Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Durerile de genunchi si Gonartroza. Cauze si tratament
53 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toxiinfectia alimentara
297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita - cauze, simptome, tratament
1.933 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Indigestia - cauze si simptome
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ficatul gras (steatoza hepatica) - cauze, diagnosticare,
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum prevenim rinita alergica
1.511 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pancreatita - cauze, simptome, tratament
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa la plamani (pleurezie)
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edem periorbital: cauze si tratament
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TIROIDA - BAROMETRUL SANATATII TALE
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Hipotiroidism – cauze si simptome

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2016  Adauga la favorite 1.260 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Hipotiroidismul sau tiroida “lenesa" este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul afecteaza echilibrul normal al reactiilor chimice de la nivelul organismului. In fazele timpurii ale aparitiei hipotiroidismul provoaca diverse simptome, insa cu timpul hipotiroidismul poate provoca probleme de sanatate precum obezitate, probleme articulare, infertilitate si probleme cardiace.

Ce este glanda tiroida

Tiroida este de dimensiune mica, cu o forma de fluture, situata la baza gatului. Hormonii produsi de glanda tiroida au un imens impact asupra sanatatii, ei afectand toate aspectele metabolismului. Cat glanda tiroida elibereaza cantitatea normala de hormoni, sistemul metabolic functioneaza normal. Insa exista situatii in care tiroida nu produce sufiecienti hormoni, afectand echilibrul reactiilor chimice din organism. Aceasta este afectiunea cunoscuta sub numele de hipotiroidism.

Glanda tiroida produce doua tipuri de hormoni: tiroxina (T4) si tri-iodotironina(T3). Acesti hormoni mentin in limite normale rata in care corpul foloseste grasimile si carbohidratii, ajuta la controlarea temperaturii corpului, influenteza activitatea cardiaca si ajuta la reglarea producerii de proteine. Glanda tiroida mai produce si calcitonina, un hormon care regleaza cantitatea de calciu din sange.

Hipotiroidismul – Semne si simptome

Simptomele hipotiroidismul variaza in functie de severitatea deficitului hormonal. Cu toate acestea problemele cauzate de hipotiroidism se dezvolta treptat, in timp. Astfel, la inceput simptomele sunt abia perceptibile, precum starea de oboseala atribuita de regula imbatranirii. Insa, in timp ce metabolismul continua sa functioneze tot mai incet, simptomele se pot accentua.

Simptomele hipotiroidismului includ starea de oboseala, sensibilitatea crescuta la frig, paloarea si uscaciunea pielii, unghiile si parul casabile sau ragusirea vocii. De asemenea se mai intalnesc constipatia, cresterea in greutate inexplicabila, cresterea nivelului colesterolului din sange. Alte simptome intalnite in hipotiroidism pot fi durerile musculare si articulare sau depresia.

Simptomele hipotiroidismului se accentueaza atunci cand afectiunea nu este tratata. Stimularea constanta a tiroidei pentru ca aceasta sa elibereze mai multi hormoni poate duce la cresterea tiroidei, iar pacientul poate deveni confuz, incepe sa proceseze mai incet informatiile si experimenteaza un sentiment de depresie.

Hipotiroidia afecteaza in principal femeile de varsta mijlocie si de varsta a treia, insa oricine poate suferi de aceasta afectiune a tiroidei, inclusiv copiii mici si adolescentii.

Simptomele hipotiroidiei la bebelusi includ ingalbenirea pielii si a albului ochilor, deoarece ficatul bebelusului nu mai poate metaboliza o molecula numita bilirubina, greutate crescuta la nastere si plansul ragusit, dispneea, cianoza, hipotermia si bradicardie.

Nou-nascutul cu hipotiroidie congenitala doarme aproape permanent, nu este interesat de anturaj, nu este interesat nici macar de supt si regurgiteaza frecvent. Semnele clinice ale afectiunii sunt uneori ameliorate de cantitatea mare de hormoni tiroidieni din laptele mamei.

La bebelusii de 4-8 saptamani se pot intalni semne precum abdomen marit, pielea uscata, rece, palida, constipat, linistit, apatic, iar cresterea se face numai in greutate, nu in lungime. De asemenea, cresterea osoasa ii este intarziata, aparand in acest caz ca nanism disproportionat.



Cauzele aparitiei hipotiroidismului

• Bolile autoimune – apar atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca propriile tesuturi.
• Tratamentul pentru hipertiroidism este cel mai adesea realizat cu ajutorul unor terapii radioactive menite sa reduca activitatea glandei tiroide, insa, in unele cazuri, acest etratamente nu fac decat sa duca la aparitia hipotiroidismului.
• Terapia radioactiva – radiatiile folosite pentru tratarea cancerului din zona capului si a gatului pot afecta glanda tiroida, ducand al instalarea hipotiroidiei.
• Chirurgia tiroidei – indepartarea unei portiuni mari din tiroida poate duce la scaderea producerii de hormoni si implicit la aparitia hipotiroidiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.