Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Robert Burns
1.163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Restaurare casa: Castelul Scotian (Inainte si dupa)
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul disparitiei albinelor
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sean Connery
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipnoza
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angela Lansbury
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Laleaua-Ce stim si nu stim despre lalea
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Archibald Joseph Cronin
946 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Herman Melville
1.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria telescopului
1.391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Kiltul scotian

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.04.2021  Adauga la favorite 486 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O traditie care a inceput cu multe secole in urma vorbeste despre barbati in fusta. Nu este vorba despre izmene, nadragi sau cum le-ati mai spune voi pantalonilor, ci chiar despre FUSTE.

Kiltul scotian sau fusta pentru barbati este simbolul unei natiuni, la fel cum este kimono-ul pentru japonezi sau cum sunt itarii si ilicul (vesta) pentru romani. Dar de unde toata povestea cu fustele?
Inca din antichitate, barbatii din Mesopotamia, Grecia, Imperiul Roman sau Egipt purtau tunici sau fuste pana la genunchi. Kilturile isi au originea in vremea clanurilor scotiene si irlandeze, iar multe din cele intalnite astazi sunt din timpul reginei Victoria. Fiecare clan de scotieni avea propria distinctie, kiltul, care era diferit in ceea ce priveste imprimeul: pete, buline, dungi, carouri.


Chiar si astazi, barbatii din unele zone ale Africii, Orientului Mijlociu sau Pacificului poarta fuste. Pentru noi, kiltul este ceva extravagant, tocmai de aceea manifestam si o oarecare reticenta, desi kilturile par a fi foarte confortabile, oferind barbatilor libertate de miscare. Iar asta pentru ca pe sub kilt nu trebuie sa mai purtam nimic. ;))
Materialul din care se confectioneaza kiltul traditional se numeste TARTAN si este o stofa din lana sau bumbac, in carouri sau cu imprimeu cadrilat. In functie de statut, respectiv clan, tartanul are diferite culori, modele si un alt nume. In 1740, companiile producatoare de imbracaminte au inventat un model care sa nu aiba legatura cu nici un clan. Acesta a fost denumit ulterior, Black Watch.

Singura problema este ca fustele sunt interzise in institutii sau la diferite intalniri oficiale, respectiv la locul de munca, pentru simplul fapt ca atrag mult atentia asupra lor. (De parca femeilor cu fuste minuscule li s-ar spune ceva!!!).


Cel mai cunoscut designer britanic, care produce kilturi este Howie Nicholsby. El a preluat afacerea familiei, incercand sa duca mai departe traditia fustelor masculine, reinterpretandu-le cu ajutorul materialelor neconventionale cum ar fi: pielea, denimul sau PVC-ul transparent. Primul kilt confectionat de el, pe cand avea doar 18 ani, se gaseste si astazi in biroul lui. Este un model confectionat din PVC argintiu cu model de sarpe.


Preturile unui kilt Howie Nicholsby variaza intre 450 $ si 5000 $. Howie incearca sa faca din kilt o piesa vestimentara uzuala, si nu doar una traditionala. Astfel ca fustele sale au fost imbracate nu numai de Madonna sau Robbie Williams, ci si de britanicii de rand. Multe celebritati au aparut la diferite evenimente sau gale purtand kilturile lui Nicholsby. Printre acestia se numara: Vin Diesel, Sean Connery, Ewan McGregor, Alan Cumming, Stone Phillips, Rod Stewart etc.



singurul designer care face kilturi. Pe langa alte companii engleze exista si cativa designeri internationali care au abordat in colectiile lor diferite fuste pentru barbati, concepute din diverse materiale si culori. Printre acestia se numara Jean Paul Gaultier, John Galliano, Giorgio Armani, Kenzo, Rei Kawakubo sau Yohji Yamamoto. Observam o preocupare deosebita a designerilor asiatici pentru piesele vestimentare excentrice.



Un kilt este binevenit in garderoba unui barbat cu stil.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.