Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Misterul mortii lui Burebista (Misterele istoriei)
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL DE LA BALOTESTI
1.172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incaperea misterioasa din Egipt
666 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Triunghiul mortii
1.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Sfinxului din Carpati
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kathmandu si valea sa
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Tollense | Prima batalie a Europei
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  - Catunele Aspra si Valea Morii
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catunele Aspra si Valea Morii din Maramures
804 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Napa-California-SUA
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterul pietrelor miscatoare din Valea Mortii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.01.2020  Adauga la favorite 523 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Extraterestri? O forta supranaturala pe care oamenii n-o pot vedea? Un vant ciudat care starneste forte inimaginabile? Care este motivul pentru care masivele roci din Valea Mortii, California, se deplaseaza fara a fi miscate de mana omului? Desi expertii au incercat sa gaseasca o explicatie pentru acest fenomen, misterul nu este inca elucidat complet.

Parcul National Valea Mortii este locul in care se petrece un fenomen inexplicabil. In zona numita Racetrack Playa, mai multe roci de dimensiuni mari se misca incet si lasa urme lungi pe solul din valea neteda. Totul se petrece fara vreo interventie umana sau animala. Fenomenul este cu atat mai surprinzator cu cat unele pietre cantaresc peste 270 de kilograme.
Urmele lasate de miscarea rocilor au intre cativa metri si cateva zeci de metri, o latime intre 10 si 30 de centimetri si o adancime de 2 centimetri. Ele se deplaseaza doar o data la doi sau trei ani, iar majoritatea urmelor sunt realizate in trei sau patru ani. Pietrele cu baza rugoasa lasa in urma santuri rectilinii striate, in timp ce pietrele netede isi schimba directia, mergand adesea in zig-zag.
Evident, un astfel de mister nu avea cum sa-i lase indiferenti pe oamenii de stiinta. Cercetatorii, dar si amatorii de curiozitati studiaza rocile miscatoare inca din 1915, cand a fost publicata prima lucrare stiintifica despre acest fenomen. Teoria avansata in aceasta lucrare era aceea ca pietrele sunt puse in miscare de niste tornade de mici dimensiuni, care se formeaza dupa ploaie.

O alta teorie sustine ca pietrele miscatoare se deplaseaza ca o consecinta a unui fenomen magnetic necunoscut. Totusi, ideea a fost usor contrazisa: s-a descoperit ca pietrele nu contin suficiente elemente cu proprietati magnetice, precum fierul. Mai mult, daca teoria fenomenului magnetic ar fi fost valabila, rocile ar fi trebuit sa se adune intr-un singur loc, ceea ce nu este cazul.Probabil cea mai plauzibila teorie cu privire la pietrele miscatoare presupune o combinatie de vant, temperatura si apa. Desi Racetrack Playa este fundul unui lac care a secat, zona nu e intotdeauna arida. De fapt, dupa ploaie, apa se aduna la suprafata. In prezenta apei, daca temperatura scade sub limita de inghet, se creeaza o pelicula subtire de gheata.

In conditii de vant puternic, aceasta gheata poate impinge destul de usor rocile, care lasa urme pe solul cleios si imbibat cu apa de dedesubt. Desi aceasta explicatie este plauzibila, ea este destul de dificil de dovedit. Asta pentru ca nimeni n-a reusit sa vada sau sa inregistreze deplasarea pietrelor. Iar pana cand cineva o va face, fenomenul va ramane un mister.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.