Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pierre Corneille
951 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boris Vian - Biografie
481 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romance faimoase-Elvira Popescu
1.111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Racine
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean de La Fontaine - Fabulistul
1.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Versailles ,visul unui rege
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean de La Fontaine
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean de La Fontaine
1.144 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic al XIV-lea al Frantei
1.680 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Racine
1.053 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Moliere

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.10.2019  Adauga la favorite 368 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Moliere (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director si actor, unul dintre maestrii satirei comice.

Organizator al asociatiei teatrale „L'Illustre Theatre", devenita din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, a desfasurat o vasta activitate teatrala. In opera sa dramatica in versuri si proza, a abordat modalitati diferite ale comediei, in genere in forme amestecate, epuizand intreaga gama a mijloacelor comicului. Prin creatia sa, a oferit comediei franceze, pornite de la nivelul farsei primitive, al teatrului italian cu masti si comediei de intriga, valoare autonoma in cateva capodopere prin care a inaugurat comedia de moravuri.

Jean-Baptiste Poclain (francez Jean-Baptiste Poquelin), pseudonimul de teatru Moliere (francez Moliere, 15 ianuarie 1622, Paris - 17 februarie 1673, ibid.) - comedian francez al secolului al XVII-lea, creator de comedie clasica, teatru, mai cunoscut sub numele de Tolpe Moliere (1643-1680).

Jean-Baptiste Poclain a coborat dintr-o familie veche burgheza, timp de mai multe secole, angajata in meseria de tapiterie de tapiterie.

Tatal lui Jean-Baptiste, Jean Poklen (1595-1669), a fost patronul si valetul lui Louis XIII si ia dat fiul prestigioasei scoli de iezuiti - Colegiul Clermont (acum Lyceum cel Mare la Paris), unde Jean-Baptiste a studiat cu atentie limba latina in autorii originali romani si chiar, dupa legenda, a tradus in franceza poemul filosofic al lui Lucretius "Despre natura lucrurilor". La sfarsitul colegiului, in 1639, Jean-Baptiste a trecut in Orleans un examen pentru titlul de licenta de drepturi.

Cariera juridica la atras nu mai mult decat meseria tatalui sau, iar Jean-Baptiste a ales profesia de actor, luand numele teatral al lui Moliere.

Dupa ce sa intalnit cu comeditii Joseph si Madeleine Bejart, la varsta de 21 de ani, Moliere a devenit seful "Teatrului Brilliant" (Illustre Theatre), o noua trupa de 10 actori din Paris, inregistrata de notarul de capital la 30 iunie 1643. Intrand intr-o competitie acerba cu trupele Hotelului Burgundy si Marais, care sunt deja populare in Paris, "Teatrul Brilliant" pierde in 1645. Moliere si colegii sai prieteni decid sa-si caute averea in provincie, alaturandu-se unei trupe de comediani rataciti condus de Dufren.

Calatoriile lui Moliere in provincia franceza timp de 13 ani (1645-1658) in timpul razboiului civil (fronde) l-au imbogatit cu experienta zilnica si teatrala.

Din 1645, Moliere si prietenii lui au devenit suporterii lui Dufren, iar in 1650 a condus trupa.

Foametea din repertoriu a trupei Moliere a fost un impuls pentru inceputul activitatii sale dramatice. Astfel, anii de studii teatrale ale lui Moliere au devenit anii studiului autorului sau. Multe scenarii fictive compuse de el in provincie au disparut. Doar piesele "gelozia lui Barbulier" ("La jalousie du Barbouille") si "vindecatorul care zboara" (Le medecin volant), la care apartin Moliere, nu sunt complet fiabile.

De asemenea, sunt cunoscute titlurile unor piese similare jucate de Moliere la Paris, dupa intoarcerea sa din provincie (Gra-Rene Schoolboy, Doctor Pedant, Gorzhibus in Bag, Plan-Plan, Trei Doctori, Kazakin , "Sham Dodger", "knitter"), iar aceste titluri au ceva in comun cu situatiile din farise ulterioare ale lui Moliere (de ex. "Gorzhibus in sac" si "The Tricks of Scapin", d. III, sc. II). Aceste piese arata ca traditia farsei vechi a influentat comediile majore ale varstei sale adulte.

Repertoriul farcic realizat de trupa Moliere sub conducerea sa si cu participarea sa ca actor a contribuit la consolidarea reputatiei sale. A crescut si mai mult dupa ce Moliere a compus doua mari comedii in versuri - "Shaly sau All The Wrong" (L'Etourdi ou les Contretemps, 1655) si "Love of Ennoyance" (Le depit amoureux, 1656), scrisa in comedia literara italiana. Imprumut de la diverse comedii vechi si noi, in conformitate cu principiul "a-si lua binele oriunde a gasit-o", este atribuit principalei povestiri a lui Moliere, care este o imitatie a autorilor italieni. Interesul ambelor piese se refera la dezvoltarea pozitiilor de benzi desenate si a intrigilor; caracterele din ele sunt dezvoltate foarte superficial.

Trupa Moliere a obtinut treptat succes si faima, iar in 1658, la invitatia domnului Monsieur de 18 ani, fratele mai mic al regelui, sa intors la Paris.

La Paris, trupa lui Moliere a debutat pe 24 octombrie 1658 in Palatul Luvru, in fata lui. Doctorul pierdut in dragoste a fost un succes extraordinar si a decis soarta trupei: regele ia fost dat de teatrul din Petit-Bourbon, unde a jucat pana in 1661, pana cand a mers la teatrul Palais-Royal, unde a ramas pana la moartea lui Moliere.

Din momentul in care Moliere a fost instalat la Paris, a inceput perioada lucrarilor sale dramatice de febra, intensitatea carora nu a scazut pana la moarte. In cei 15 ani intre 1658 si 1673, Moliere a creat toate cele mai bune piese ale sale, care, cu cateva exceptii, au provocat atacuri violente din partea grupurilor sociale ostile lui.

Perioada de la Paris a activitatii lui Moliere se deschide cu o comedie unica, "Povesti amuzante" (fr. Les precieuses ridicules, 1659). In aceasta prima piesa originala, Moliere a facut un atac indraznet impotriva pretentiozitatii si manierismului de vorbire, tonului si comportamentului care a predominat in saloanele aristocratice, ceea ce a fost foarte reflectat in literatura si a exercitat o puternica influenta asupra tineretului (in special a partii sale feminine). Comedia a ranit cele mai proeminente femei. Dusmanii Moliere au obtinut o interdictie de doua saptamani pentru comedie, dupa abolirea careia a mers cu succes dublu.

23 ianuarie 1662 Moliere a semnat un contract de casatorie cu Armanda Bejar, Sora mai mica a Madelenei. El are 40 de ani, Armande 20. Impotriva tuturor, atunci bunul, numai cei mai apropiati au fost invitati la nunta. Ceremonia de nunta a avut loc la 20 februarie 1662 in biserica din Paris de Saint-Germain-l'Ouseroy.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.