Ingrediente
-1,5 kg carne de vita de orice fel (pulpa, rasol, antricot, piept, rasol alb etc)
-1 ceapa mare
-1-2 morcovi
-2 foi dafin
-1 lingurita rasa de piper sau doar cat se ia cu 3 degete
-400 g rosii in bulion
-1 lingura cu varf boia de ardei dulce
-1 capatana mare de usturoi
-1 lingurita cu varf cimbru uscat
-2 lingurite sare
-50 ml vin alb
-50 ml ulei
ntr-o cutie cu capac, incapatoare, sau cratita, se pun uleiul, vinul, toate condimentele, usturoiul, ceapa si morcovul taiate felii. Se amesteca totul si se mai adauga apa rece, cam 500 ml pentru inceput.
Carnea se poate lasa bucata intreaga, pentru un aspect mai spectaculos, sau se taie bucati mai mici. Eu am taiat in 3 bucati. Se pune carnea in marinada, se adauga apa cat sa acopere carnea. Se pune capacul si totul merge la frigider.
Este bine ca marinarea carnii sa se faca pentru 48 de ore, sau macar pentru 2-3 ore, daca e graba mare. Din cand in cand se mai rasucesc bucatile de carne, ca sa se marineze totul uniform.
Se asaza carnea intr-o tava incapatoare. Marinada se amesteca impreuna cu rosiile in bulion sau un suc de rosii gros si se toarna peste carne. Se acopera tava cu folie si se baga la cuptor. Se lasa focul maxim pentru aproximativ 20 de minute, apoi se reduce focul la 170-180 de grade Celsius. Coacerea dureaza cam 2-3 ore, depinde de carne. Dupa 1 ora, carnea se intoarce pe cealalta parte, apoi se repeta din 30 in 30 de minute.
Friptura de vita este aproape gata
Cand este bine patrunsa (se inteapa cu o furculita si se vede daca e moale), se scoate folia si se da focul la maxim, se lasa 10-15 minute sa se rumeneasca frumos.
Se scoate tava cu friptura, se stropeste cu sos ca sa nu se usuce si se lasa 15 minute sa se relaxeze, sa se odihneasca, sa-si traga putin sufletul. Apoi se poate servi la masa.
Sfaturi de la Gina Bradea
-Este bine sa asezati legumele dedesubt si carnea deasupra. In felul acesta, carnea se va rumeni frumos, fara sa se lipeasca de tava, iar aroma legumelor va patrunde frumos in carne.
-Puteti adauga dublu ceapa si morcov, gustul va fi si mai bun. Ceapa fragezeste carnea, ii da dulceata. Iar daca aveti mofturosi care nu suporta gustul carnii de vita, ceapa acopera gustul specific.
-Puteti adauga si alte legume: ardei gras, iute, telina, patrunjel sau pastarnac radacina. Spre final se pot adauga in tava ciuperci, dovlecei, vinete, broccoli, conopida sau ce alte legume doriti. Se va obtine o garnitura delicioasa.
Cum se serveste friptura inabusita de vita?
Se asaza carnea pe un platou incapator, se feliaza in bucati groase cam de 1 cm. Alaturi se pune o garnitura preferata. Aceasta poate fi un piure de cartofi (eu fac un piure mai aparte-las reteta), cartofi natur sau cu rozmarin, pilaf, legume sote…cu ce doriti.
Sosul din tava eu il strecor, pasez legumele si usturoiul si le amestec in sos. Servesc sosul alaturi, in sosiera si fiecare isi pune in farfurie cat si daca doreste.
Surplusul de sos il pun in pungi speciale pentru cuburi de gheata si le congelez. Folosesc la nevoie cateva cubulete de sos atunci cand fac paste sau adaug la o tocana, un sos etc…