Ingrediente:
500 g faina tip 650
9 g sare
30 g zahar
2 galbenusuri la temperatura camerei
O lingurita plina razatura de portocala sau lamaie
30 g unt 82% topit
25 g drojdie proaspata, verificata sa fie in termen
300 g lapte
Ulei pentru prajit
Optional : gem sau ciocolata pentru umplut.
Pentru aceasta reteta cea mai potrivita faina mi se pare cea de paine, tip 650, dar se poate folosi si faina pe care scrie: de cozonac. Folositi o faina de calitate, pe care ati mai utilizat-o si in care aveti incredere.
Peste faina adaugam 9 grame de sare, cantarite – asa cum v-am mai spus ne trebuie un anumit procent de sare ca sa ajutam glutenul sa lege o retea puternica. Adaugam si zaharul – se poate inlocui cu 4 plicuri de zahar vanilat daca doriti.
Acum in laptele caldut, punem:
cele doua galbenusuri,
razatura de portocala sau lamaie,
untul topit
si drojdia sfaramata.
Agitam putin sa se dizolve drojdia. Apoi turnam in bolul cu faina.
Adunam faina intai cu lingura, apoi scoatem aluatul pe masa. Daca este lipicios, mai punem faina. Coca trebuie sa fie moale, dar sa nu se lipeasca de maini.
Este necesar sa framantam 10 minute dupa ceas, ca sa legam bine glutenul din faina, pentru ca asa gogosile vor avea o forma bombata, frumoasa. Daca aveti robot de bucatarie, faceti aluatul in el fara ezitare. Framantatul la robot este mult mai bun decat cel manual.
Punem aluatul inapoi in castron, acoperim cu folie de pastic, si-l lasam sa se odihneasca maxim 10 minute. Nu vrem sa dospeasca inca. Dupa ce a trecut pauza, il scoatem, si-l impartim in doisprezece bucati egale (sau cincisprezece daca vreti gogosi mai mici).Tot timpul aluatul trebuie tinut sub folie de plastic ca sa nu se usuce.
Pregatim doua tavi mari, perfect plate si le ungem cu ulei mult. Luam cate-o bucata de aluat, ii dam o forma rotunda in mana, apoi o punem pe masa cu partea bombata in sus si o rotim in causul palmei, asa cum v-am aratat in video (ca sa se lipeasca bine aluatul la baza bilei). Punem guguloaiele pe tavile unse (tot asa acoperite cu plastic).
Ati vazut deci care este secretul gogosilor rotunde din gogoserii – ele nu se fac cu paharul, ci sub forma de chifle. De-aceea sunt mai bombate.
Le lasam sa dospeasca aproximativ 1 ora la loc cald. In ultimele 10 minute de dospit le scoatem folia ca suprafata sa se zvante putin si sa nu absoarba asa multa grasime.
Intre timp punem ulei mult intr-un vas, si-l inclazim la focul mic, mai exact la 160 grade Celsius.
Cu o spatula scaldata in ulei, desprindem gentil gogosile de pe tava, si le dam drumu’ in uleiul incins rasturnate, cu capul in jos. Punem cate gogosi ne incap in vas.
Uleiul trebuie de-abia sa sfaraie. E FOARTE, FOARTE IMPORTANT sa prajim gogosile la foc mic, minim 2 minute pe fiecare parte (minim insemnanad ca pot fi si doua minute jumate’, si trei). Daca prajirea dureaza mai putin, dolofanele raman crude la mijloc. Gogosile se intorc o singura data, cand prima fata s-a terminat de prajit. Pana atunci nu le deranjam.
Dupa prajire se scot pe servete de hartie, ca sa scapam de excesul de grasime.
Daca vrem sa umplem gogosile , luam un betisor de lemn, il introducem in mijlocul dolofanei si rotim ca sa facem o gaura in miez. Apoi, folosind o seringa de patiserie, sau un pos cu un sprit lung, umpleti cu ce va place voua.