Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Turcia la 100 de ani.Mai exista democratie?
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Republica Turca la 100 de ani
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mustafa Kemal Ataturk
959 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfabetul arab
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucruri mai putin stiute despre Turcia
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hurrem sultan
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Romano-Catolica
415 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ada Lichtmann | Cele patru surori, chipul fericit
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michel Foucault
1.165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trovantii, realmente „pietre care cresc"?
902 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mustafa Kemal Ataturk

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.04.2022  Adauga la favorite 886 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
M ustafa s-a nascut in cartierul Kogeakasim. In momentul in care a ajuns la perioada de deprindere a stiintelor a fost dat la scoala lui Hafiz Mehmet dupa care a fost mutat, la cererea tatalui sau, la scoala lui Semsi efendi. In aceasta perioada si-a pierdut tatal care a decedat in anul 1888. El si-a continuat studiile la scoala secundara militara din Selanik, unde si-a primit porecla "Kemal" (perfectiune) de la profesorul lui de matematica drept semn al inteligentei sale academice. Apoi a studiat la academia militara din Monastir (azi Bitola) din 1895, absolvind ca locotenent in 1904 si apoi a fost trimis in Damasc. Curand s-a alaturat unei societati secrete de ofiteri reformisti numita "Vatan" (patria), devenind un inamic activ al regimului otoman. Dupa ce a fost trimis inapoi la Selanik in 1907 s-a alaturat Comitetului pentru Uniune si Progres ("Junii Turci").

Junii Turci au preluat puterea de la sultanul Abdul Hamid al II-lea in 1908, iar Kemal a devenit o figura militara importanta. In 1911 a plecat in Libia pentru a lua parte la apararea impotriva invaziei italiene. La prima parte a Razboaielor Balcanice, Kemal nu a putut lua parte, fiind inca in Libia, in schimb in 1913 s-a intors la Constantinopol si a fost numit comandantul apararii otomane in zona Gallipoli pe coasta Traciei. In 1914 a fost numit atasat militar in Sofia, in parte pentru a-l indeparta din capitala, drept urmare a unor intrigi politice.

Kemal avea un program incorporat in deviza partidului sau (Partidul Republican al Poporului), constand in "sase stele": republicanism, nationalism, secularism, populism, etatism si revolutie. Baza programului sau era planul de secularizare si modernizare a Turciei.

Califatul a fost abolit in martie 1924, scolile religioase au fost desfiintate in acelasi timp si legea musulmana (Sharia) a fost desfiintata, fiind inlocuita de codul civil elvetian, codul penal italian si codul comercial german.

Egalitatea femeilor a fost incurajata dupa casatoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educata in Vest, Latife Hanim, in 1923 (au divortat in 1925) si a inceput legalizarea ei prin adoptarea unor legi. In decembrie 1934 femeilor li s-a dat voie sa voteze pentru membri din parlament si sa detina locuri in parlament.

Kemal a vazut fezul (palaria otomana) ca un simbol al feudalismului si a interzis-o.

Cea mai revolutionara reforma a fost inlocuirea alfabetului arab, cu care limba turca fusese scrisa de secole, cu alfabetul latin, in 1928.

In 1934 o lege i-a fortat pe turci sa-si adopte nume de familie in stil vestic. Adunarea i-a dat lui Kemal titlul de "Ataturk", insemnand "tatal turcilor".

Principiile politice ale lui Ataturk, asa numitul "Kemalism", au fost proclamate in 1931 ca ideologia oficiala a regimului. Inainte de aceasta, in 1930 a incurajat crearea Partidului Republican Liberal ca partid de opozitie, sub conducerea vechiului sau camarad Ali Fethi Okyar Bey, pas considerat de el ca fiind in folosul democratiei, insa atitudinile reactionare ale noilor membri ai acestuia au dus pana la urma la desfiintarea noului partid
https://www.youtube.com/watch?v=9YVXs1LAenA


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.