Satul neolitic Ba'ja din Iordania este un sit arheologic faimos. A fost una dintre primele asezari cunoscute din lume, fondata acum aproximativ 9.000 de ani. Situl a produs descoperiri magnifice, inclusiv un colier antic format din 2.500 de margele.
Ce i-a determinat pe stramosii nostri neolitici sa se stabileasca? De ce si-au schimbat atat de radical viata de nomazi, vanatori-culegatori? Asa cum se intampla atat de des in arheologie, mormintele sunt cele care ne spun cel mai mult, ridicand totodata noi intrebari.
Una dintre cele mai magnifice descoperiri de pe situl arheologic Ba'ja este mormantul bogat mobilat al unei fete tinere. In 2018, cand echipa de excavare era pe cale sa plece, margele au aparut de sub placa unui mormant nedescris. Echipa a continuat sa lucreze pana cand a recuperat in sfarsit aproximativ 2.500 de margele. Cercetarile ulterioare au aratat ca margelele apartineau unui colier elaborat elaborat, care fusese ingropat impreuna cu fata. Echipa a botezat-o cu afectiune Jamila, „cea frumoasa".
Colierul Jamilei este o senzatie si a fost expus la noul Muzeu Petra. Acolo este prezentata intreaga istorie a tarii, incepand cu decizia lui Ba'ja si a omenirii de a lasa in urma stilul de viata vanator-culegator.
Alaturi de alte descoperiri din Ba'ja, colierul fin lucrat al lui Jamila pune sub semnul intrebarii o mare parte din ceea ce credeam ca stim despre epoca de piatra. In ultimele decenii, locul de inmormantare din Iordania ne-a ajutat sa vedem oamenii neolitici cu alti ochi. Un lucru pare clar: au putut sa investeasca timp in estetica, bijuterii si mobilier, deoarece aprovizionarea lor cu alimente era sigura.
Mai multe despre acest text sursaTextul sursa este necesar pentru informatii suplimentare privind traducerea