Mustarul negru este o planta medicinala de cultura, uneori spontana. Florile sunt de culoare galbena. Fructul creste in pastai, este de dimensiuni reduse, are forma sferica si culoare bruna sau neagra. Gustul este intepator, specific. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele (fructele), care vor fi recoltate dimineata sau in zilele noroase, in lunile iulie sau august.
Are o aroma excelenta
Mustarul contine sinigrozida, glucide, lipide, mucilagii, aminoacizi, substante minerale, vitamine si acizi organici, iar toate acestea fac ca planta sa aiba proprietati diaforetice, diuretice, emetice, carminative si stomahice. Boabele de mustar negru se utilizeaza si in alimentatie, pe post de condiment.
Binevenit in nevralgii
Decoctul din boabe de mustar negru vindeca bronsitele, amelioreaza simptomele bolilor reumatice si grabeste vindecarea gripei. Daca suferiti de nevralgii va puteti trata cu infuzie de boabe de mustar negru, care, de asemenea, mai este utila in cazurile de intoxicatii si de greata.
Cataplasmele cu acest condiment-medicament naturist pot fi folosite pentru a va scapa de boli reumatice si de nevralgii, alaturi de infuzie si decoct. Totodata, cataplasmele calmeaza durerile provocate de guta, de cefalee, micsoreaza considerabil riscul aparitiilor congestiilor pulmonare sau cerebrale, iar daca acestea au avut deja loc, cataplasma cu mustar negru va va ajuta sa va recuperati mai repede in urma congestiei.
• Nu se recomanda consumul de mustar in cazul bolilor circulatorii accentuate si daca suferiti de diverse afectiuni cutanate!
Pont! Pentru ca e iarna , este bine sa tineti minte ca degeraturile pot fi tratate cu cataplasme cu boabe de mustar negru.
Gabriela Niculescu