Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cei patru calareti ai Apocalipsei
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Johann Wolfgang von Goethe
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oera Linda
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Herta Muller
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Feodor Dostoievski
1.025 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uniunea Europeana
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Bizantul, imperiul pierdut
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Facebook nu poate controla continutul sau
1.655 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Alexandru Paleologu
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai periculosi hacker din lume
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Herman Melville

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.03.2013  Adauga la favorite 1.014 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Herman Melville (n. 1 august 1819, New York - d. 28 septembrie 1891, New York) a fost un eseist, poet si scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul sau Moby Dick, care l-a facut celebru.
Herman Melville s-a nascut la New York. Tatal lui, Allan Gansevoort Melvill, era scotian si mama sa, Maria, era olandeza, ambii cu origini aristocratice. Falimentul tatalui il sileste sa intrerupa studiile scolare la varsta de 15 ani. In amintirile sale afirma ca gustul pentru aventuri l-a dobandit ascultand povestirile tatalui sau Allan despre valuri marine monstruoase, inalte cat un munte, despre catarguri de corabii care se rupeau ca surcelele in bataia furtunilor, despre peripetiile unei calatorii pe mare catre Le Havre sau Liverpool. Dupa moartea tatalui in 1832, familia se muta la Lansingburg pe fluviul Hudson, unde tanarul Herman studiaza la Albany Classical School. Lui Melville ii place insa sa calatoreasca si in anul 1835[necesita citare][1] se imbarca pe un vas ancorat in portul orasului New York, traverseaza oceanul ca elev matelot pana la Liverpool, viziteaza Londra si se intoarce cu aceeasi nava. In romanul Redburn: His First Voyage (Redburn: Prima sa calatorie), publicat in 1848, s-a inspirat din aceasta experienta.

Cativa ani isi asigura existenta dand lectii particulare ca meditator. Impresionat de lectura cartii Two Years Before the Mast (Doi ani la catarg) de Richard Henry Dana, aparuta in 1840, Melville se imbarca din nou ca marinar si, pe 1 ianuarie 1841, paraseste portul New Bedford/Massachusetts pe bordul balenierei Acushnet in directia Oceanului Pacific. Ajuns la Insulele Marchize, paraseste nava. Impresiile din calatoria efectuata constituie tema povestirilor Taipi (1846) si Omoo (1847). Dupa ce sta catva timp in Insulele Societatii, ajunge la Honolulu iar de aici, pe bordul fregatei americane United States, ajunge in toamna anului 1844 la Boston. Si experienta acestei calatorii va face obiectul unei povestiri, White Jacket: or, The World in a Man-of-War (Redingota alba sau lumea de pe o nava de razboi, 1850).

In 1847, Melville se casatoreste la Boston cu Elizabeth Shaw, impreuna vor locui in New York pana in anul 1850, cand cumpara o ferma in Pittsfeld. In anul urmator apare romanul Moby Dick, carte care nu a atras la inceput atentia publicului. Intre anii 1857 si 1870 are diverse ocupatii la scolile din regiune si tine un ciclu de conferinte pe tema aventurilor din marile sudului. Mai tarziu lucreaza ca agent vamal al orasului New York. Herman Melville moare pe 28 septembrie 1891, dupa o boala de cateva luni, si este inmormantat in cimitirul Woodlawn din cartierul Bronx (New York).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.