Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  11 lucruri pe care nu le stiati despre cafea
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri ce nu le stiati despre bere
1.196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre aurul, istoria si spiritualitatea geto-dacilor
591 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de fenomene inexplicabile de pe cer
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 ce lucruri pe care le vezi doar in India
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aurul dacic: Poveste sau realitate?
551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este Area 51 si ce se intampla acolo? Mituri, povesti
764 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 lucruri neobisnuite din trecut care erau normale
210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce s-a intamplat cu AURUL ROMANIEI?
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Aurul. 10 lucruri pe care nu le stiati

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.04.2016  Adauga la favorite 1.046 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aurul a fost dintotdeauna un metal apreciat, mai ales pentru luciul sau galben, dar si pentru rezistenta sa la actiunea agentilor corozivi. Lacomia dupa aur a generat numeroase conflicte ce au s-au finalizat cu numeroase victime. Iata 10 lucruri pe care nu le stiati despre aur.





Muzeul Aurului, unic in Europa, se afla in orasul Brad, judetul Hunedoara.


1. Primul metal prelucrat de om a fost probabil aurul. Din aur s-au confectionat obiecte decorative si bijuterii. Unele dintre cele mai vechi astfel de artefacte au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei de astazi, datand de acum aproximativ 6000 de ani. Asta inseamna ca Epoca Aurului se suprapune peste Epoca de Piatra.

2. S-a descoperit ca in anul 700 i.e.n., in Italia, dentistii foloseau fire de aur pentru a putea atasa dintii falsi. Aurul era recomandat pentru plombe si a fost folosit pentru a umple cavitatile din dinti pana aproape de secolul 17. Asa se explica de ce in razboi mortii erau jefuiti.
3. In 1532, cand conchistadorii spanioli au ajuns in Peru, Imperiul Incas detinea una dintre cele mai mari vistierii de aur. Dupa ce imparatul a fost capturat de catre spanioli, incasii au oferit drept rascumparare o camera plina de aur, de inaltimea unui om, cu o lungime de 7 metri si o latime de 6 metri. Oricum nu a contat prea mult pentru spanioli, intrucat incasii au fost nimiciti cu totii.

4. Prima bucata de minereu de aur descoperita in SUA cantarea nu mai putin de 7,5 kg. Bucata, descoperita in 1799 in Carolina de Nord, a fost folosita timp de 3 ani ca opritor de usa, asta pana cand un bijutier local a identificat-o . Atunci a fost vanduta cu doar 3,50 dolari, mai putin de 1% din adevarata sa valoare. Astazi ar fi valorat peste 100,000 de dolari.

5. Aurul este un metal care in stare pura este foarte maleabil. Este un bun conducator electric si termic. Aurul poate suferi un proces de trefilare (proprietatea unor metale de a fi trase in fire), astfel ca dintr-un gram de aur se pot obtine pana la 2000 de metri de fir.

6. Aurul este cel mai reciclat material. 85% din totalul de aur descoperit de-a lungul istoriei inca se afla in folosinta.

7. La confectionarea bijuteriilor se foloseste, de obicei, aur combinat cu diferite metale (aliaje de aur). Aurul se clasifica astfel in karate. Cel de 12k contine 12 parti aur, dintr-un total de 24 de parti, in timp ce aurul de 24k contine 24 din 24 de parti aur, atingand o puritate de 99%.

8. Extractia aurului nu este ecologica! In minele de aur se folosesc cianuri, oxizi de azot si oxizi de sulf. In anul 2000, in Romania, la o mina de aur din Baia Mare, s-a produs cel mai mare accident ecologic din Europa, dupa Cernobil. Atunci s-au scurs 100,000 de metri cubi de ape contaminate (ce contineau cianuri). Sursele de apa potabila a 2,5 milioane de oameni au fost afectate.

9. Statul cu cel mai mare tezaur de aur este SUA.

10. Oceanul este aurul albastru? Gresit! Oceanul este aurul galben. Cele mai mari rezerve de aur de pe Terra se afla in adancurile oceanelor. Sunt estimate la 10 miliarde de tone, dar, din pacate, exploatarea cu tehnologiile de astazi este practic imposibila


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.