Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Delicii renastentiste
216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele zeilor
519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria rock-ului romanesc in comunism
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bijuterii frumoase mai scumpe decat imperiul Britanic
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iordania: Satul misterios din epoca de piatra |
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul misterios din epoca de piatra
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea tezaurului Romaniei din Rusia
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Farfurii
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aurul. 10 lucruri pe care nu le stiati
1.047 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Galamsey - Pentru un pumn de aur
548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cand au aparut primele bijuterii din aur.?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.10.2022  Adauga la favorite 194 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Culoarea sa stralucitoare, asemanatoare cu cea a soarelui, a facut ca aurul sa fie asociat divinitatii. Egiptenii credeau ca aurul este un material sacru pentru Ra, zeul-soare, iar faraonii erau singurii care aveau dreptul de a-l folosi. Dupa ce mureau, faraonii erau inmormantati in sarcofage din aur masiv, deoarece ei considerau acest material a fi "carnea zeilor". Tutankhamon, spre exemplu, a fost inmormantat in 3 sarcofage de aur, cel mai mare dintre acestea continand 110 kilograme de aur masiv!

Asocierea aurului cu divinitatea a existat in culturi din intreaga lume. Incasii credeau ca aurul si argintul reprezentau transpiratia soarelui si a lunii si foloseau aceste metale pretioase pentru a decora peretii templelor. Aztecii denumeau aurul "teocuitlatl", cuvant care inseamna "excrementul zeilor". In Grecia Antica, marele poet Pindar descria aurul ca fiind "copil al lui Zeus, ce nu poate fi distrus nici de molie, nici de rugina". In India, aurul avea la randul sau conotatii religioase, fiind considerat lichidul seminal al zeului focului, Agni.

Si in crestinism aurul are un rol important, consemnat in Biblie. Dupa ce i-a transmis lui Moise cele zece porunci, Dumnezeu ii cere acestuia ca Tablele Legii sa fie pastrate intr-un chivot "imbracat cu aur curat" si care sa aiba o "cununa de aur, impletita".

In ciuda faptului ca omenirea a rascolit pamantul in cautarea aurului inca de acum cateva mii de ani, cantitatea totala extrasa pana in zilele noastre este de doar 166.600 de tone. Capacitatea de extractie a crescut semnificativ in ultimul secol, 75% din aurul produs vreodata fiind obtinut dupa 1910.

Cu toate acestea, tot aurul extras de-a lungul istoriei ar incapea intr-un container cubic cu latura de 20 de metri.

Iata cele mai importante date din lunga istorie a acestui metal pretios:

4000 i.e.n. - Primele dovezi ale prelucrarii aurului

Obiecte decorative descoperite in Bulgaria indica faptul ca aurul a fost primul metal prelucrat de omul preistoric.



3600 i.e.n - Prima data cand aurul este obtinut prin topirea minereurilor

Mesterii aurari egipteni reusesc sa topeasca pentru prima data minereurile pentru a separa metalele din acestea. Pentru a incinge furnalul folosit la topire, ei au folosit tuburi din argila rezistenta la.temperaturi ridicate.

2600 i.e.n. - Apar primele bijuterii din aur

In Mesopotamia (regiunea in care astazi se gaseste Irakul), aurarii concep primele bijuterii ornamentate cu aur: a fost descoperita o masca mortuara din lapis lazuli si carneol datand din aceasta perioada, pe care au fost aplicate pandantive de aur in forma de frunza.

1200-1500 i.e.n. - Bijuteriile de aur devin mai complexe

Artizanii dezvolta un nou procedeu de turnare a bijuteriilor, numit "ceara pierduta". Aceasta noua tehnologie confera o duritate sporita si o mai mare variatie de culori, ceea ce sporeste interesul public pentru aur. De asemenea, pentru ca modelul original poate fi copiat in repetate randuri gratie unui mulaj din ceara, o bijuterie poate fi reprodusa de mai multe ori.

1223 i.e.n. - Este creata masca funerara a lui Tutankhamon



Cel mai cunoscut artifact din istoria Egiptului Antic, masca lui Tutankhamon, reprezinta cea mai mare reusita a artizanilor egipteni ce a dainuit pana in zilele noastre.

950 i.e.n. - Solomon construieste templul de aur



Regina Sheba a Yemenului ii face cadou Regelui Solomon al Israelului 2.500 de kilograme de aur. In total, trezoreria regala continea 5.700 de kilograme de aur, o parte din acesta fiind folosit de rege pentru a finanta constructia faimosului sau templu, despre care se spune ca era poleit cu un strat de aur.

600 i.e.n. - Aurul este folosit pentru prima data in stomatologie

Primele dovezi arheologice care atesta folosirea aurului in stomatologie apartin etruscilor, care au ales acest material datorita rezistentei sale la coroziune, maleabilitatii si biocompatibilitatii sale.

564 i.e.n - Aurul este folosit pentru prima data ca moneda

Regele Cresus al Lidiei profita de dezvoltarea tehnologiilor de rafinare a aurului pentru a emite prima moneda de aur din istorie. Monedele lidiene aveau puritatea si greutatea standardizate, ceea ce a dus la folosirea lor in comert, valoarea lor fiind recunoscuta in intreaga regiune.

300 e.n. - Prima dovada a folosirii nanoparticulelor de aur

Romanii folosesc aurul pentru a colora Cupa lui Lycurg, regele tracilor, un artifact aflat astazi la British Museum. Topind fulgi de aur in sticla, artizanii romani au introdus nanoparticule de aur in aceasta, transformand-o in sticla dicroica (care are culori diferite, in functie de pozitia din care este observata). Cupa lui Licurg este verde si opaca atunci cand este observata in intuneric, devenind rosie atunci cand este privita in lumina.



Atunci cand specialistii au analizat aceasta cupa folosind instrumente moderne, au descoperit ca particulele de aur masoara doar 70 de nanometri. Cupa lui Licurg este singurul artifact din sticla dicroica pastrat pana in ziua de astazi.

1300 - Este stabilit primul standard de puritate al aurului

La Londra este inaugurat primul sistem de marcare a aurului in cadrul Goldsmith's Hall, unde se afla si astazi oficiul de analiza. Incepand cu acest an, s-a permis comercializarea aurului si argintului numai in urma evaluarii si marcarii cu efigia regelui.



1370 - Incepe marea criza a aurului

Intre 1370 si 1420, multe mine din Europa sunt epuizate, productia de aur scazand masiv. Aceasta criza a aurului a fost imboldul din spatele marilor descoperiri: exploratorii portughezi au deschis noi cai spre aurul aflat in Africa sub-sahariana. In jurnalul tinut de Cristofor Columb in prima sa calatorie spre Lumea Noua, aurul era mentionat de 114 ori. Spre comparatie, Dumnezeu era mentionat doar 26 de ori. Criza s-a incheiat odata cu descoperirea zacamintelor din afara Europei.

1511 - Ferdinand lanseaza expeditii masive pentru a gasi aur

Pentru a-si putea finanta politica externa expansionista, monarhia spaniola avea nevoie de tot mai mult aur. Prima calatorie a lui Cristofor Columb spre Lumea Noua a costat doua milioane de maravedi (moneda folosita de spanioli), insa aurul obtinut valora doar cateva mii. In cea de-a doua calatorie, el a trimis inapoi spre Spania aur in valoare de 11.000 de maravedi, insa expeditia costase trei milioane.

Folosind tactici agresive, Columb a colectat in 3 ani aurul strans de nativii Indiilor de Vest de-a lungul a mii de ani, insa cantitatea nu era impresionanta.

Pe masura ce resursele din Caraibe s-au epuizat, Spania s-a vazut intr-o pozitie incomoda. Pe 25 iulie 1511, Regele Ferdinand le-a scris un mesaj colonistilor din Lumea Noua: "Obtineti aur, omeneste daca este posibil; dar, indiferent de cost, obtineti aur!".

Acesta a fost obiectivul tuturor exploratorilor spanioli: Balboa, Cortes si Pizzaro au cucerit portiuni vaste ale Americii Centrale si de Sud in numele Spaniei, trimitand in tara-mama comorile aztecilor si incasilor si totodata dezvoltand exploatarile miniere existente.

1717 - Este stabilit primul standard bazat pe aur

Marea Britanie trece la standardul de aur, lira sterlina devenind convertibila in aur. Cel care a luat aceasta decizie a fost seful Monetariei Regale, Sir Isaac Newton. Lira sterlina a ramas convertibila in aur pana la inceputul Primului Razboi Mondial.

1848 - Incepe goana dupa aur in California



Dupa ce James W. Marshall a descoperit aur atunci cand sapa pentru a construi o moara in apropierea localitatii Coloma, 300.000 de oameni din intreaga lume au luat drumul Californiei sperand ca se vor imbogati. Regiunea a cunoscut o dezvoltare incredibila, San Francisco transformandu-se dintr-un catun de corturi intr-o metropola. In acea perioada a fost extras aur in valoare de miliarde de dolari.

1886 - Startul goanei dupa aur in Africa de Sud

George Harrison, un miner originar din Australia, a descoperit intamplator in luna martie a anului 1886 un zacamant de aur in timp ce lucra la o ferma numita Wilgespruit. Aceasta descoperire a marcat inceputul unei noi goane dupa aur.

Pentru a procesa numarul mare de solicitari de a prospecta zona, autoritatile au desemnat doi comisari, pe Johann Rissik si Christiaan Johannes Joubert. In apropiere de mina de aur a aparut un nou oras, numit dupa cei doi comisari: Johannesburg. La doar 3 ani dupa descoperirea depozitului de aur, acesta era deja cel mai mare oras din Africa de Sud.

Depozitul de aur descoperit de Harrison, intitulat Witwatersrand, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari din lume. Acesta a condus la dezvoltarea celei mai mari zone urbane din Africa sub-sahariana. De asemenea, 40% din cantitatea totala de aur extrasa vreodata de pe Terra provine din Witwatersrand.

1887 - Este brevetat procesul MacArthur-Forrest de extractie a aurului

Inginerul scotian John Steward MacArthur, finantat de fratii Robert si William Forrest, obtine un brevet pentru o noua tehnica de extractie a aurului: cianurarea.

Dizolvand minereul intr-o solutie de cianura era posibila separarea aurului de sedimentele nedorite. Aceasta tehnologie revolutionara a permis exploatarea zacamintelor din Africa de Sud, care erau de o concentratie scazuta. Astfel, o tona de minereu continea doar o uncie de aur, iar pana la inovatia inginerului scotian era imposibila exploatarea acestuia in conditii de profitabilitate.

Gratie acestei inovatii tehnologice, productia de aur la nivel mondial s-a dublat in doar doua decenii. Acest procedeu este folosit astazi in aproximativ 90% din exploatarile aurifere.

1900 - SUA adopta standardul aurului

Dupa ce spre finalul secolului al XIX-lea Germania a lansat o noua valuta convertibila in aur, marca, numeroase alte tari au adoptat standardul aurului. Printre acestea se numarau Austro-Ungaria, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia. SUA adopta si ea standardul aurului la 1900, China ramanand singura tara a carei valuta era convertibila in argint.

1929-1933 - Se incheie era etalonului aur

Ca urmare a crahului de pe Wall Street ce a provocat o criza economica mondiala, Marea Britanie renunta la acoperirea monedei in aur. Numeroase alte tari o urmeaza, iar in 1933 presedintele american Roosevelt suspenda convertibilitatea dolarului in aur.

1944 - Conferinta de la Bretton Woods

In cadrul unei conferinte ce are loc la hotelul Mount Washington din Bretton Woods, SUA, se pun bazele sistemului economic international postbelic. Sunt infiintate doua institutii globale, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, iar dolarul devine valuta de referinta. Valoarea unei uncii de aur este cotata la 35$, celelalte tari ale lumii industrializate fiind obligate sa respecte o politica monetara de controlare a cursului de schimb al propriilor valute prin raportarea acestora la valoarea dolarului.

1961 - Aurul este folosit pentru prima data in circuite integrate

Compania americana Bell Labs foloseste pentru prima data fire de aur pe un circuit integrat. Astazi, se produc anual miliarde de microcipuri continand aur.



1961 - Aurul ajunge pentru prima data in spatiu

Iuri Gagarin este primul om care ajunge in spatiu si realizeaza acest lucru cu ajutorul navetei Vostok 1, in a carei constructie a fost utilizat aurul pentru a proteja instrumentele de radiatii.

In 1965, Edward White devine primul om care paseste in spatiu - asa-numitul "space walk" - ochii sai fiind protejati de razele soarelui de viziera acoperita cu un strat de aur.



In 1969, atunci cand Neil Armstrong devenea primul om care a pasit pe Luna, aurul a ajuns la randul sau pe satelitul natural al Terrei.

1971 - Prabusirea sistemului Bretton Woods

Ca urmare a diminuarii semnificative a rezervelor de aur, presedintele Nixon suspenda pe 15 august 1971 convertibilitatea dolarului in aur, punand punct sistemului de la Bretton Woods.

1985 - Este aprobat primul medicament anti-artrita pe baza de aur

Auranofin, un medicament conceput de compania SmithKline, devine primul remediu pe baza de aur aprobat pentru tratarea artritei reumatoide. In 2011, acelasi medicament a fost folosit intr-un studiu efectuat pe maimute, oferind rezultate incurajatoare in contracararea virusului HIV.

2001 - Aurul este folosit pentru prima data in chirurgia cardiaca

Compania americana Boston Scientific lanseaza pe piata un stent placat cu aur pentru a fi folosit in chirurgia cardiaca. Odata introdus in artere sau in vene, stentul mentine vasele de sange deschise, permitand circulatia sanguina si prevenind recidiva stenozelor (ingustarea vaselor de sange).

2011 - Aurul este folosit pentru prima data in convertoarele catalitice

Catalizatoarele continand molecule de aur, concepute de compania Nanostellar din Silicon Valley, incep sa fie folosite de un producator de automobile pe baza de motorina din Europa. Aurul permite reducerea emisiilor poluante cu pana la 30%, accelerand procesul de oxidare a compusilor toxici si limitand totodata mirosul neplacut emis de autovehicule.

2011 - Pretul aurului atinge niveluri record

Pe fondul crizelor financiare si al incertitudinii la nivel mondial, uncia de aur ajunge la o valoare record de 1.921,15$ pe data de 9 septembrie 2011. Investitorii apeleaza la aur pentru a-si proteja averea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.