De regula, atunci cand decidem sa gatim fasole, o lasam la inmuiat in apa calduta peste noapte. Totusi, acest interval de timp nu este suficient pentru ca acidul fitic sa fie eliminat. De aceea, fasolea se inmoaie in apa foarte calda (temperatura ideala este 60 grade Celsius), al carei rol este acela de a reduce continutul de acid fitic si, in consecinta, de a creste absorbtia mineralelor.
Exista studii care sustin ca absorbtia mineralelor din fasole in organism dupa ce cantitatea de acid fitic a fost redusa creste intre 50 si 100%.
Cum trebuie pregatita fasolea
Ideal este ca fasolea sa stea la inmuiat aproximativ 18 ore. Vasul trebuie lasat intr-o incapere calduroasa. Pe masura ce boabele de fasole absorb apa, oala in care se afla fasolea trebuie completata cu apa la temperatura de 60 grade Celsius, pe care, eventual, o putem pastra intr-un termos. Evident, nu este necesar sa ne trezim noaptea sa facem acest lucru.
In ziua urmatoare, clateste boabele de fasole cu apa rece, apoi pune-le la fiert.
Tine cont de acesti doi parametri – timpul de inmuiere (minimum 18 ore) si temperatura apei (60 grade Celsius) si vei beneficia de un aliment plin de nutrimente, al carui consum, fara doar si poate, va tine depresia si anxietatea la distanta.