Luxatia de sold a fost deseori tema de discutie periodic abordata la mai multe congrese medicale si reviste medicale de catre pediatrii din maternitati.
Se cunosc dificultatile de depistare, si in pofida examenului clinic minutios si repetat exista pericolul de a da o falsa certitudine si de a pune la indoiala responsabilitatea sa profesionala si insemnand rezultatul examenului sau in carnetul de sanatate si examenul zilei a VIII-a.
Se renunta treptat la ideea falsa admisa mult timp:
• radiografia sistematica ar anula suspiciunea
• pansamentul sistematic ar fi o prevenire ideala
• edemul ar disparea la a III-a zi (el persista atata timp cat soldul nu revine la loc).
Se apreciaza dificil gradul de instabilitate a articulatiei coxo-femurala si eficacitatea pansamentului in abductiei care deriva din el:
• insuficient si prost controlat el duce la tratamentul ortopedic
• in exces el poate aduce riscurile unei osteocondrite reduse
Se beneficiaza de sprijinul de neinlocuit al ecografiei morfologice si dinamice chiar daca se stiu dificultatile realizarii sale si capcanele interpretarilor sale.
Examenul clinic si timpii esentiali
Examenul soldurilor se face sistematic la nastere.
Se cauta doua semne:
• un semn indirect: limitarea sau dificultatea abductiei;
• un semn de certitudine: instabilitatea.
Trebuie sa obtinem o relaxare musculara perfect posibila examinand noul nascut dezbracat, pe un plan dur, relaxat si calmat de un biberon.
Examenul trebuie efectuat in patru timpi.
1. Inspectia atitudinii spontane a membrelor inferioare:
- soldurile sunt stabile: coapsele sunt spontan departate, cele doua solduri avand in abductie mai mult de 60º.
- soldurile sunt suspecte: fie cele doua coapse sunt apropiate in abductie mai mult de 60º cu hipertonia muschilor adductori, fie atitudinea coapselor e asimetrica, un sold in abductie normala, altul cu abductie limitata.
2. Cautarea unei luxatii in urma unei fortari prenatale
Identificarea posturii fatului aplecand usor copilul este posibila doar in primele zile. Daca toate situatiile admit o abductie slaba si o rotatie externa, soldul poate fi expus unor luxatii fortate, sunt in special trei pozitii defavorabile:
-cea a asezarii incomplete: genunchi in extensie si solduri in rotatie externa;
-cea a genunchilor curbati si a soldurilor in rotatie externa;
-cea a genunchilor indoiti si a coapselor apropiate una de alta.
3. Cautarea instabilitatii articulare
Inainte de evaluarea amplitudinii abductiei, cand copilul e calm si relaxat, se prefera inceperea manevrei.Tehnica Barlow
Aceasta tehnica fina pune in evidenta soldurile instabile prin palparea soldului proximal, apoi celui distal.
Tehnica Ortolani
Aceasta tehnica pune in evidenta instabilitatea soldului cand acesta se manifesta printr-o proeminenta(50% din cazuri).
Soldul luxat care este in abductie, genunchi si solduri indoite la 90º, mana examinatorului se plaseaza:
- degetul mare pe partea interioara a coapsei;
- degetul mijlociu pe marele trohanter.
Proeminenta care semnifica reductia e obtinuta prin punerea in abductie a celor doua coapse, ajutata de un sprijin pe marele trohanter. Sold luxabil care se luxeaza la abductie. Aceasta actiune se efectueaza invers pornind de la acelasi punct de plecare.
-coapsa e purtata in abductie refuland femurul inainte si inapoi ajutandu-se printr-o presiune axiala asupra diafizei femurale
4. Evaluarea abductiei
Ea este deja evaluata prin metoda Ortolani, dar ea poate fi completata de studiul pasiv al tonusului adductorilor. Abductia pasiva poate fi efectuata uneori in doua etape: primul timp usor urmat de un al doilea timp marcat de o senzatie de rezistenta ce corespunde unei tensiuni reflexe a adductorilor la o abductie aproximativ de 60º. Acest “strech reflexe" este temporar, abductia pana la 70º-80º va devni ulterior facila. Acest semn are aceeasi valoare ca o limitare deschisa a abductiei.
Examenul ecografic
Permite vizualizarea elementelor anatomice in special cele cartilaginoase, invizibile la cliseele radiografice, deci el trebuie sa se integreze in strategia de explorare a soldului.
Aceasta metoda nu trebuie sa fie totusi sistematica pentru ca actual nu exista o intelegere asupra unei metode simple care are un risc acceptabil cu “fals pozitiv" si cu “fals negativ