Cand acumulam foarte multa apa in tesuturi – edem -, suferim de un dezechilibru intre lichidele pe care le pierdem - prin transpiratie, urina -, lichidele baute si apa continuta de alimente. „Daca retineti multa apa in corp, va confruntati cu o dereglare a schimbului de lichide intre tesuturi si plasma sangvina. Iar lichidele trec in cantitate prea mare in tesuturi. Astfel, prin presiunea creata, circulatia sangvina este ingreunata", explica dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ce boli pot fi de vina
„Persoanele care sufera de insuficienta renala retin apa in organism pentru ca au functia rinichilor alterata, iar eliminarea lichidelor din organism este ingreunata. Ciroza si insuficienta cardiaca sunt boli ce favorizeaza acest fenomen. De asemenea, persoanele care sufera de tromboflebita sau dereglari hormonale mai au aceasta problema. In cazul femeilor, organismul retine lichidele in perioada premenstruala sau la menopauza, acumularile fiind in special in zona abdominala. In toate aceste situatii se exercita o presiune asupra sistemului venos, iar circulatia sangvina are se suferit", sustine dr. Luca.
Dietele care promit pierderi rapide si masive in greutate se bazeaza, in general, pe deshidratarea organismului. „In acest caz, corpul nostru intra in panica si retine lichidele in tesuturi. De asemenea, consumul de sare favorizeaza edemul, la fel ca si alte alimente: zahar, produse de patiserie, paine alba sau bauturi alcolice. Dintre medicamente, in special cele pentru tratarea hipertensiunii sunt asociate cu aparitia edemului", explica medical