Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce mancam cand avem probleme cu tiroida?
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TIROIDA - BAROMETRUL SANATATII TALE
1.065 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 semne ca ai probleme cu tiroida.
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiroida -analize
2.008 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipotiroidism – cauze si simptome
1.282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simptome ale dereglarii tiroidei
1.264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele unui metabolism rapid si sanatos
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reflexologia talpii si cele 7 puncte miraculoase.
1.113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 lucruri care se intampla in organismul tau atunci ..
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Analize obligatorii dupa 45 de ani
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

GLANDA TIROIDA: Cum iti poate dezechilibra metabolismul?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.01.2022  Adauga la favorite 317 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tiroida este cea mai mare glanda endocrina, cu o lungime de aproximativ 5 cm si o greutate cuprinsa intre 25 si 30 de grame. Este situata in partea din fata a gatului, sub marul lui Adam, fiind formata din doi lobi laterali de forma ovala, uniti la mijloc printr-o punte de tesut numita istm. Si pozitionati de o parte si alta a traheei. Glanda tiroida are forma de fluture sau de litera H si este de culoare roz-galbuie.

Tiroida elibereaza in mod constant hormoni in sange, iar astia controleaza metabolismul, adica modul in care corpul tau foloseste energia. Hormonii tiroidieni, la randul lor, regleaza functiile vitale ale corpului, inclusiv respiratia, ritmul cardiac, temperatura corporala, nivelul de colesterol, controlul contractiilor musculare, sistemul nervos central si cel periferic si ciclurile menstruale.
Ce ne intereseaza pe noi acum sunt taman hormonii astia. Trei tipuri de hormoni produce fluturasul asta de tiroida, pupa-i-as aripile lui (stai sa vezi acum ce ma balbai): TRI-IODO-TIRONINA sau TIROXINA (tu tine minte numai T3), TETRA (te-ai gandit la lenjerie intima, nu?!) TETRA-IODO-TIRONINA (T4) si CALCITONINA.

Pentru a produce hormonii T3 si T4, care sunt principali, tiroida foloseste iod din alimentele pe care le consumi. (Vorbim mai incolo si despre ele.) Este important ca nivelurile de T3 si T4 din organism sa nu fie nici prea mari, nici prea mici. De mentinerea echilibrului acestora sunt responsabile alte doua glande, din creier: hipotalamusul si hipofiza, aflate in stransa cardasie.

Cat isi face tiroida treaba bine, e liniste si pace in organism. Cum o ia nebuna razna cu secretia de hormoni, cum te da de-a dura. Extremista asta in doua feluri poate sa se prosteasca: ori secreta prea multi hormoni tiroidieni, ori prea putini. Cand sunt prea multi, celulele si organele corpului incep sa functioneze mai repede, de parca au mancat jar. Se cheama ca ai hipertiroidie.
Cand sunt prea putini, ita ce se lenevesc celulele si implicit organele, si o lasa mai moale cu activitatea. Asta e hipotiroidia. Ia uite cum se manifesta fiecare:

In hipertiroidie iti creste ritmul cardiac, pulsul si tensiunea arteriala (iti lasam un link in comentarii catre un video in care iti aratam Cum se masoara corect tensiunea), iti tremura mainile (si cand iei, nu numai cand dai), te-apuca nervii din te-miri-ce, iti creste metabolismul bazal (adica mananci ca spartul dar slabesti – asta e visul meu), intestinele se misca de zici ca-s bagate in priza si diareea se tine scai de tine, ai pielea calda si umeda, dureri musculare, nu suporti caldura si suferi de insomnie. Pe langa toate astea se mai bulbuca si ochii, fiind mai proeminenti in raport cu orbitele.
Un lucru foarte interesant in hipertiroidie este acela ca persoana poate avea unul dintre aceste simptome, mai multe sau... niciunul.

In hipotiroidie, e cam invers: te simti mai tot timpul obosit, letargic, ai ritm cardiac lent, te vaiti de frig si cand temperaturile sunt prietenoase, ai deficit de memorare si labilitate emotionala, iei in greutate, te lupti cu constipatia, ti se descuameaza pielea, ai parul casant, unghiile ti se rup cu usurinta si vocea iti este usor ragusita. Femeile vor mai adauga pe aceasta lista si tulburarile menstruale.

Hipo si hipertiroidia sunt niste efecte. Care se produc din niste cauze. Si pentru hipo si pentru hipertiroidie, cauze pot fi o serie intreaga de boli.
Pentru hipertiroidie, cea mai comuna cauza este boala Graves, o afectiune autoimuna care afecteaza glanda tiroida si care de obicei este insotita de marirea acesteia. Este caracterizata de aparitia gusei. Apoi, mai poate fi cauzata de boala Plummer - provocata de noduli care produc hormoni tiroidieni in exces – sau de tiroidita, adica de inflamarea tiroidei. Si mai sunt si alte boli care cauzeaza hipertiroidia, dar devine complicat si pana la urma asta e treaba de medic.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.