Embolia cu lichid amniotic este o afectiune grava, dar rara a sarcinii, care poate avea potential letal asupra fatului, a mamei sau a ambilor. Afla tot ce trebuie sa stii despre embolia cu lichid amniotic, afectiune de care a suferit si Andreea Balan imediat dupa sarcina. Ce este embolia cu lichid amniotic Embolia cu lichid amniotic se produce in momentul in care lichidul amniotic, in care se gaseste copilul in timpul sarcinii, ori alte celule fetale ajung in fluxul sangvin matern. Se declanseaza socul anafilactic si cardiorespirator, astfel ca, evolutia emboliei se desfasoara, teoretic, in trei faze:
Mai exact, lichidul amniotic sau mici bucati de tesut fetal, au ajuns in sangele mamei. Aceste tesuturi pot trece de bariera placentei in anumite cazuri, de exemplu atunci cand aceasta sufera o trauma. Odata ajuns in sangele mamei, lichidul amniotic produce un raspuns imun care duce la tulburari de coagulare in plamanii si in vasele de sange ale mamei.
Citeste intreaga stire: Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare si cum se manifest
De ce apare embolia cu lichid amniotic Pentru ca este un eveniment atat de rar, factorii de risc sunt destul de putin cunoscuti. Specialistii spun ca factorii favorizanti ar putea fi: Varsta mamei, peste 35 de ani; Probleme ale placentei; Preeclampsia; Travaliul indus medical; Cezariana; Excesul de lichid amniotic; Ruperea membranelor; Hipercontractilitatea urinara; Traumatisme abdominale; Amnioinfuzie; Ruptura uterina; Retentia plancentara; Feti macrosomi; Amniocenteza; Utilizarea de ocitocice sau prostaglandine. Embolia cu lichid amniotic – cum se manifesta Afectiunea grava se poate manifesta prin: Dificultati de respiratie; Scaderea brusca a tensiunii; Probleme de coagulare; Sangerari; Senzatie de frig; Tulburari de ritm cardiac; Pierderea cunostintei; Convulsii si stress fetal. Embolia cu lichid amniotic – stabilirea diagnosticului Sunt necesare urmatoare: Efectuarea analizelor de sange; Efectuarea electrocardiogramei; Oximetrie – masurarea nivelului de oxigen din sange; Radiografie toracica; Ecocardiografie – evaluarea activitatii cardiace.