Hipnoza este o stare intermediara intre starea de veghe si cea de somn, mai exact, stare prin care trecem in fiecare seara inainte de a adormi si care nu dureaza decat cateva clipe.
O alta definitie a hipnozei este urmatoarea: «Hipnoza este o stare modificata a constiintei, tehnicile care permit crearea acestei stari, precum si practicile utilizate in timpul acestei stari.
Incǎ din antichitate preotii si vrajitorii induceau stari alterate de constienta pentru a ajuta vindecarea prin ritualuri spirituale. Egiptenii antici aveau Templul Somnului, iar grecii Altarele Vindecarii, locuri in care pacientilor li se dadeau sugestii curative in timpul unui somn indus.
Inventatorul, daca se poate spune asa, a fost Franz Anton Mesmer, un doctor, care in 1765, dupa ce a iesit de la un spectacol, a vazut un vanzator ambulant care adormea oameni. Cand s-a apropiat si l-a intrebat ce face, vanzatorul i-a aratat o inventie noua: magnetul. Mesmer a ajuns la concluzia ca exista un fluid universal (magnetic) care poate vindeca. A construit bazine in care pacientii stateau cu picioarele pe o tija de metal, Mesmer, imbracat intr-o mantie neagra, veanea si ii atingea cu un baston de fildes. Pacientii erau asa de siguri ca vor fi vindecati incat automat intrau in hipnoza. Mesmer a fost izgonit mai tarziu dupa ce o comisie de investigatie a ajuns la concluzia ca ocupatia lui este o sarlatanie, motivul real fiind concurenta dintre el si medici.
In anul 1837, in India, un chirurg scotian, pe nume James Esdaile, opera pacienti folosind hipnoza ca anestezic. El a descoperit ca la pacientii hipnotizati, infectia aparea in doar 5% din cazuri, comparativ cu 50% care era media acelor timpuri. Dar profesia medicala a respins aceste experimente pe motiv ca era greu sa instruiasca toti doctorii in hipnoza.
Nu mult mai tarziu, in 1841, medicul britanic James Braid a vazut o demonstratie de mesmerism realizata de francezul La Fontaine, si fiind impresionat, a inceput sa practice ce vazuse. Braid credea ca obiectul stralucitor plimbat prin fata subiectului obosea sistemul nervos asa ca a introdus termenul de hipnoza