Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In memoriam- Ion lucian a incetat din viata, samb
1.630 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Van Gogh
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul de Arta Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck
1.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura lui Jackson Pollock
1.375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jackson Pollock - Pictura americana
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Merisi da Caravaggio
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amedeo Modigliani
1.917 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Targu Jiu - Orasul lui Constantin Brancusi
1.490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Giovanni Cimabue pictor(Florenta, 1240 - 1302)
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jucatorii de carti’ - Paul Cezanne
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Spitalul Coltea

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.09.2016  Adauga la favorite 1.427 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cel mai vechi spital din Bucuresti (functional si astazi) isi leaga numele de cel al Spatarului Mihail Cantacuzino. El este cela care a pus bazele spitalului Coltea, la 14 decembrie 1704. Fascinat de modelul italienesc de la “Ospedale di S. Lazzaro e Medicanti" din Venetia, care, la vremea aceea, era una dintre cele mai moderne institutii medicale din lume, Mihail Cantacuzino a comandat construirea unui asezamant de ingrijire a bolnavilor.
Mihail Cantacuzino a ramas "de veghe" la Coltea chiar si dupa moartea sa. Statuia spatarului, ridicata din marmura de Carrara de sculptorul roman de origine germana, Karl Storck, strajuieste spitalul din 1869.
Cladirea spitalului Coltea a adapostit si cea mai inalta constructie de la 1715, Turnul Coltii.“Peste turlele multe si usoare ale bisericii Sf. Gheorghe, ochiul se oprea cu admirare asupra celei mai inalte si mai tari zidiri, turnul Coltii, care domina orasul si-si arata falnic crenelurile peste nori", povestea mandru fostul prim-ministru al Romaniei si diplomatul, Ion Ghica. Tot in acea perioada aparuse si zicala: „inalt cat Turnul Coltii!", pe care o foloseau oamenii ca sa faca diverse comparatii.Turnul a fost proiectat de arhitectul olandez Joseph Schiffler. Acest turn a avut peste 50 metri si a fost socotit de un calugar grec drept unul dintre cele mai impunatoare monumente europene. El se compara cu marea clopotnita din Petersburg, biserica San Marco din Venetia si manastirea Lavra Pecerska din Kiev. A avut si rol de foisor de foc. In anul 1802 a fost afectat de un cutremur, iar in 1888 a fost demolat.
In anul 1739, Coltea a ars intr-un incendiu, dar a renascut din propria cenusa. Reconstructia i se datoreaza Domnitorului Tarii Romanesti, Constantin Mavrocordat. Cladirile au fost refacute in 1837-1842, respectiv 1888. Dupa ce a fost refacuta, institutia si-a extins activitatea, infiintandu-se noi sectii si clinici.
In ultimii 10 ani, Spitalul Coltea a revenit printre preocuparile edililor capitalei: “Reabilitarea spitalului va contribui la imaginea civilizata, urbana a centrului capitalei, precum si la functionarea acestui ansamblu spitalicesc in conditii moderne si civilizate, la standardele europene la care aspiram cu totii" anunta, in 2006, un comunicat al primariei sectorului 3.
La infiintarea sa, spitalul Coltea avea sa figureze printre primele spitale din Europa, alaturi de “Charite" din Berlin si “Guy" din Londra. La inceput, spitalul avea 24 de paturi: 12 pentru barbati si 12 pentru femei, separati in doua cladiri. In pavilionul de barbati, ingrijitorii erau neaparat barbati, iar in cel de femei, infirmierele erau tot femei Conform regulamentului spitalului, doctorul trebuia sa ingrijeasca de pacienti, indiferent de starea lor sociala. Totodata, spitalul se obliga sa asigure inmormantarea celor care mureau acolo. Astfel, Cantacuzinii au creat instructiuni precise pentru acest spital: “Daca vre-un boier scapatat, petrecand in saracie si bolnav, or pamantean de aci sau strain, fie si negutator sau vre-un alt om cinstit, dar sarac si bolnav va voi sa alerge spre ajutor la spital, sa fie primit si sa-si aiba hrana si ingrijirea cu indestulare si cuvenita starei sale, fara insa ca sa ramaie in spital ci in alta chilie deosebita unde si doctoru il va cerceta la veri ce nevoe. Iar preotu cimitirului va avea grija pentru cautarea lui cu indestulare; si de se va intampla sa moara, sa fie ingropat si inmormantat cu toata cinstea, dupa cum adica s-a vorbit mai sus si despre ceilalti saraci“. Asadar, prima misiune a spitalului a fost una de natura social-medicala.
Daca la inceput spitalul avea doar 24 de paturi, treptat institutia s-a extins. Numarul de paturi a crescut, s-au infiintat sectii si clinici care au incercat sa tina pasul cu dezvoltarea medicinei pe plan european. Daca in anul 1704 spitalul avea 24 de paturi, in 1848 ajunge la aproape 100, in 1888 la 210 si intre 1957 si 1980, la 502. In acest moment, Spitalul Coltea functioneaza cu 315 paturi.
Printre primele performante chirurgicale realizate la Spitalul Coltea si documentate este mentionata si o amputare practicata unui anume Costin din Metsovo, provenit dintr-un un oras armanesc din muntii Pindului, Grecia.
Pana pe la 1833, in Spitalul Coltea au profesat numai doctori straini. Primul roman a fost Ioan Serafim. La Spitalul Coltea a profesat si una dintre personalitatiile marcante ale medicinei secolului XIX, Nicolae Cretulescu. Acesta a infiintat, in anul 1842, “scoala de mica chirurgie" prima scoala de invatamant medical din Tara Romaneasca. “Manualul de mica chirurgie" o notate a vremii, a fost scris de Nicolae Cretulescu si editat din banii Spitalului Coltea in anul 1844. Tot aici s-au remarcat si alte personalitati ale medicinei romanesti, printre care Carol Davilla, Victor Babes, Nicolae Manolescu sau Amza Jianu. Pentru ca aici au fost chemati sa profeseze cei mai buni medici ai vremurilor, institutia a tinut intotdeauna pasul cu cele mai noi descoperiri stiintifice din domeniu.De aici au provenit si trei ministri: Constantin Angelescu, Nicolae Cretulescu si Gheorghe Asachi. Multi dintre conducatorii spitalului au devenit, in timp, ministri ai Sanatatii", marturisea prof. dr. Nicolae Angelescu, chirurg si presedinte al Fundatiei “Coltea".
“Spitalul Coltea a fost si prima baza de invatamant. In anul 1859 s-au infiintat aici primele specialitati medicale: chirurgia, medicina interna si oftalmologia. Astazi, in spitalul Coltea, sunt diverse sectii medicale printre care Medicina Interna, Chirurgie generala, Oncologie medicala, Radioterapie, Hematologie, ORL, ATI, alaturi de diferite laboratoare si de ambulatoriul integrat cu cabinetele de specialitate, de colective de cercetare stiintifica si de o baza activa de invatamant medical. Spitalul Clinic Coltea are si un compartiment de transplant medular care si-a inceput activitatea in anul 2013 si continua cu succes derularea programului national de transplant medular. Personalul spitalului cuprinde 113 medici de diverse specialitati si 260 asistente


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.