Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palate de Poveste - Palatul Ghica
1.154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Irina Ionesco - Fotograf de arta
1.421 vizite - 0 comentarii
adaugat de rica
 
  Bucuresti din povesti - Palatul Cantacuzino
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Ghika
683 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nudul in arta japoneza
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Giraud
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Christoph Willibald Gluck
1.373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spitalul Coltea
1.445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Stirbey
610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marcel Duchamp
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Domeniul Cantacuzino Floresti - Irina Bossy-Ghica Boulin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.12.2021  Adauga la favorite 590 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Fosta mosie de la Floresti a familiei Cantacuzino, parte a trecutului meu, impresioneaza si astazi prin farmecul vremurilor, ramas impregnat de atunci in ziduri, pamant si aerul ce domneste in jurul locurilor ce imi sunt familiare din povestile bunicii.

Gheorghe Grigore Cantacuzino - vizionarul indragostit

Alexandra Ghica Cantacuzino, bunica mea, s-a nascut pe Domeniul de la Floresti, in vechea casa a bunicului sau, Gheorghe Grigore Cantacuzino. Intreaga familie a locuit de fapt aici, fiind asemenea unui “cuib" al Cantacuzinilor, caci strabunicii ei au oferit fiecaruia dintre copii cate o casa pe Domeniu. Acestea sunt si astazi partea a arhitecturii locului, alaturi de Biserica ctitorita de strabunici, pe locul celei vechi. Cel care a dorit sa aduca o alta lumina mosiei de la Floresti este fiul lor, Gheorghe Grigore Cantacuzino. Acesta a decis sa ii construiasca Ecaterinei, sotiei sale, un palat maret. Dovada iubirii sale fata de cea care i-a fost alaturi sta si in initialele “CC" - Catherine Cantacuzino, impletite pe capitelurile coloanelor Micului Trianon.

Dorinta de progres, modernizare si formare a unei identitati nationale l-au indrumat pe Gheorghe Grigore Cantacuzino in alegerea specificului arhitectural al locului. Dupa o epoca marcata de influentele Otomane, se dorea introducerea elementelor occidentale, iar sinteza dintre Marele si Micul Trianon a realizat la Floresti o replica autohtona a perfectiunii arhitecturale rezidentiale: Castelul de la Versailles.

Astazi domeniul se intinde pe o suprafata de 150 de hectare si gazduieste ansamblul unui vechi conac, transformat in sanatoriu T.B.C. (in curs de dezafectare), o biserica de secol al XIX-lea, un castel de apa in forma de turn medieval. La acestea se adauga o ghetarie si un beci, impreuna cu o serie de pieces d’eau ale parcului (un bazin, un fost nimfeu, o fantana) si dotari tehnice. Domeniul Cantacuzino este recunoscut astazi in special datorita impresionantei ruine a Palatului “Micul Trianon", care se afla si el intr-un punct de belvedere de unde se pot admira parcul dendrologic al domeniului si padurea.

Constructia Palatului “Micul Trianon"

Povestea celei mai frumoase cladiri istorice de pe Valea Prahovei incepe in perioada 1911-1913, cand primele caramizi sunt asezate pe mosia de la Floresti pentru a lua nastere Palatul Micul Trianon. Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al unei vechi familii bizantine, inrudit apoi cu toate familiile nobiliare din Romania, supranumit si “Nababul", a conceput edificiul de la Floresti ca o incununare a vietii sale pentru a fi daruit mai departe familiei.

In ciuda averii sale fabuloase, care i-ar fi permis o viata comoda, Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost o personalitate ilustra a vremii, s-a implicat in politica, avand o dorinta constanta de a contribui la constructia tarii si a lasa pentru posteritate edificii precum aceasta mosie si pavilioanele sale. Acesta este si motivul pentru care am considerat ca este datoria mea sa duc mai departe vointa sa, in calitate de stranepoata.

La inceputul constructiei palatului bunica mea avea doar sapte ani, iar santierul de la Floresti a facut sa isi petreaca o parte din copilarie in celelalte doua palate Cantacuzino, de la Bucuresti si Zamora din Busteni, acolo unde isi petrecea verile.

Palatul a beneficiat de o constructie solida si moderna - beton armat, sina de cale ferata si granit, sistem de incalzire centrala. Mesterii francezi au fost cei care au realizat edificiul in stilul eclectic francez, cu elemente rococo si neoclasice. Micul Trianon de la Floresti a fost construit din caramida, placata cu travertin, pe trei nivele inegale, iar pe fatada sudica se mai pastreaza un basorelief cu doi ingeri care poarta blazonul familiei. Impresionanta constructiel avea la parter 15 incaperi, dintre care o mare sala de onoare, fiind cunoscuta de la inceput ca Palatul Domnitei. Acesta ar fi urmat sa fie ocupat de nepoata Nababului, Alice, fata celui de-al treilea fiul al sau. Apoi, pe cand bunica avea 10 ani, dupa moartea Nababului, mosia i-a revenit fiului acestuia, Mihai Cantacuzino, casatorit cu Maruca Rosetti, ce avea sa ii devina sotie lui George Enescu. Totusi, Mihai nu s-a simtit atras de proiectul tatalui si a abandonat mosia.

Decaderea unui palat

Cum a ajuns o ruina, va intrebati? In timpul razboiului, nemtii au luat tabla de cupru de pe acoperis si sobele de teracota, apoi rusii au furat tot ce mai era de valoare, urmand ca in 1940 cutremurul sa afecteze constructia intr-un mod grav, cel din 1977 lasand palatul fara cosuri si ziduri interioare. Pe langa toate acestea, hotii au demontat si demolat tot ceea ce putea fi refolosit ca material de constructie.

Astazi traim cu amintirea unui colt de rai, aproape de Bucuresti, dupa cum chiar Maruca Rosetti descria Domeniul minunat de la Floresti: “Adevarat paradis terestru...Colorit bogat, armonios impartit: straturi inflorite, catifeaua de un verde intens a pajistilor netede, carpeni ramurosi, tunsi impecabil, tufe pline de flori mirositoare, bazine, fantani arteziene dupa moda franceza, linia clasica a aleilor lungi, cu pietrisul fin bine netezit, care aminteau de gradinile de la Versailles...palcuri de vile luminoase si de pavilioane vesele, impodobite cu capucine si muscate."

Privesc cu speranta spre viitor

In ciuda parcursului zbuciumat, Palatul Micul Trianon, elementul cheie al Domeniului, sta in picioare si astazi, amintind de o epoca in care constructiile erau ridicate spre amintirea urmatoarelor generatii, in care dorinta de progres se intersecta cu viziunea occidentala. Domeniul de la Floresti pastreaza vie amintirea stramosilor si isi asteapta tacticos renasterea, printr-o restaurare care sa il plaseze pe harta reperelor culturale si turistice importante ale Romaniei. Acestea sunt scopul si datoria mea si imi doresc ca generatiile ce vor urma sa cunoasca o parte din istoria lor si sa ii indrume pe calea unei natiuni mandre de trecutul sau.

****

Bibliografie:

“Nobletea istoriei: Palatul Micul Trianon si Domeniul Cantacuzino de la Floresti", 30 septembrie-2 octombrie 2016, ziarul Universul ecvestru

“Domeniul Cantacuzino Floresti. Despre trecut, prezent si viitor.", 2018, Bucuresti, Ed. SIMETRIA


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.