La sfarsitul Razboiului Rece n-au cazut ziduri, in Turcia. Si nici nu a avut loc vreo revolutie, colorata sau nu.
Cu toate acestea, tara se lupta cu transformari profunde, la fel ca si vecinii sai. O tara care odinioara a fost singura santinela a NATO pe flancul sudic este acum in centrul unei zone care evolueaza permanent.
Economia Turciei, care timp de 10 ani s-a luptat cu o inflatie cronica, are acum cea mai rapida rata de crestere din Europa. De fapt, cresterea PIB-ului, in 2011, de 8,5 la suta, nu este departe de cea a Chinei.
Turcia este in plin proces de rescriere a Constitutiei si se lupta cu proprii demoni pentru a introduce ideea de diversitate religioasa in legea fundamentala a tarii, scrie The Foreign Policy. In timp ce se lupta cu trecutul, Turcia trebuie sa se concentreze si pe tinerii tarii.
Potrivit statisticilor, jumatate din populatia tarii are sub 29 de ani. In plus, Turcia este candidat la Uniunea Europeana si un "jucator" puternic in Orientul Mijlociu. Intelegerea Turciei, ca natiune, ar putea deveni simbolul intelegerii lumii moderne.
Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre Turcia:
Este la fel de urbana ca si Franta
O mare parte din rata dinamizarii Turciei este data de rata rapida de urbanizare. Minaretele si moscheile istorice din Istanbul au fost modernizate, iar orasul si-a marit de trei ori suprafata, fata de cum era la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
De la 1,5 milioane de oameni, in 1955, populatia tarii a ajuns la peste 12 milioane. Aproape 70 la suta din populatia Turciei locuieste la oras. In Europa, cea mai "urbana" tara este Franta, unde 77 la suta din populatie traieste la oras.
Politica turca are traditie, dar religia inca mai conteaza
Actualul partid de la putere, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) are initiale care inseamna "curat" in limba turca. Este un urmas al miscarii islamice fondate in 1960, care a adoptat o agenda reformista.
Liderul carismatic al acestei formatiuni politice, Recep Tayyip Erdogan, a fost fotografiat, la inceputul carierei sale politice, ingenuncheat in fata "lordului razboiului" talibano-afgan, Gulbuddin Hekmatyar. Dar sa nu uitam ca si Ronald Reagan a intrat in politica de partea democratilor. Erdogan s-a transformat apoi in primarul Istanbulului si apoi a devenit premierul iubit si sustinut de catre turci.
Atatuk a eliberat femeile, dar a uitat sa le spuna si barbatilor
Atunci cand femeile din Turcia citesc despre legile si practicile altor natiuni cu majoritate musulmana, despre discriminarile la care sunt supuse reprezentantele sexului frumos, ii multumesc fondatorului republicii.
Fiecare scolarita stie ca fondatorul natiunii, Mustafa Kemal Ataturk, le-a eliberat pe femeile turce de valul islamic si de casatoriile poligame si a inlocuit Coranul cu Codul Civil european.
De Ziua Republicii, in 1920, zeci de femei turce au sarbatorit eliberarea, dansand in rochii cu spatele gol. Cu toate acestea, statisticile arata ca numai un sfert din femeile din Turcia lucreaza, iar 42 la suta dintre femeile de peste 15 ani au avut parte de violente fizice sau sexuale din partea partenerului.
Biodiversitatea unui continent
Turcia ocupa o suprafata de peste 700.000 de km patrati, putin mai mare decat a statului american Texas. Exista aproximativ 10.000 de specii de plante, comparativ cu 13.000 inregistrate in intreaga Europa.
In Istanbul, exista 2.000 de specii de plante, o cifra aproximativ egala cu cea intalnita in Marea Britanie. Aproape un sfert din suprafata Turciei este acoperita cu padure, iar patrimoniul arheologic este foarte bogat.
Cu toate acestea, autoritatile turce nu au un mare respect pentru bogatiile naturale. Multe habitate sunt amenintate de urbanizare si turismul in masa, iar guvernul are o adevarata manie sa construiasca un baraj oriunde gaseste o apa curgatoare.
In plus, tunelul pentru masini care ar urma sa fie construit intre peninsula istorica si Podul Bosfor ar duce la dezvoltarea urbana a orasului vechi.
Cainele de paza, cu labele legate
Presa, pentru ca despre ea este vorba, este variata si vocala, dar, in acelasi timp, limitata.
Turcii nu pot pretinde ca sunt slab informati, avand in vedere ca exista 35 de ziare nationale. Tirajul adunat al acestora este insa de 4,5 milioane de exemplare, echivalentul unui singur tabloid din Marea Britanie.
Exista peste 12 posturi de televiziune si pana si presedintele are cont pe Twitter. In acelasi timp insa, exista si control. Peste 100 de jurnalisti sunt, la ora actuala, in inchisorile turcesti, oficialii sustinand ca acestia sunt infractori si "din intamplare" jurnalisti.
Chiar daca explicatia poate parea, din punct de vedere tehnic, corecta, asa zisele infractiuni au legatura cu libertatea de exprimare, multi dintre ei fiind activisti kurzi.
sursa ziare.ro