Intr-un organsim care functioneaza in parametri normali se produc factori de coagulare (trombocite si fibrina). Rolul acestora este sa intervina in situatia in care un vas de sange sufera o leziune, si sa formeze un „dop" care sa previna o sangerare masiva. Asadar, capacitatea sangelui de a se coagula este un lucru bun si ne tine in viata in astfel de situatii.
Un cheag care se rupe in bucati, bucatile calatoresc prin sange si se opresc in plamani determina embolia pulmonara, care poate fi fatala. Daca este masiva, chiar in cateva minute.
Sa ne intoarcem la tromboza venoasa profunda, care, desi este periculoasa avand in vedere complicatiile, poate fi tratata. De medic, nu de infasurarea picioarelor cu frunze de varza. In tromboza venoasa cheagurile se formeaza de cele mai multe ori in venele de la nivelul picioarelor, prezenta varicelor constituind un factor de risc. Semnele clasice ale existentei cheagurilor sunt inflamarea cel mai frecvent a gambelor (desi este posibil si a piciorului sau a coapsei), insotita de crampe si disconfort accentuat, in special la mers sau la statul in picioare. Apoi, mai pot fi sunt observate modificari de culoare a pielii in rosu sau albastrui si o diferenta de temperatura intre piciorul bolnav si cel sanatos, in sensul ca cel bolnav este mai cald. Sau cel putin asta este senzatia pe care o ai.
„Da' de unde sa am eu tromboza?" Ei, dar chiar asa, de unde? Ia sa vezi cata lista de cauze:
1.Ai bulit vena in urma unui traumatism, un accident ceva. Ca n-oi avea vene din titan... Poate s-a intamplat chiar in urma unei interventii chirurgicale.
2.Ai fost imobilizat la pat o perioada mai lunga de timp si in lipsa miscarii sangele circula mai lent sau chiar stagneaza in vene.
3.Ai o deficienta a unor substante din sange care au rolul de a-l fluidiza.
4.Ai sangele mai gros pentru ca nu bei suficienta apa si te smochinesti de la deshidratare (hiiii, nici eu n-am baut azi apa!), iei diuretice, pilule contraceptive sau tratament de substitutie hormonala.
5.Tratamentele cu citostatice au si ele ca efect secundar producerea de cheaguri de sange.
6. Sarcina – pune presiune pe venele picioarelor si favorizeaza producerea cheagurilor.
Si ca sa vezi ce curva-i viata, factori favorizanti pentru tromboza sunt varsta, obezitatea, colesterolul marit, fumatul... Deh... Dupa infarct si accident vascular cerebral, embolia este a treia cauza cardiovasculara de deces.
Cheagul ala, trombul, ajunge la arterele pulmonare si le poate astupa partial sau complet, nemailasand sangele sa circule. Severitatea simptomelor tine de cat de mare este cheagul si cat de puternicos sunt plamanii. La o persoana cu sanatatea mai subreda, care mai are si alte probleme, o sa fie mai severe.
Simptomele astea apar si se succed pe repede inainte. Daca e un embolism de mici dimensiuni, e cu lipsa de aer, cu incapacitatea de a respira profund, cu durere ascutita in piept sau surda, ca de arsura, tuse cu sage, febra usoara si batai rapide ale inimii. Este, desigur, o urgenta medicala majora.
Cand este un embolism pulmonar masiv, lipsa de aer este severa, durerea este localizata in centrul pieptului (in spatele sternului), scade tensiunea, apare senzatia de lesin sau chiar stopul cardiac. Daca se intra in stop cardiac, din pacate resuscitarea este inutila, nu se mai poate face nimic. Te-ai speriat? Foarte bine! Ca daca ai tromboza venoasa poate asa te hotarasti sa mergi la doctor sa ti-o trateze.
Ti se vor prescrie fie anticoagulante care sa stopeze cresterea cheagului, fie injectii care sa favorizeze eliminarea. Nu este exclus nici sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru extragerea cheagurilor.