Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Samburii de pepene rosu
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arinul negru-: Alnus glutinosa.
1.178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usturoiul negru
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frectii cu vin rosu
846 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ardeiul rosu, bun pentru memorie
803 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mustarul negru alina durerile reumatice
511 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obsidiantul protejeaza nativii din Scorpion
1.417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detoxifierea cu pepene verde
1.747 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile vinului
1.944 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daltonism
1.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

PINUL ROSU si PINUL NEGRU

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.09.2022  Adauga la favorite 231 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Preparate pe baza de pin
PINUL ROSU si PINUL NEGRU
Sirop de pin


Rasina si plamadeala de rasina in alcool
Rasina de pin se recolteaza prin desprinderea cu cu­ti­tul de pe arbore, ea fiind intalnita in toate taie­turile scoartei (pentru arbore, rasina joaca rolul de antiseptic si ci­catrizant). Ea poate fi consumata ca atare sau, pentru a proteja dantura (substantele din rasina ataca smaltul din­tilor), poate fi preparata cu alcool. Plamadeala de rasina se obtine foar­te sim­plu: intr-un pahar cu alcool ali­mentar de mini­mum 80° (altfel rasina nu se dizolva), se ada­uga 3-4 lin­guri de rasina de pin, ames­te­cand foarte bine, asa in­­cat sa se dizolve per­fect. Dupa ce s-a di­zol­vat foar­­­te bine, se mai lasa 24 de ore ca sa se de­­can­te­ze, dupa care se filtreaza si se trage in sti­clu­te mici, inchise la culoare.

Siropul de pin
De pe ramurile de pin proas­pat culese (de ca­teva ore, pentru a nu avea timp uleiul aro­matic sa se evapore), se rup numai ace­le, care se zdrobesc apoi pe o planseta de lemn cat mai bine, cu ajutorul unui tocator. Apoi, intr-un bor­can de sticla cu capac si cu gura larga, se pu­ne un strat gros de un deget de miere, dupa care se adau­ga un strat subtire si uni­form de ace de pin apoi un nou strat de miere s.a.m.d. In final, dea­­su­pra ultimului strat de ace de pin se pune un strat gros de 2-3 degete de mie­re, dupa care se inchide bor­ca­nul er­me­tic, cu capacul. Se la­sa acest amestec in ca­mara 2-4 sap­ta­mani, apoi se fil­trea­za, rezul­tand un sirop par­fu­mat si cu efecte ta­ma­dui­toa­re deosebite. Siropul se face si pri­ma­vara, din muguri, dar cel din ace culese in luna ia­­nua­rie este cel mai bogat in uleiuri volatile si, ca atare, are efec­tele ta­maduitoare cele mai pu­ternice in bolile res­piratorii si in unele boli en­docrine.


Baile cu cetini de pin
Se pun 2-3 maini de ramuri tinere de pin cu tot cu ace, tocate bine, in jumatate de caldare de apa si se lasa sa macereze de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Dupa filtrare, maceratul se lasa deo­parte, iar cetinile sunt puse sa dea in clocot in inca 3-4 litri de apa, dupa care se lasa la racit si se fil­treaza. In final, se amesteca de­coctul astfel obtinut cu maceratul la rece filtrat an­te­rior. Pre­pa­ra­tul obtinut se toarna in apa de baie. O baie cu extract de cetini de pin dureaza 15-20 de minute, iar apa trebuie in­calzita progresiv, asa incat prin porii pielii sa fie ab­sor­bite cat mai multe substante active.

Alifia de rasina de pin



Alifia de rasina de pin se obtine in casa, cu unt si cu ceara de albine. Se pune un pachet de unt (tre­buie sa fie cat mai gras) intr-o oala si se fierbe pe foc de intensitate medie, inlaturandu-se spuma din cand in cand. Dupa 15-20 de minute, niste sedi­mente inchise la cu­loare se depun pe fundul cratitei, iar untul ramane limpede. Atunci se ia de pe foc si se trece untul incins, limpede (fara vreun se­di­ment de pe fund) intr-o alta oala curata, in care se ada­­uga si un bob de ceara de albine, de marimea unei alu­­ne (se gaseste in piata la apicultori), si se ames­teca bine. Atunci cand amestecul de unt limpezit si cea­­ra este omo­gen, se adauga 2-3 linguri de rasina de pin. In Ardeal si Bu­covina, fe­meile mestere mai puneau in com­pozitie si pu­tina tamaie cu­ra­ta (vreo 2-3 bobite), care-i da­deau un­sorii o aroma si o pu­tere tamaduitoare aparte. Dupa ce se amesteca bine componentele, ali­fia se pune intr-un borcan sa se raceasca si se va pastra la rece.

Boli care se vindeca prin tratament cu pin

PINUL ROSU si PINUL NEGRU

* Tuse, tuse iritativa, brosnita, astm, pneu­monii (ca adju­vant) - se iau zilnic 3-4 linguri de sirop de ace de pin. Pre­pa­ratul se inghite nediluat, incet, lasandu-l sa alunece pe gat. Supli­mentar, se fac bai cu cetini de pin sau masaj cu un unguent (poate fi luat din comert) in care s-au ada­ugat ca­teva picaturi de ulei de pin si aceeasi cantitate de menta (ambele uleiuri se gasesc la Plafar).
* Traheita, traheobronsita, tuse uscata, iri­tativa - se face gargara cu o lingurita de plama­deala de rasina in alcool, diluata in jumatate de pa­har de apa. La 10 minute dupa gargara, este foarte bine sa se inghita lent o lingurita de miere lichida sau, si mai bine, o lingurita de sirop de ace obtinut in miere.
* Infectii reno-urinare grave, care nu ras­pund la alte forme de tratament, cistita cu san­gerari, hematurie (urina in sange) - o jumatate sau o lingura de plamadeala de rasina de pin in alcool se dizolva intr-o jumatate de cana de apa si se bea imediat, pe stomacul gol. Acest reme­diu lim­pe­zes­te urina, cicatrizeaza traiectul reno-urinar si alina du­re­rea. Plamadeala de rasina de pin in alcool, combinata cu tinctura de ienupar si admi­nistrata dupa aceeasi metoda, este un elixir infai­libil in toate cazurile de nefrita, cistita si uretrita. Se iau trei doze pe zi, in cazul bolilor cronice, si pana la sase doze, in cazul celor acute.
* Hipofunctie a glandelor cortico-su­pra­re­nale, impotenta si sterilitate masculina - se con­suma 4-8 linguri de sirop de pin pe zi, pe sto­macul gol. Efectele apar in timp (mi­ni­mum 2 luni), dar sunt foarte stabile. Dupa bolile care pro­voaca steri­li­tate secundara este foarte important sa se faca o cura cu acest sirop cu efecte foarte pu­ter­­nice asu­­pra gonadelor. De asemenea, proble­me­le care pot apa­­­­rea din cauza disfunctiilor glandelor suprare­nale: ec­ze­me si boli de piele, boli auto­imu­ne, uscari ale mu­coa­selor, este recoman­data cura cu sirop de ace de pin.
* Bulimie (tendinta de a manca ne­con­tro­lat) - atunci cand apare refle­xul necontrolat de a manca, se mesteca 3-4 ace de pin verzi. De aseme­nea, ina­in­te de masa, este in­di­cat sa se mestece ace de pin, pentru a reduce astfel spon­tan cantitatea de hrana consumata. Seva acelor de pin are efecte miraculoase in reglarea apetitului.
* Raceli frecvente, cistite recidivante, sistem imunitar slabit - se consuma de trei ori pe zi cate 2 lingurite de sirop de ace de pin, preparat cu miere.

Utilizari externe

PINUL ROSU si PINUL NEGRU
Alifie de rasina de pin

* Rani, rani infectate - se aplica pla­ma­deala de pin in al­cool cu un tampon de vata. Pre­paratul se pune din abun­denta, astfel incat sa formeze o crusta pe locul afectat. Ci­catrizarea si vindecarea sunt ra­pide si nu lasa urme. In cazul ranilor adanci sau facute cu obiecte foarte mur­dare, se face o cu­ra­tare foarte buna cu un tam­pon de vata in­muiat in tinc­tura, inainte de a lasa rana sa se ci­ca­tri­zeze, sub ac­tiu­nea rasinii de pin.
* Astenie, convalescenta, dureri mus­cu­lare - se fac bai ge­ne­rale cu extract de cetini de pin, du­pa care se fac si fric­tio­nari usoare cu alifie de rasina de pin pe talpi, pe ge­nunchi (in scobitura aflata la doua degete si jumatate sub ro­tula), pe umeri.
* Reumatism - se fac bai fierbinti cu cetini lo­curilor du­reroase (baia dureaza 20 de minute), dupa care se ung cu rasina. Atunci cand este frig afara sau cand vremea este umeda, se fac doua apli­catii cu alifie de rasina pe zi, pe articulatiile dureroase.
* Hemoroizi - se aplica pe locul afectat, de doua ori pe zi, ali­fia de rasina, al carei mod de pre­parare a fost des­cris mai sus. Cu alifia ceva mai tare (se pune mai multa cea­ra) se fac mici supozitoare cu rol cicatrizant si an­ti­in­fla­­ma­tor.
* Paraziti ai pielii (scabie) - se pune o mana de scoarta de pin to­cata marunt intr-un litru de apa si se fier­be la foc mic, adaugand apa din cand in cand, vreme de 3-4 ore, pana cand ra­mane pe fun­dul vasului o pasta uni­forma, usor lipicioasa. Cu aceasta pas­ta se ung zonele afectate. In pre­a­la­­bil, este bine sa se faca o pen­su­la­re cu pla­ma­deala de rasina de pin in al­cool.
* Psoriazis - se ung zonele afectate, alternativ, cu alifie de rasina de pin si cu pasta din scoarta de pin, al carei mod de preparare a fost descris ante­rior.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.