Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Furia naturii - Uraganele
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  11 lucruri pe care nu le stiati despre cafea
966 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri ce nu le stiati despre bere
1.212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sint uraganele?
323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de fenomene inexplicabile de pe cer
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 ce lucruri pe care le vezi doar in India
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este Area 51 si ce se intampla acolo? Mituri, povesti
774 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 lucruri neobisnuite din trecut care erau normale
216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri pe care nu le știai despre Caragiale
1.604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Uraganele. 10 lucruri pe care nu le stiati

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.11.2018  Adauga la favorite 542 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Una dintre cele mai distrugatoare forte ale naturii este reprezentata de uragane. Alaturi de cutremure si vulcani, uraganele pot modifica regiuni intinse de teren si provoaca pagube economice enorme. Pierderile de vieti omenesti sunt, de asemenea, numeroase.







1. Cuvantul uragan, provine de la o zeitate a civilizatiei Maya, Hurakan, care, dupa o legenda maya, a fost cel care a provocat Marele Potop. Desi era doar o legenda, populatiile maya si-au construit asezarile in locuri mai inalte, ferite de inundatii. Cunosteau forta distrugatoare a unui uragan.

2. In razboiul din 1898 dintre americani si spanioli, a intervenit natura, prin uraganele sale. Presedintele McKinley a declarat ca s-au temut mai mult de uragane decat de vasele spaniole. Datorita celor intamplate, s-au pus bazele unui sistem de supraveghere a acestor fenomene, astazi cunoscut sub numele de Centrul National pentru Uragane.

3. Nu exista nici o diferenta intre uragane si taifunuri. Primele apar pe continentul american, iar celelalte in Pacificul de vest. Dar meteorologii le denumesc pe ambele cicloane tropicale. Vanturile rotative cu o viteza de peste 200 km/ora sunt considerate uragane.

4. Un fenomen straniu se intampla cu miscarea de rotatie a uraganelor. In emisfera nordica, uraganele se misca in sens invers acelor de ceasornic, iar in emisfera de sud, rotatia urmeaza miscarea acelor de ceasornic.

5. Majoritatea uraganelor din Atlantic se formeaza de-a lungul coastelor de vest ale Africii. Aici aerul cald se intalneste cu mase de aer rece, iar cele doua mase de aer urca in atmosfera. In timpul urcarii, se rotesc, iar daca conditiile permit, apar uraganele.





6. Uraganele sunt insotite de ploi torentiale, tunete sau tornade. Dar forta lor distrugatoare vine de pe oceane, unde vantul si valurile pot lovi zonele de coasta cu viteze de pana la 300 de km pe ora. In 1970, valuri de peste 10 metri inaltime au lovit, in timpul unui uragan, regiunile de coasta ale Bangladesh-ului. Au murit atunci peste 300 de mii de persoane.

7. Nu numai cutremurele au o scara care le masoara intensitatea. Echivalentul scarii Richter pentru uragane este scara Saffir-Simpson. Aceasta imparte uraganele in 5 categorii, in functie de viteza acestora.

8. De-a lungul istoriei, mai multe nave au fost scufundate de catre uragane decat au reusit oamenii in timpul razboaielor.

9. Unul dintre cele mai puternice uragane din secolul al XXI-lea a fost uraganul Katrina. Acesta a lovit 7 state din SUA, iar cel mai afectat oras a fost New Orleans, unde digurile de protectie au cedat in fata furiei naturii. In 2005, cand a lovit SUA, Katrina a produs pagube de peste 80 de miliarde de dolari si a omorat 1836 de persoane.

10. Datele despre uragane sunt culese in prezent cu ajutorul pilotilor Fortelor Aeriene ale SUA. Acestia zboara prin „ochiul" uraganului, unde lanseaza sonde. Ele planeaza, avand atasata o parasuta, si culeg date despre uragan. Sondele sunt echipate cu tot felul de instrumente: barometre, termometre, higrometre (instrumente care masoara umiditatea aerului si mai sunt numite umidimetre) sau anemometre (instrumente care masoara viteza vantului).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.