Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Proprietatile nestiute ale dafinului
747 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare
880 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta daca ai probleme cu bila
98 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 de alimente fara calorii
1.893 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prea multe griji iti distrug pancreasul
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mobilizarea coloanei vertebrale la perete
2.284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revascularizarea – solutia pentru piciorul diabetic
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imbunatateste imunitatea curata ficatul, vindeca anemia
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dependenta de alcool
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pelinita (Artemisia vulgaris)
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Dafinul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.07.2021  Adauga la favorite 520 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Este un arbust sau arbore de climat subtropical, originar din bazinul mediteraneean, unde este intalnit atat in stare spontana cat si cultivat. A fost una din plantele cele mai iubite in Grecia Antica pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. Grecii credeau ca frunzele dafinului amplifica puterile psihice. Frunzele de dafin, consumate in cantitati mari, induc stari de transa si tulburari mentale.

Carol cel Mare recomanda ca frunzele de laur sa fie folosite drept medicamente si condimente. Multi specialisti in ierburi din Evul Mediu atribuiau dafinului proprietati energizante pentru stomac si rinichi. Mai mult decat atat, frunza de dafin era considerata un medicament contra ciumei.

Se faceau talismane cu frunze care aveau puterea sa indeparteze toate relele. Se utiliza mult la ritualurile religioase in special la romani.

Cu frunze verzi mai tot timpul anului, creste destul de lent si ajunge pana la maxim 9 m inaltime.
Frunzele Dafinului sunt oval-eliptice, cu margine dreapta sau usor ondulata, au durata mare de viata (2-3 ani) si contin uleiuri eterice cu proprietati terapeutice si aromatizante.
Florile sale sunt mici, de culoare galbena, infloresc primavara, cresc sub forma de umbrela si produc un fruct de forma unei masline de culoare mov inchis, cu o singura samanta. Au un continut mare de uleiuri eterice si substante grase.

Frunzele si fructele contin ulei volatil – bogat in oxizi (cineol) si fenol metil eteri (estragol, eugenol), mucilagii, pectine, tanin, rezine, o substanta amara (lactona) sesquiterpenica de tip gremacranolodic (costunolida). Din frunze se extrage untul de dafin (oleum lauri), intrebuintat la prepararea unor unguente. In fitoterapie se folosesc mai ales frunzele. Are proprietati carminative, diaforetice, expectorante, antispasmodice (in colici), detoxifiante, anorexie, atonii stomacale.

Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intra in componenta multor unguente, in special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestari ale durerii. Proprietatile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales in tratarea reumatismului cronic, afectiunilor nervoase si afectiunilor orale.



PROPRIETATI

Foile de dafin sint indicate in formele incipiente de bronsita, laringita, gripa si astm. Scoarta si foile se prepara sub forma de lotiuni, pentru vindecarea arsurilor, ranilor si taieturilor. Dafinul are capacitatea de a apara organismul si de a actiona impotriva oricarui pericol extern. Indienii fumeaza coaja dafinului pentru a obtine o stare de calm. Prafurile din scoarta, frunze si fruct se inhaleaza pentru a curata plaminii si sinusurile.
Cu foile si boabele de dafin se prepara o alifie, pentru ranile care nu se vindecau cu alte leacuri. Frunzele, bine pisate si muiate in rachiu, se luau contra frigurilor. Amestecate cu balega de oaie, se puneau in legaturi contra durerilor la picioare. Pentru ca indeparteaza insectele daunatoare, se cultiva in mijlocul gradinii.

Folosit intern - pentru boli gastrointestinale, colita de fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atonii stomacale, infectii intestinale, otraviri, mahmureala, laringita, spasme – sub forma de infuzie, decoct.

Folosit extern - frunzele si boabele vindeca sau amelioreaza ranile, nevralgiile dentare, infectii ale gurii, reumatismul. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, infuzie, alifie, unguent.


DAFINUL FOLOSIT IN UZ INTERN

Gripa, bronsita - Se pun coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid. Se poate asocia cu putin praf de Scortisoara.

Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei - Se pun 10 frunze de dafin in 250 ml apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de 15 minute, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
Se mai poate inghiti cate 1 lingurita ulei de dafin dupa fiecare masa, sau se bea ceai caldut cu inghitituri mici de mai multe ori pe zi, in cantitate mica. Extern se poate aplica ulei cald.

Laringita - se inghite cate 1 lingurita de ulei dupa fiecare masa, sau se bea ceai caldut cu inghitituri mici de mai multe ori pe zi, in cantitate mica. Extern se poate aplica ulei cald.


Raceli - ceai cald din frunze in care se va pune suc de lamaie stors proaspat si eventual indulcit cu miere poliflora dupa gust daca nu aveti contra indicatii.

Spasme -le calmeaza un ceai slab, sau extern aplicat compresa cu ceai cald, sau chiar intern se va lua ulei cate 1 lingurita de ulei la nevoie.

Betie, intoxicatii, otravire - 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv si antitoxic redutabil. Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt.

Digestie grea (atonie digestiva) - Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin. Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil.

Sau o alta reteta care ajuta si in durerea stomacala: 2 frunze se fierb pentru 5 minute cu 5-6 cuisoare. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Anorexie - se face o infuzie mai slaba si se consuma cu 15 minute inaintea meselor pentru stimularea poftei de mancare, utilizat chiar si pentru copii.

Boli nervoase - calmant, decoct care se ia la nevoie de 2-3 frunze ajutand la calmarea nervoasa. Mai eficient este daca se pune in acest ceai si 1 lingurita de Talpa gastei.

Fermentatii digestive - un ceai decoct ajuta sa dispara aceasta afectiune neplacuta. Se pot consuma 3 cani pe zi, cate una dupa fiecare masa pana la reglarea digestiva si disparitia fermentatiilor. Se poate folosi de asemenea la acest ceai si cateva cuisoare care sunt un foarte bun calmant stomacal si intestinal.

Gastralgii - decoct din frunze de dafin in care se va pune si 1 lingurita decuisoare, sau se poate lua intern cate 1 lingurita de ulei de dafin in cazul durerilor.

Normalizarea nivelului glicemiei cand nu este prea mare - pentru aceasta, se pun 10 frunze de dafin in 500 ml de apa si se fierb la foc mic timp de 15 minute. Lichidul, impreuna cu frunzele, se toarna intr-un termos, unde se lasa 2 ore, dupa care se imparte in 3 portii egale, care ajung pentru 3 zile. O portie se consuma de-a lungul a 12 ore, altfel se poate provoca hemoragie interna. Dupa o saptamina de pauza, se beau celelalte 2 portii, pe parcursul a 2 zile. In zilele de tratament se respecta dieta vegetariana.
Tratamentul se poate face doar o singura data pe an.

Guta - extern ulei de dafin care este un bun calmant si intern se poate lua in cura de 30 de zile cate 2 lingurite de ulei. Una dimineata si una seara, ajutand la eliminarea din organism a acidului uric.

Infectiile gurii - se tine ulei de dafin in bura si se clateste bine gura cu acest ulei dupa fiecare masa, pana la trecerea afectiunii. Dupa aceasta uleiul se arunca, nu se inghite.

Infectii intestinale - se consuma dupa fiecare masa cate 1 lingurita de ulei de dafin ajutand la distrugerea germenilor patogeni si la calmarea durerilor.

Intoxicatii - 20-30 frunze se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Infuzia aceasta are efect antivomitiv imediat. Pentru aceasta este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat sa bea toata aceasta cantitate de odata.

Otraviri - se bea ulei de dafin cate 1 lingurita de 3 ori pe zi si suplimentar se ia carbune medicinal. In functie de natura otravii se va folosi si un antidot specific. - 20-30 frunze se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Infuzia aceasta are efect antivomitiv imediat. Pentru aceasta este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat sa bea toata aceasta cantitate de odata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.