Frunzele de dafin dau savoare multor preparate, insa beneficiile acestei plante sunt mult mai mari. Inclusa in diverse remedii, ne fereste de infectii, tine diabetul sub control si mentine sanatatea inimii.
Ce proprietati are dafinul
Dafinul este un arbust mereu verde, cu fructe sub forma de boabe de culoare neagra si frunze tari, ovale, originar din sudul Europei. Se spune ca arbustul ii era dedicat zeului Apollo si ca din ramurile sale erau impletite cununi purtate de imparatii romani.
Despre proprietatile terapeutice ale acestei plante asupra sanatatii se cunosc mai putine. In medicina naturista, de la dafin se folosesc frunzele. Ele contin antioxidanti, vitamine si acid folic, precum si calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu si zinc. Pentru a beneficia de calitatile lor, frunzele trebuie culese de pe ramuri tinere, vara, apoi uscate, pentru a fi utilizate in infuzii.
Beneficii asupra inimii
Fitonutrientii din frunzele de dafin confera protectie impotriva atacurilor cerebrale si infarcturilor. Daca suferi de boli ale inimii sau de anxietate, poti fierbe 3 g de frunze de dafin si 3-4 petale de trandafir in 300 ml de apa, pana cand raman doar 75 de ml. Strecori si bei o data pe zi. Este important sa folosesti o cantitate mica de frunze de dafin. In doze mari pot da senzatia de voma.
Pentru a preveni durerile de inima
Daca nu ai timp sa prepari remediile, pune 2-3 frunze de dafin in mancare. O alta solutie ar fi sa mesteci o frunza de dafin, o data pe zi, cateva minute. In felul acesta, tii la distanta infectiile si previi aparitia durerilor de inima.
Precautii si contraindicatii in cazul dafinului
Daca folosesti frunze proaspete, spala-le bine inainte. Ai grija cand dai copiilor mancare in care ai pus frunze de dafin. Sunt destul de dure si s-ar putea ineca. Daca exagerezi cu consumul de ceai de dafin, poti suferi de diaree sau ameteli. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa intrebe medicul inainte de a apela la remedii pe baza de frunze de dafin.