aveti cuptor cu mod de fermentare puteti pune aluatul in interior, asa va creste in 40 de minute. In caz contrar va intarzia in jur de o ora si un pic.

In timp ce se dospeste aluatul pregatim si umplutura, Batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Apoi peste ele adaugam cacaoa cernuta si o incorporam cu o spatula. Punem si nuca macinata si o incorporam. Optional putem pune si o esenta de rom, ii va da un gust foarte bun. Dam umplutura deoparte pana cand o vom folosi.

Scoatem aluatul dospit din bol pe masa de lucru unsa cu putin ulei. La nevoie ne ungem si mainile cu ulei. Impaturim de cateva ori aluatul, asa vom scoate aerul pe o parte si-l vom introduce pe alta parte. Cu acest procedeu cozonacul va iesi foarte pufos. Apoi impartim aluatul in 2 parti egale. Una din ele o oprim pe masa de lucru iar cealalta o punem din nou in castron si o acoperim cu un prosop. Partea de aluat de pe masa o impartim in alte 2 parti. Ungem masa cu ulei si intindem cu mana fiecare parte de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cu lungimea egala cu a tavii in care vom coace cozonacii. Grosimea foii trebuie sa fie cam de un deget sau 1 cm. Punem pe deasupra un sfert din umplutura facuta si de asemenea si stafide dupa gust. Puteti pune si cateva bucati de rahat daca va place.

Apoi incepem sa rulam aluatul pentru a-l inchide. Il sigilam bine la partea de jos si la ambele capete. Dam deoparte prima foaie si facem acelasi lucru cu cea de a doua. Apoi impletim cozonacul. Unim la un capat cele doua fasii obtinute dupa care il rasucim de 3-4 ori. Il sigilam si la celalalt capat dupa care il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt puteti unge tava cu unt sau untura. Facem acelasi lucru cu cel de al doilea cozonac. Ii mai lasam la dospit 30 de minute. In acest timp preincalzim cuptorul la 170ºC cu caldura de sus si de jos.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.