Procesul de formare al vartejului este complex, fiind azi inca in faza de cercetare, vantul ia nastere cand anumite conditii climaterice sunt indeplinite.
Fiind legate de anumite zone geografice si zile calendaristice. In Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele''
Tornada se formeaza atunci cand o cantitate imensa de aer cald (ciclon) urca si aerul rece (anti ciclon) coboara, prin deplasare se formeaza o palnie. Din cauza incalzirii globale, au ajuns sa se formeze tornade si in Romania.[1]
Convectia umeda este una din conditii, sub actiunea actiunii solare, si o sursa de energie fiind vaporii din atmosfera
O anumita conditie atmosferica teobila care admite urcarea rapida a aerului supraincalzit, care sufera in straturile superioare de aer o racire rapida
Un rol important il joaca situatia in care se afla fronturile vecine de aer, paralel cu o convectie umeda unde racirea se produce latent, are loc si o convectie uscata, aceasta confruntare dintre cele doua fronturi alcatuiesc formarea trombelor de vant, care la inceput au o intensitate mica dar pot sa creasca la intensitatea unui tornado, care poate sa dureze de la cateva secunde pana la cateva ore.
Pana acum s-a masurat la o tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h, care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.
Aceste vanturi „bantuie" mai frecvent vara timpuriu, rol important il are temperatura apei, formandu-se deasupra oceanului o maxima care deasupra uscatului seara sau dimineata devreme se poate amplifica la intensitatea unui tornado.
Aceste furtuni se formeaza in regiunile subtropicale pana in zonele cu clima temperata cu o frecventa mare in partea centrala SUA coasta Golfului Mexic.
La fel apar in Argentina, Europa de est, Africa de Sud, Bengal, Japonia, insulele ce apartin de Marea Britanie