Acest articol descrie modul in care functioneaza un sold normal, cauzele durerii de sold, care sunt beneficiile unei artroplastii de sold si ce exercitii si activitati fizice va vor ajuta sa va recapatati mobilitatea si forta, permitandu-va sa va reluati viata de zi cu zi.
In cazul in care cartilajul articular de la nivelul articulatiei soldului este grav deteriorat datorita artrozei (coxartrozei) sau altor cauze, miscari obisnuite precum
mersul pe jos sau ridicatul si asezatul pe scaun pot fi dureroase si dificile pentru dumneavoastra. Soldul poate fi intepenit iar incaltarea pantofilor sau a sosetelor devin o provocare. Odata cu avansarea bolii, veti simti durere si la repaus.
Daca medicatia potrivita, modificarea activitatilor zilnice si utilizarea unor mijloace de sprijin (carje/baston/cadru de mers) nu ajuta la ameliorarea simptomelor, este timpul sa luati in considerare o interventie chirurgicala de protezare a soldului. Aceasta interventie este sigura si eficienta, va asigura disparitia durerii, cresterea mobilitatii si va ajuta in reluarea activitatilor zilnice, obisnuite.
Efectuata pentru prima data in 1960, artroplastia de sold este una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale la nivelul intregii medicini. De atunci, inovatiile in domeniul materialelor si tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la imbunatatirea performantelor acestei interventii.
Anatomie
Soldul reprezinta una din cele mai mari articulatii ale corpului uman. Acesta este format dintr-o cavitate concava la nivelul bazinului (acetabul) si partea superioara a osului coapsei (femurul).
Suprafata osoasa a articulatiei soldului este acoperita de cartilajul articular (un strat neted si lucios), ce protejeaza oasele si permite miscarea.
O membrana subtire denumita membrana sinoviala inconjoara articulatia soldului. Intr-un sold sanatos, aceasta membrana secreta o cantitate mica de fluid care lubrifiaza cartilajul si elimina aproape integral frictiunea in timpul miscarii soldului.
Totul este acoperit de catre capsula articulara care, cu ajutorul unor ligamente puternice confera stabilitate soldului.
Aparitia coxartrozei se caracterizeaza prin pierderea supletei cartilajului articular, cu ingustarea pana la disparitia spatiului articular (oasele vin in contact -„os pe os"), si aparitia osteofitelor (ciocuri osoase)
Descrierea procedurii
In cadrul protezarii totale a articulatiei soldului (artroplastia totala de sold) osul si cartilajul deteriorat sunt indepartate si inlocuite cu elementele protezei.
Capul femural (portiunea superioara a femurului) deteriorat este indepartat si inlocuit cu o tija metalica care se introduce pe centrul femurului. Tija femurala poate fi sau nu cimentata in os.
O bila metalica sau ceramica este fixata la partea superioara a tijei. Ea inlocuieste capul femural deteriorat care a fost indepartat.
Cartilajul articular deteriorat de la nivelul acetabulului este indepartat si inlocuit de o emisfera metalica ce se va potrivi perfect in concavitatea osului coxal. Ea este fixata uneori cu ajutorul unor suruburi sau cu ciment.
Un distantier de plastic, ceramica sau metal este introdus intre bila (noul cap femural) si emisfera metalica pentru a permite o alunecare usoara.
Cand se recomanda interventia?
Exista mai multe motive pentru care chirurgul ortoped va poate recomanda artroplastia totala de sold. Pacientii care beneficiaza de aceasta procedura se confrunta adesea cu:
Durere severa de sold care limiteaza activitatile zilnice, precum mersul pe jos sau aplecarea
Durere moderata sau severa de sold care nu cedeaza in timpul repausului diurn sau nocturn
Rigiditatea (intepenirea) soldului care limiteaza capacitatea de miscare sau ridicare a piciorului
Lipsa de raspuns la alte tratamente, precum medicatia antiinflamatorie, fizioterapia, folosirea unor elemente ajutatoare la mers (cadru/carje/baston)
Cine poate fi candidat pentru interventia chirurgicala ?
Nu exista contraindicatii absolute legate de varsta sau greutatea corporala in ceea ce priveste artroplastia totala de sold.
Recomandarea pentru interventie se bazeaza pe gradul de durere si dizabilitate al pacientului si nu pe varsta. Majoritatea pacientilor care sufera o artroplastie totala de sold au varste cuprinse intre 50 si 80 de ani. Artroplastii totale de sold au fost efectuate cu succes pe pacienti de toate varstele, de la adolescenti cu artrita juvenila pana la pacienti in varsta, cu artroza.
Evaluare ortopedica
Chirurgul ortoped va va face o evaluare completa care consta in:
Istoricul medical. Medicul ortoped va va solicita informatii despre starea generala de sanatate, despre nivelul de durere resimtit si mobilitate.
Examenul clinic. Examinarea clinica va stabili gradul de mobilitate si forta ale soldului si modul de aliniere generala a oaselor piciorului.
Radiografii. Imaginea oferita de radiografii contribuie la stabilirea gradului de deteriorare si deformare a soldului.
Alte teste. Ocazional, imagistica avansata precum CT-ul poate fi necesar pentru a vedea mai in detaliu starea in care se afla oasele soldului.
Medicul ortoped va va prezenta rezultatele evaluarii si va va explica daca artroplastia totala de sold este cea mai buna metoda pentru indepartarea durerii si imbunatatirea mobilitatii soldului dvs. Vor fi luate de asemenea in considerare si alte optiuni de tratament – inclusiv medicatia, fizioterapia, sau alte tipuri de interventii chirurgicale.
In plus, chirurgul ortoped va va explica riscurile si complicatiile potentiale ale unei astfel de interventii, atat cele legate de interventia in sine cat si cele ce pot aparea in timp, dupa artroplastia totala de sold.
Puneti intrebari ori de cate ori nu intelegeti ceva. Cu cat stiti mai multe cu atat veti putea gestiona mai usor schimbarile pe care artroplastia totala de sold le va aduce in viata dumneavoastra.
Asteptari realiste dupa artroplastia totala de sold
Un factor important in luarea deciziei de a suferi o interventie de protezare a soldului este intelegerea exacta a ceea ce se poate si ceea ce nu se poate obtine prin operatie. Majoritatea persoanelor care au optat pentru artroplastia totala de sold au confirmat disparitia durerii de sold si o crestere a calitatii vietii prin usurarea efectuarii activitatilor zilnice.
In urma activitatilor normale, orice implant de sold incepe sa se uzeze la nivelul distantierului de plastic (polietilena). Activitatea fizica excesiva si supraponderabilitatea grabesc acest proces de uzura si pot conduce la deteriorarea implantului si la aparitia durerii. Prin urmare, majoritatea chirurgilor ortopezi avertizeaza pacientii cu privire la practicarea unor activitati de impact mare cum ar fi alergarea, jogging-ul, sariturile, sau alte sporturi de mare impact pentru tot restul vietii de dupa interventie.
Activitatile cu efecte realist benefice dupa artroplastia totala de sold includ mersul pe jos, inotul, golful, sofatul, ciclismul, dansul, si alte sporturi cu impact mic.
Cu ajutorul unei modificari adecvate a programului de activitati fizice, implantul de sold poate dura multi ani.